Мартин Янков и как се взима участие в промяната у нас

Той стои зад “Колективът”, както и зад мащабната инициатива Реките на София, чиято пилотна серия се случи през изминалата година – Фестивал Реките на София. Оттогава до днес е все така млад, амбициозен, целеустремен, но вече с повече опит, понатрупани впечатления от това как фунционираме у нас с подобни инициативи, колко ангажираме себе си със заобикалящата ни среда, с какво сме готови да допринесем за облагородяването на градските пространства и едно от най-важните неща, които е научил е, че може. Стига да има добри идеи, смисъл, аргументи и желание за действие и промяна – може.

Харесваме срещите си с такива хора. От онези, които вярват и работят. Не диагностицират проблеми от дистанция, а помагат с идеите, времето, знания и опит, за да създадат едно различно “утре”, което да е по-хубаво за всички.

Мартин Янков и как се участва в промяната.

Фотограф: Антония Баръмова
Галерия КО-ОП

В първото интервю, което правихме по повод Фестивала “Реките на София”, си спомням, че ми каза как работата ти по различни проекти в чужбина ти е дала възможност да видиш “силата на колективния разум” в създаването на градоустройствени решения. Мислиш ли, че у нас успяваме да намираме решения на обществени проблеми като колектив?

Желание има, но механизмът не е достатъчно разработен. Това беше и една от основните мотивации да се захвана поетапно с това, което правя, за да се изгради една платформа, за реализирането на добри идеи, които обединяват специалисти, организации и институции в реализирането им.

Знам, че в България има изключително много млади и талантливи хора, които работят като бойни единици. Те са впечатляващо креативни и пробивни във всяка една сфера на обществения живот и се справят на световно ниво с дейностите, в които се развиват – било то архитектура или образование, градоустройство или иновации.
Аз виждам страхотна неоползотворена възможност тази енергия, която генерира това поколение, да се събира в един сноп, един лъч светлина, който занапред да има възможност да решава всеки един проблем, а с това да започвне да се разсейва постепенно и всеки един мрак в страната ни. Единственото, което липсва са истински здрави и устойчиви механизми, които да обединяват тези разпръснати светлинки в нещо по-силно и градивно.

Какви хора се обединиха около “Реките на София” и успя ли да усетиш този колектив и желание, които си очаквал, когато идеята беше в зародиш?

Страшно много хора се включиха. Хора, които имат нужда от такива инициативи и подобни механизми, чрез които да се събират заедно и творят в името на общото благо. Има глад, има и желание.

“Реките на София” беше първата инициатива, на която нашата фондация даде начало и тя служи за тестова площадка, чиито резултати ни показаха, че сме на прав път. Доказа, че идеалистичните идеи за обединение на талантливите хора у нас, които имаме, не са безпочвени, а напротив – много малко е нужно, за да събереш цялата тази “светлина” на едно място. За много кратък срок, с хората, които застанаха зад мен, успяхме да обединим над 30 организации в идея, която дори на нас на моменти ни се струваше малко налудничава.

От друга страна имаше и немалка част поддръжници на идеите и философията ни, които сами ни потърсиха, за което сме изключително щастливи и благодарни.
Инициативата “Реките на София” продължава да расте.

Виж още: Как Австралия се бори със замърсяването на реките

Каква е следващата стъпка?

Следва да проведем Работилница: Реките на София. Събитие, което организирахме най-вече с идеята да дадем поле за изява на идеи и опит на едни от най-талантливите експерти у нас в сферата на градското устройство и култура, така че заедно да търсим и да приложим добри практики и решения на проблеми, които имаме в реките на София, за да продължаваме заедно да работим върху трансформацията на града ни.

Имате ли амбиции да излезете извън границите на София?

Да, имаме такива планове. Само малко загатвам – това лято ще имаме намеса по Дунава в Русе, планирали сме също и инициатива за социализирането на Марица към Пловдив.

Със сигурност си видял репортажите за тоновете боклук, които се събраха след прииждането на река Искър в Своге миналата седмица? Какво мислиш и можеш ли да диагностицираш къде се коренят проблемите, заради които се стига дотук?

За мен проблемът е комплексен. Това, което видяхме в Искър е причинено основно от обикновения човек, не от институциите. Но от друга страна именно те имат функцията да бъдат регулатор, а още повече, че трябва да се създаде правилен път, по който до обикновения човек да достига необходимата информация за опасностите от изхвърлянето на новия тип боклук. Защо казвам нов? Защото си спомням, че когато бях малък, преди около 20 години, с дядо ми на село изхвърляхме боклука от каруцата директно в едно поле, което беше определено за селското сметище, още нямаше контейнери по улиците в селото. Разликата от тогава и сега обаче е, че от боклука тогава  поникваха растения и трева. Отпадъкът беше много по-чист. В него почти нямаше пластмаса.

