Matthew Shlian и книгата, която показва неговото изкуство от последните десет години

В началото на своята кариера, хартиеният инженер Matthew Shlian признава, че съвсем не е бил наясно какво точно прави. Учи керамика и рисуване, харесва геометрията, работи със стъкло и е дълбоко повлиян от музиката. Бързо разбира, че се интересува от всичко, но с времето започва да използва хартията като изразно средство, за да изследва триизмерни форми. И, както сам казва, измислянето на всяко парче е като подреждане на пъзел. Разбира нещата пространствено и създава интересни цветови конструкции от хартия, като процесът се случва парче по парче. Винаги започва с ясна концепция в главата си, но много често по време на работа допуска грешка, която се оказва по-интересна от първоначалната идея. “Моята отправна точка винаги е било любопитството. В процеса на работа доразвивам и осмислям идеите си.

Както сам казва, като човек, отдаден на изкуството, той намира вдъхновение почти във всичко – от музика, архитектура и геометрия до дизайн на соларни панели и рисувани плочки. Наблюдава и се вдъхновява от личности като Brian Eno, Matthew Goulish and Lin Hixon, Simon McBurney, Christian Bök, Mikhail Bongard, Jonathan Blow, Chris Gethard, Annie Dillard, Kay Ryan, Annie Albers и много други…

Matthew Shlian е популярен и много уважаван, заради своето изкуство. Последният проект, върху който работи е издаването на новата му книга, която събира най-доброто от неговото творчество. 256 страници изпипани дизайнерски, разгръщат голяма част от таланта на художника, който споделя, че анализът прилича повече като да е работа на зрителя, не толкова на художника. Художникът задава въпроси, но не се интересува чак толкова от отговорите, така че много пъти е казвал, че не обича сам да характеризира своите творби, а по-скоро оставя това на зрителите. За него са важни отговорите не въпроси като “как” и “защо”, а не толкова “какво”.

Според него трябва по-често да се откъсваме и да излизаме извън рамките, защото най-добрите неща се случват в периферията. “Някъде в мъглявото пространство между науката и изкуството, между архитектурата и инженерството, между науката и математиката се случва най-интересното.“.

В съответствие с геометричната основа в творчеството на Shlian, книгата е с квадратна форма. Тя показва някои от най-добрите проекти на автора в последните десет години, включително големи и малки творби, колаборации с научни изследователи, триизмерни релефи и скулптура – всичко това на хартия. Цялата книга е създадена с интересен дизайн, който да напомня очарованието на автора от механичните свойства на хартията.

Може да бъде поръчана ТУК.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!