Достойнство или снишаване?

Факти: Заради високия брой заразени с коронавирус през последните дни, главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев предложи 7 нови ограничителни мерки, сред които командироване на медици, отпадане на карантината за контактните медици, връщане на часовите коридори за пазаруване на възрастни, затягане на мерки за училища и заведения. Това стана известно от брифинга на Националния оперативен щаб, който се провежда всеки четвъртък.

Само няколко часа, след като доц. Ангел Кунчев съобщи предложението си, здравният министър обяви, че нови мерки няма да има. Оказа се, че до това решение са стигнали след дълго заседание експертните съвети с епидемиолози и инфекционисти.

Размисъл: Кой, всъщност, кара влака? Кой управлява COVID епидемията? Чии са последните решения? Кои са тези епидемиолози и инфекционисти, чиито решения надделяват над предложенията на главния държавен здравен инспектор и зам.-председател на Националния оперативен щаб (НОЩ)? Каква точно е функцията на НОЩ? Те предлагат, политиците решават – така ли да разбираме? И кой трябва да ръководи една здравна криза, всъщност? Лекари или политици?!? Въпроси – много, отговори – няма, усещането е, че сме в режим на свободно падане. А специалистите мълчаливо и безропотно приемат всяко решение на онези, от чиято власт зависят постовете им.

Знаете ли, напоследък си мисля, че безгръбначието ни затрива най-успешно и от най-отдавна. Какво достойнство – лично и професионално, ти е останало да се върнеш, начело на СРЗИ, след като преди седмица са ти поискали оставката? Д-р Данчо Пенчев отново щял да е директор на СРЗИ, временно изпълняващата длъжността директор била карантинирана? Кой, изобщо има доверие, на лекари, чиито предложения за налагане на мерки, които целят управление на епидемията, никой не слуша, не зачита мнението им и публично ги унизява? А те – съвсем доброволно и кротко мълчат, кимат и се съгласяват. Къде са директорите на големите болници да скочат и да изкрещят: “Стига вече толкова! Щом политиците ще решават вместо лекарите, да заповядат те да лекуват утре”. Губим безценни лекари в тази битка. COVID един ден няма да го има, но тези лекари няма да се върнат за съжаление.

Да, в цяла Европа е тежко. Едва ли има лидер, който иска да налага строги мерки, още по-малко lockdown. Но – докато се опитваш да угодиш на всички, се проваляш навсякъде.

Ако здравна система колабира напълно – недай си, Боже, кой ще понесе отговорност? Искате ли да ви кажа? Никой. Кого ще обвинят политиците? Експертите, зад които днес се крият. Просто “ще си измият ръцете” с тях..

Не знам защо толкова много хора избират доброволно да останат в историята не с експертните си качества, с моженето си, с професионализма си и с доброто, което са направили, а с мекошавост, клякане пред силните на деня, преглъщане на достойнството и безгръбначие. Няма пост, който да си заслужава този избор. Ще бъдете пожертвани, без да им мигне окото. Примери за бушони в България – много. Д-р Данчо Пенчев съвсем наскоро “изгоря”, заради политически решения. Да се готви следващият. Жалко. Жалко, наистина…

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!