Виж още: Проектът Freshkills Park – преобразяването на най-голямото сметище в света

Фотограф: Антония Баръмова
Галерия КО-ОП

Сега е различно. Пластмасата е заела сериозна част в нашето ежедневие и за мен това е основният тип бокук, който достигна до река Искър.

Какви са решенията, които могат да се приложат, или поне насоката, в която да се мисли според теб?

Има разнообразни примери за добри практики, които могат да се вземат предвид, за да се работи в насока промяна на мисленето на хората. Просто трябва да се вземат решения – тактически, креативни, които да направят тази промяна и да ускорят този процес на осъзнаване. Във всяка една прослойка на обществото, във всяко едно населено място хората трябва да бъдат информирани и запознати с дълбочината на проблемите с боклука. Замърсяването в Искър е една червена лампа, която се надявам да ускори този процес. Ние нямаме друг избор – рано, или късно проблемът с боклука трябва да се реши, въпросът е колко червени лампи ще светнат преди това и колко болезнени ще са следващите уроци, ако не си вземем поука от това, което се случва в момента.

Като говорим за решения и идеи, кажи ни какво ще се случва в предстоящата Работилница: Реките на София?

Това е събитие, в което сме събрали едни от най-талантливите и креативни архитекти, инженери, ландшафтни архитекти, и други специалисти, имащи отношение към градската среда. Идеята на тази работна група е да намерим реално изпълними решения за намеси в Перловска и Владайска река, които по безопасен начин да “отключат” малки участъци от тях за обществено ползване.

Всички силно вярваме, че именно с тези малки, но сигурни крачки, можем да създадем предпоставки за приобщаването на софийските реки към градските части.

Виж още: Парк на мястото на мол? Може, да, макар и не у нас

Какви хора показаха инициативност и какво ги мотивира според теб да се включат?

Щастлив съм, че много експерти кандидатстваха за участване в тази градска работилница, включително хора, които са истински вундеркинди – някои завършили в Оксфорд, други са получили образование в Германия, специализирали са в Англия, Китай и Щатите.

Участвали са в проекти на световно ниво, но всички те носят идеята да направят нещо значимо за средата у нас.
Наистина се радвам от това колко много талант събрахме на едно място и колко желание се вижда в тези будни и талантливи хора да вземат участие в това, което правим.

Планирате ли този тип срещи да се превърнат в практика?

Разбира се, това ни е основната идея. Подготвили сме доста интересни проекти и инициативи, които с малко повече вяра и упоритост, имат потенциала да трансформират града ни в следващите няколко години. В момента разширяваме и вътрешния си екип, за да можем да разгърнем дейността си по-активно.

Как се обвързва Колективът, като организация и инициативите, които планира с институциите и какво място заема между общество и държава?

В работата си разчитаме изключително на партньорство с институциите, за да можем да постигнем целите, които сме си поставили. Тези цели до момента са в синхрон с тези, които Общината си е поставила в дългосрочния й план и „Визия за София“. Така че намираме едно добро разбиране от страна на Общината и главния архитект. Досега каквото сме предложили под формата на инициативи, проекти и визуализации – всичко е било прието с ентусиазъм и на драго сърце. Противно на очакванията на много хора, Общината подкрепя добрите идеи, стига да са добре разработени и да са представени по подходящ начин.

Има един много хубав цитат на Ричард Роджърс, който казва, че “архитектурата се измерва спрямо миналото; изграждате в настоящето и се опитвате да си представите бъдещето“. На какво от миналото би стъпил, какво би променил днес и как виждаш бъдещето на град като София?

Бих стъпил върху по-органичното развитие на архитектурата и градоустройството, което е съществувало в миналото. В днешно време повечето големи градове растат страшно бързо, машинално и недообмислено, опитвайки се да постигнат на първо място икономическите си идеали, оставяйки на заден план социалните. По този начин се получава една болна на места градска среда, която в последствие ни подтиска и тепърва трябва да лекуваме. Вярвам, че бъдещето на градоустройството трябва да е не само техническа логика и машинално строителство, но и създаване на общности в самия процес на промяна на града ни. Именно това прави развитието на средата устойчиво и новата градска тъкан пълна с живот. За щастие има все-повече такива примери в България и по света, но процесът тепърва трябва да се утвърди и превърне в константа.

Може би знаете как едно време на село, когато една къща се строи и се излива плочата й, идва цялото село, всички бъркат бетон, много хора взимат участие под една, или друга форма и накрая всички заедно сядат да ядат и пият, доволни от постигнатото. Вярвам че тази енергия не се е изгубила и бихме могли да създадем механизми за използването й в развитието на градовете ни.

________________________

Виж още: “Tower C” – новият проект на Zaha Hadid Architects

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!