Мащабна интерактивна изложба в легендарното филмово студио Чинечита разказва историята на италианското кино

Съвсем скоро легендарното Римско филмово студио “Cinecittà” отново ще има какво интересно да покаже на своята публика. Компанията NONE kolektiv организира предстоящото голямо събитие, а именно – мащабна интерактивна изложба, която ще направи своето откриване на 18 декември, 2019 г.

Идеята, която стои зад всичко е да се пресъздаде и покаже чрез иновативен и модерен начин историята на италианското кино в кадри и различни мултумедии, които да разпалят въображението на посетителите и да ги въвлекат в едно голямо приключение.

На площ от почти 1200 кв. са създадени 12 отделни пространства. Те ще отвеждат зрителите от началните години на италианското кино до съвременното, използвайки светлина, форма и звук.

© cristina vatielli NONE collective

Всяко от 12-те пространства е проектирано от дизайнерското студио NONE kolektiv. Идеята е те да бъдат различни и изградени в конкретна тема, според която да се създадат впечатляващи и интересни инсталации, които да дават възможност на хората да преживяват нови и нови усещания всеки път.

Преработихме около 400 филма, които ни помогнаха да създадем едно уникално пътешествие във времето, целта на което обаче не е да бъде само образователно и съвсем изчерпателно. По-скоро се постарахме да дадем отправна точка на зрителите. Да стимулираме интереса и любопитството им, така че те да открият нови и любопитни неща, които да им дадат възможност по-добре да разберат света на италианското кино, телевизия и радио”, споделя екипът на NONE kolektiv.

До всяка от 12-те стаи, посветени на киното, могат да се видят и други помещения, които разказват за живота на радиото и телевизията.

Основната “линия” на изложбата представлява дълга, конвейрна лента, която някога е била използвана за транспортиране на филмови ленти, но днес, благодарение на интерактивната инсталация, тя ще представялва средство за “пренос на мисли”. Тази времева линия ще изгражда гръбнака на пространството, около което зрителите ще могат да се докосват до филмовата магия.

Това е първият постоянен мултимедиен проект, който се реализира на територията на студията, като постоянният музей е много различен от тази огромна времева инсталация, която е изградена.

Проектът е финансиран от Министерството на културата, след като спечели конкурс, създаден от института Luce-Cinecittà през 2018 година. Целта беше да се отличи проект, насочен към това да събуди въображението на обществото и да стимулира хората да препрочитат историята на киното и телевизията, преминавайки през миналото и отваряйки вратите на бъдещето.

Ето и малко от това, което ще могат да видят зрителите след 18-ти декември:

© cristina vatielli NONE collective
© cristina vatielli NONE collective
© cristina vatielli NONE collective

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!