“…Идеали? – Суета, вятър!…”

В предизборна кампания сме, едва ли има някой, който да не е разбрал. По традиция гледаме дебати, интервюта, плакати, билбордове, реклами, обещания за всички от всичко по много.
Някои залагат на популистки, неизпълними обещания, други говорят общи прикази, трети са се захванали по традиция с “циганските гета” (Любимата предизборна тема на кандидата за кмет на София Ангел Джамбазки)… Сиромахомилството също не е пренебрегнато – всички кандидати рязко се качиха в трамваи, тролеи и метро, ползват електрически автомобили под наем, обличат се скромно и държат да подчертаят, че ни канят в “скромния си дом”, “2 стаи са, ама ни стигат на мен и на съпруга ми” (по Йорданка Фандъкова от снощния дебат по БТВ), а Джамбазки толкова скромно живее в “47 кв.м.”, че чак му стана неудобно да ни покаже дома си, ние пък се изкушихме да му съберем някой лев да не живее в толкова тясно пространство. Не е нещо ново, което ни се случва, не е като да не сме го виждали и чували, така че ще го подминем без повече думи.

Забелязва се и нова мода в предизборната агитация обаче. Амбициите явно не познават свян, нямат граници и хигиена. Ще се спрем на две новаторски решения за печелене на електорат. Използвам тази грозна дума “електорат”, защото очевидно хората, за които ще ви разкажа след малко, разглеждат потенциалните си избиратели точно по този начин – някаква колективна, обобщена, лепкава маса от пускащи бюлетини. Нищо повече.

Двата случая на агитация на пръв поглед нямат нищо общо. Единият се разиграва в София, в емблематичния за столицата район Изгрев, другият – в ромската махала на Пещера “Едиверен”. Единият агитира през телефона си, другият – на място, с песни на Орхан Мурад. Обединяващата нишка помежду им са… как да се изразим най-меко… липсата на свян и поведение тип “целта оправдава средствата”. А когато целта е да спечелиш избори, средствата очевидно са нехигиенични – и в модерен квартал на София, и в ромската махала на Пещера.

Първият случай – уважаван директор на столично училище (119-то училище „Акад. Михаил Арнаудов“), бивш заместник-министър на образованието, експерт, чието мнение по тема “образование” и родители, и медии много ценят, Диян Стаматов, понастоящем кандидат за общински съветник в София от листата на ГЕРБ, е използвал електронния дневник за политическа агитация. Да, точно така! Сега си представете – родител сте на дете, което учи в това училище. Получавате съобщение в електронния дневник и очаквате да разберете нещо за детето си, нали това е целта на тази услуга и о, изненада, какво получавате? Мила, любезна политическа агитацийка. Ей,така, между другото, докато е в отпуск директорът, щото “спазвал всички правила”, ви пише съобщение в електронния дневник през телефона си.

„Обръщам се към вас, с личната молба, ако прецените за разумно и правилно да ме подкрепите на 27 октомври при гласуване чрез бюлетина 68 с преференция 129“, се казва в обръщението на директора.

Дребна лична молба за една дребна лична услуга през служебни канали. И е улеснил родителите даже – няма нужда да търсят номера му в бюлетината – той си го е написал.
Стаматов обясни постъпката си с липсата на политически опит. Щом разбрал, че е допуснал тази малка, невинна грешчица, на принципа “малък бях, подведоха ме”, изтрил съобщението от електронния дневник. “По-скоро ги свалих, не съм се извинил на този етап, използвам случая да се извиня на тези родители, които съм засегнал с моите политически виждания, каза Стаматов пред БТВ. Разбира се, той се извинява само на онези родители, които не споделят политическите му убеждения, не на всички, защото нарушава правилата и злоупотребява със служебното си положение. А и той не с лошо, не е знаел човекът, това го оправдава очевидно. (Дано да е запознат поне с правилника за движение по пътищата, че големи бели могат да произтекат от неговото незнание). Дребна постъпка. Чак жал да ти стане как, иначе уважавани хора, търсят подкрепа за себе си в предизборна кампания. Но много показателна. Защото издава манталитет. И начин на мислене. Андрешковско хитреене.
Вторият случай – далеч по-масов, на пръв поглед. Бира, скара, чалга, ромска махала – класика в жанра. И… представител на ВМРО, който агитира на турски език. Човек от екипа на иначе патриотичната формация представя на турски език кандидата на ВМРО за кмет на Пещера д-р Николай Пенев. На видео, качено във Фейсбук, се вижда и чува как, докато роми танцуват на песни на Орхан Мурад, общопрактикуващият лекар е представен на турски език. Самият кандидат за кмет д-р Пенев говори на български, но обещава на ромите, че няма да бутне нито една къща, ще разшири махалата с общински терени и ще изгради подпорна стена над махалата, защото има свлачище.

https://www.facebook.com/seri.bend.31/videos/918061795243392/

Да, да! Правилно сте разбрали – кандидат на воеводите, на тези борци за “всичко българско и родно”, громящи беззаконието и воюващи с “циганските гета” („Основен източник в редица квартали е горенето на гуми, на текстил и на вредни материали. Част от тези домове са незаконни цигански постройки. Те трябва да бъдат премахнати. Те са източник на замърсяване, болести, престъпност, проституция. Никой от останалите кандидати няма да посмее да каже, че ще ги махне.“, Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО, снощи по БТВ), същите тези обещават “за всяка баба – дядо” и всичко, което искат да чуят ромите, насред махалата…на турски език.

Ох, този чеверме-патриотизъм, ох, таз клет предизборен апетит. И докато на жълтите павета, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов крепи “българщината”, предлага закриване на неправителствени организации като Български хелзински комитет, защото са опасни за “славния български народ”, то съпартийците му се държат досущ като Лютви Местан и Мустафа Карадайъ, които много обичат да говорят на турски с избирателите си.

Изборна кампания, какво да правиш. Чудесен лакмус за изплуване на повърхността на големи мераци и отсъстващи принципи.


Photo by Arnaud Jaegers on Unsplash

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!