“Няма толкова тъп народ…! Отчайващое!*

“Няма толкова тъп народ…няма!!! Отчайващое!” Това е коментар във Фейсбук на десен избирател след дебата между основните опоненти за кмет на София по БТВ. Поводът – негативни коментари за кандидата на Демократична България Борислав Игнатов.

Отчайващо е, наистина! Всеки, който не мисли като нас, е кръгъл идиот. А нашето гардже си е най-добро. Ей това е най-големият проблем на “градската десница”, “автентичното дясно”, истинското дясно, по-истинското от най-истинското дясно или там, както са се нарекли в този конкретен момент претендиращите за нотариален акт върху дясното в България, носителите на чистата истина, най-висшия морал, недостижимия интелект и единствени борци срещу корупцията.

Десен избирател съм. И винаги съм била. И винаги ще бъда. И именно затова съм толкова гневна. Много мислих дали да напиша този текст. Не защото ме е страх, че ще бъда наречена отчайващо тъпа, купена и употреба ОТ ГЕРБ/Мая Манолова/комунистите…, а защото не искам да бъда разбрана погрешно. Защото това че не харесвам един кандидат, не ме прави защитник на други кандидатки. А това у нас мъчно се разбира. Не искам да правя услуга на кандидатки, които се държат сякаш са се родили вчера и ние не знаем/не помним нищо от “славното” им минало.

Но ще го напиша. Защото ми омръзна да слушам, че щом не харесвам поредния кандидат за нещо си на Демократична България, то автоматично означава, че подкрепям статуквото, мафията, не искам София да се развива и непременно съм “За” досегашния модел или пък ще гласувам за бивши вече обществени защитнички. И нищо по средата. Ми не. Толкова е плоска тази теза, толкова пъти е проваляла т.нар. дясно на какви ли не избори, а те не спират да я лансират, та чак се чудя кой, всъщност, е глупавият тук? Не всичко е черно-бяло в тоя живот. И Слава Богу.

Сега по същество. Гледах дебата между основните (според социолозите) претенденти за нов градоначалник на София по БТВ. И знаете ли? Тотално разочарование от десния кандидат. И не, нямам предвид интериорните решения на дома му, които станаха толкова популярни в социалните мрежи. Хич не ме интересуват плочките/тапетите у тях. Говоря за липсата на подготовка, говоренето “на ангро” за картели, лобита, зелени коридори… Обяснението, че няма спешна нужда от изграждане на елементарна инфраструктура и ключови булеварди, защото от това имали интерес лобитата на строителните фирми (за популизъм ли говорехме, казвате?), декламиране на зле заучена програма, клишета и невъзможност да се защитиш кога те оборват с факти. И ти задават елементарни въпроси, свързани с твои интервюта и изказвания, които са на диаметрално противоположна позиция от настоящата ти програма. Плоско, клиширано, несъдържателно. За липсата на харизма, проблемите с диалекта и дикцията (извинявам се, но можеше и трябваше да се работи по говора на този човек. У нас има чудесни специалисти по публична реч. И не, не ми казвайте: “ама това ли е най-големият проблем на София?) изобщо не ми се отваря дума, защото положението е плачевно. И, разбира се, ироничната усмивка. Ама някакъв курс ли изкарват всички кандидати на окупиралите дясното? Физиономия от типа: “всичко знам, всичко мога, а вий, вий сте идиоти” отблъсква отдавна, поне мен.

Няма да влизам в обяснителен режим защо не нападам Фандъкова, Манолова, Джамбазки, а съм се захванала с единствения честен, свестен и безкористен… Всъщност, ще ви кажа. Точно затова. Когато имаш претенция за единствена алтернатива, бъди такава! Когато имаш претенция да пълниш Ла Скала, бъди Борис Христов, не Джорджано. Другото са приказки за наивните, опортюнизъм и разделяне на всички, които не са с нас, са против нас. Няма да подкрепя някой, само защото не е комунист. Или не е управлявал 10 години София. Това отдавна не е достатъчно.

Нищо против човека, гневя се против вечните претенции, които надхвърлят семплите възможностите. Толкоз.

Политиката е проста работа, но не трябва да се върши от прости хора. Беше казал някой по-умен от мен някога. И умението да преценяваш кой, кога и за какво точно е подходящ, подходящ ли изобщо и ще събере ли нужната подкрепа, е ключово. И зависи от ума на лидерите, а не от акъла на избирателите.

 

Една проста избирателка, която не можа да оцени вечно неразбраните “поети” вдясно

 

Снимка: БТВ

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!