Минималистичните колажи на Rozenn Le Gall

Rozenn Le Gall е френски визуален артист, който живее и твори в Лион. Страстта и талантът й да деконстртуира модни списания и да създава колажи са й спечелили немалка публика и почитатели на изкуството в цял свят.

Le Gall е самоука и с времето започва да прави експерименти с колажа, наслаждавайки се на гладката тексура на списанията, сковаността на картона и особената миризма на стара хартия. Така стотици снимки на изящни женски ръце и крака от модните списания от 70-те години започват да се натрупват, а по-късно тя ги сглобява заедно с други предмети, цветя в абстрактни форми и фигури.

Запазвайки стила от 70-те години, Le Gall използва цветовата палитра, характерна именно за това време, която се познава по топлите, земни тонове, бледото синьо със спорадичен ярък цвят червено или оранжево.

В основата на колажите са вплетени женските форми, макар и на моменти двусмислено. Както самата авторка казва “Когато залепя прозорец на пералня върху тялото на жена някои виждат консервативна нагласа, която връща жените към статута на домакини, но други пък го възприемат като метафора на активната жена, отмила твърде многото натиск в живота си!

Каквито и метафори да се крият зад нейните колажи, тези деликатни, минималистични и същевременно сюрреалистични творби изпращат въображението ни много далеч. 

Ето и част от творбите й:


Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!