В Международния ден на планините гледаме пейзажи на фотографа Тодор Иванов

Рядко изпитвам толкова силно респектиращи чувства, като тези които усещам, когато наблюдавам високи планински върхове и се приближавам до пищни планиснки пейзажи. Някак величието на планините ме кара вътрешно да се смиря, да се поклоня дори, да помълча и да се оставя на усещането колко малки всъщност сме ние пред огромната мощ на природата и нейната красота.

В името на опазването на планинските райони и повишаването на информираността на хората, 11 декември официално се чества като Международен ден на планините.

През 2003 година генералната асамблея на ООН официално фокусира вниманието си върху проблемите, които касаят планинските райони и тяхното биоразнообразие. От 2003 година насам инициативата повишава глобалната осведоменост за значението на планините, стимулира основаването на национални комитети в 78 страни, а също подпомага създаването на Международно партньорство за устойчиво развитие на планинските региони, което се учредява в Йоханесбург на 2 септември 2002 година и днес е известно като Партньорство за планините.

ВИЖ още: “Как един немец видя страната ни и я популяризира в 4-минутен късометражен филм”

Планините заемат почти една четвърт от сушата на Земята и са източник на средства за съществуването на 12% от населението в световен мащаб. Климатичните промени оказват все по-големи и все по-унищожителни последствия върху планинските масиви, а и хората, които живеят в планините започват все по-често да се изправят пред различни проблеми, засягащи битовите им нужди.

Козя стена, 2019

Основната цел на Световния ден на планините е да насочи вниманието на хората към важността на проблемите, които засягат тези райони и да стимулира устойчивото развитие в тях.

ВИЖ още: “Islandia” – 2:36 минути разходка в рая

Днес ние поглеждаме към планините на България през погледа на фотографа Тодор Иванов, чиито кадри са успели да уловят тази смразяваща величественост и красота, която ни заобикаля.

Нека уважаваме природата и нека се стараем да я пазим!

Козя стена, 2019
Хижа Плевен, 2017
Беклемето, 2017
Връх Ботев, 2017

Видимско пръскало, 2018
Гложенски манастир, 2018
Беклемето, 2017
Козя стена, 2017

______________

ВИЖ още: Впечатляващи фотографии от SIENA International Photography Awards 2020

И още от света на изкуството и културата у нас, следим в категория АФИШ.  

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!