Мартин Янков за Реките на София

В последните почивни дни на септември по устието на двете централни софийски реки – Перловка и Владайска, в три конкретни локации – Национален стадион Васил Левски, Лъвов мост и Зона Б5, ще се проведе първото издание на Фестивал: Реките на София, част от дългосрочния проект за съживяване на реките на София и превръщането им в места за отдих, спорт и култура.

Освен да ви запознаем със събитието и да научите конкретната информация за ден, час и място, то искаме и да ви запознаем с главата на този проект и един представител на младото и ново поколение, от което се очаква промяната. Той е избрал своя начин да променя света около себе си, и това, което не харесва в него. Вярваме, че ще открие много хора, които да го последват и всеки от нас ще припознае идеята, която стои зад Реките на София.

Той е Мартин Янков и за него ще слушате не само от нас. За инициативата, идеята и посоката, в която е поел, защо Фестивалът ще е чуден, но най-вече смислен и още, четем в интервюто, а повече за събитието следим ТУК.

Как се реши да се пуснеш по течението на тази идея? И откъде извира тя?

Още докато бях в Англия, учейки ландшафтна архитектура и работейки като дизайнер и изпълнител на ландшафтни проекти, в мен се зароди силно желание не просто да работя за частни клиенти, но да приложа уменията си в публичното пространство и градска среда, за да може работата ми да въздейства по позитивен начин върху по-голяма група от хора. Това вървеше ръка за ръка със силното ми желание да се завърна в България.

Бях си поставил за цел, че в мига, в който се върна обратно, ще намеря начин да започна да променям градската среда в София. Първото и най-логично място, за което се сетих бяха софийските речни канали. Тяхната нефункционалност може да ти избоде очите. Всеки знае колко са недостъпни, забравени, сякаш не съществуват, а потенциалът, който крият е огромен. Вярвам, че не им трябва много, за да се култивират като активни публични пространства, пресечни точки на култура, спорт и отдих.

Защо “Колективът”?

Работил съм в екип по различни проекти в чужбина, в работни групи за градски дизайн и урбанизъм и съм ставал свидетел на силата на колективния разум в създаването на градоустройствени решения. В България от друга страна има толкова много млади, будни, активни, дейни и образовани хора и организации, които винаги са готови да се впуснат в нови идеи и приключения, особено, когато те засягат околната им среда. Така се роди фондация Колективът, чиято цел е обединяването на приятели, експерти и организации, с които заедно да търсим решения за по-добра градска среда.

Кои бяха най-големите предизвикателства, пред които се изправи?

Трудно е да ги синтезирам, защото те се появяват едно след друго. Най-голямото предизвикателство и най-важното за мен със сигурност е да поддържам вярата, че нещата ще се случат и да не се фокусирам върху безкрайните проблеми, а върху решенията им. Останалото са просто технически детайли. Хората изстрелват ракети до Марс, ние едни реки ли не можем да облагородим?!

Каква е основната цел, която си си поставил и каква ще е програмата, която ще въвлече хората във фестивала на реките на София?

Основното нещо, с което фестивалът ще заинтригува хората, е това че ще има социална активност в коритото на реката, случва се нещо необичайно, на място, което в съзнанието на обществото до сега не е асоциирано със събития и забавление. Участие в програмата ще взимат хора и организации, които са добре познати в софийския културен живот, привличайки и техните аудитории да се присъединят в това импулсно съживяване на Перловска и Владайска река.
Фестивалът е първата стъпка от дългосрочната инициатива „Реките на София“. След него следват организиране на експертна работна група, която ще се проведе в помещението на КО-ОП, на които съм благодарен, че ме подкрепят от зародиша на тази идея. Целта на работилницата е да съберем мултидисциплинарен екип от специалисти, с които да развием стратегия за следващите стъпки към превръщането на реките в активна част от живота на софиянци.

Какво е отношението ти специално към избраните пространства и защо точно тези локации за фестивала?

Всичко започна от Перловска река, покрай която съм прекарал доста години от живота си, учейки в Строителния техникум и прекарвайки голяма част от свободното си време в Борисова градина, затова към нея изпитвам една специфична привързаност. Там беше и първоначалната локация за събитието – пред Националния стадион „Васил Левски“, защото мястото е централно и състоянието на коритото в този участък е подходящо за събития.
От там започна всичко, а след това, намирайки повече съмишленици около инициативата решихме да разгърнем обхвата и да включим и Владайската река. Тук трябва да благодаря на партньорите ми от агенция ImpAct, които се впуснаха смело в инициативата и ни подкрепиха с консултантски и комуникационни услуги, също така на фондация Credo Bonum, които са част от организаторите и инициатори на локация Зона Б5 на фестивала, екипа на Визия за София, платформата за български артисти на Be Duende, Петър Димитров от AtoJazz, Мартина и Дойчин от КвАРТал, които взимат участие на локация „Лъвов мост“ както и многото други съмишленици, които се увеличават с всеки изминал ден и ни подкрепят.

Каква подкрепа срещаш по пътя към осъществяването?

За моя голяма радост, срещам подкрепа от повечето страни, до които съм се допитал до момента, включително Главният архитект на София, държавните институции, организации и всякакви хора, с и които споделям идеята. Разбира се има я и нотката на притеснение у много от тях, защото всеки знае, че има проблеми с тези пространства. Те се наводняват, миришат, нямат достъп, но когато си поговорим малко по-задълбочено за това как се случват нещата по света с такива пространства, как за всеки проблем може да се намери решение, хората бързо откликват, така че засега срещам основно позитивно отношение и подкрепа по пътя на инициативата.

Какво послание носи инициативата?

Инициативата носи посланието, че влагайки колективна енергия в решението на даден проблем можем лесно да променим средата в която живеем.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!