MÉCA – новото попълнение в културния живот на Бордо

Вино, изкуство, история и култура, райски пейзажи и красивия френски език – Бордо. Разбира се и не само, но сега сме хвърлили по едно око и размечтано оглеждаме всички страхотни причини да посетим един от най-известните лозарски райони в целия свят. Освен, че се слави с едноименното червено вино, градът е не по-малко забележителен и заради богатата си история и културно наследство.

Няма да влизаме в детайли за всички любопитни паметници на културата и исторически забележителности, които е важно да се посетят, няма и да анализираме винарските шедьоври, които се произвеждат там. Нещо ново и вълнуващо ни привлече вниманието, а именно откриването на MÉCA (Maison de l’Économie Créative et de la Culture en Aquitaine), иначе казано това е Домът на творческата икономика и култура на Аквитания и е един от най-мащабните проекти, които успешно бяха реализирани тази година.

Почти 18 000 квадратни метра побраха гигантския творчески център, който приюти литературни, филмови, сценични изкуства и институти за съвременно изкуство.

В MÉCA се разположиха множество публични и частни пространства, които позволяват на гражданите на Бордо активно да участват в творческата общност, която се създава.

Не липсва нищо. Сградата е събрала множество културни институции, като дори беше проектирано обществено пространство чрез разширяване на алеята с рампа, която води към “градската стая”. Тъй като бетонната и стъклена част на сградата се извисяват нагоре, посетителите са поканени да се настанят удобно и около стъпалата, както и да се възползват от откритата скейт зона – рай за всички скейтъри.

В творческия център функционират и три важни културни института – ALCA – за книги, кино и аудиовизуални материали, OARA за сценичните изкуства и Frac Nouvelle-Aquitaine за съвременно изкуство.

Началото на този прекрасен проект беше поставено още през 2012 година, когато след публичен конкурс, проектът беше спечелен от BIG – компания, която работи в сферата на архитектурата и интериора и работи с множество експерти и специалисти.

Идеята за грандиозното пространство е изпълнена на 100% и днес жителите и гости на града могат да се насладят на фантастичния резултат и множеството нови възможности за културно и творческо обогатяване, които имат. MÉCA е място, на което можете да отидете на театър, да гледате прожекции на филми, да се насладите на авангардно изкуство в просторни галерии и дори да вечеряте в CREM – ресторант на терасата на гигантския покрив.

Като кани изкуството в града и града сред изкуството, MÉCA дава възможност за поставянето на нови връзки между културния и социалния живот. Занапред това ще е и сцена, на която ще се случват мащабни концерти, театрални събития, както и ще се организират изложения, изложби със скулптури и арт инсталации от цял свят.

С откриването на MÉCA, градът предостави множество възможности на местните артисти за производствени ателиета и съоръжения за съхранение на изкуство. Създаде се и мултифункционален театър, който да може да се адаптира към нуждите и спецификите на даден спектакъл, а с всичко това артистите се радват и на прекрасни условия.

Освен всичко, което прави проектът фантастичен, то не забравяме да отбележим и съвременната, модернистична архитектура, която е впечатляваща.

Показваме ти още малко снимки, за да затвърдим добрите впечатления, а за още информация около всичко случващо се там, можеш да посетиш и официалния сайт на MÉCA ТУК.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!