Екатерина Захариева говори за предвижданите промени в Закона за съдебната власт

В сутрешния блок на Нова телевизия министърът на правосъдието Екатерина Захариева коментира бъдещите промени в Закона за съдебната власт. Една от тях предвижда всеки магистрат да може да гласува лично за член на Висшия съдебен съвет, като според нея ”ако има качествени магистрати, които работят по съвест и според закона, това ще даде гаранция, че ще имаме качествени разследвания и качествени актове в съда.”. ”Всеки член на ВСС ще бъде избиран чрез пряк избор, всеки магистрат ще може да гласува лично за член на ВСС. Всеки ще може да номинира. Номинациите ще бъдат публични. Ще трябва да имат декларации за имуществено състояние”, обясни тя като заяви, че това е сигнал, че нещата ще се променят.

Друга промяна, която се въвежда, е изричната забрана за въздържание от гласуване на членовете на ВСС. “До момента много често без аргументи ”за” или ”против”, се гласуваше ”въздържал се” и така се блокираха много важни решения във ВСС. Така всеки ще носи отговорност ”за” или ”против” дадено решение”, обясни Захариева. Според нея за самия процес на измененията е предвидено достатъчно време преди изтичането на мандата на ВСС. Предложението за неговото удължаване беше отхвърлено.

Какви акценти бяха извадени на преден план и отразени в 16-те най-четени медии у нас /според Gemius/ и защо някои дори не отразиха думите на правосъдния министър, преценете сами:

Вижте в таблицата:

[ft_toggles open=””]

[ft_toggle title=”dir.bg” ] Новината не е отразена!  [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Blitz.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”pik.bg” ] Заглавие: ”Екатерина Захариева: Съдебна реформа ще има”

Цитат: ”Правосъдната министърка Екатерина Захариева гостува в сутрешния блок на Нова телевизия. Тя разказа какви ще са съдебните реформи.” [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”24chasa.bg” ] Новината не е отразена! [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”vesti.bg” ]  Новината не е отразена! [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novini.bg” ]Заглавие: “Екатерина Захариева: Съдебна реформа ще има”

Цитат: “Голям интерес има към тази реформа”, каза тя. Ако имаме качествени магистрати, това ще даде гаранция, че ще имаме качествено разследване и качествено решение на съда.”

Автор: Десислава Станева [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”offnews.bg” ]Заглавие: “Захариева отряза ВСС за удължаване на мандата му”

Цитат: “Искането на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) мандатът им да бъде удължен, не е взето предвид в измененията на Закона за съдебната власт (ЗСВ). Проектът с промените беше внесен от правосъдния министър Екатерина Захариева на заседание на Министерския съвет в сряда. “

Автор: Юлиан Христов  [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnevnik.bg” ]Заглавие: ”Законът ще даде власт на редовите магистрати, увери министър Захариева”

Цитат: ”Промените в Закона за съдебната власт ще дадат гаранция, че съдиите сами ще решават кадровите си въпроси без намеса на политическата квота във Висшия съдебен съвет. Това каза правосъдният министър Екатерина Захариева пред Нова тв на път към Министерския съвет, където днес внася дългоочаквания документ.”  [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dariknews.bg” ] Новината не е отразена! [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnes.bg” ] Новината не е отразена! [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”btvnovinite.bg” ] Новината не е отразена!  [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”fakti.bg” ] Заглавие: ”Правосъдният министър: Има напрежение между Цацаров и Панов”

Цитат: ”Усеща се напрежение между Лозан Панов и Сотир Цацаров. То е видимо в публичното пространство. Аз няма да взема страна в този спор. Това заяви за ”Здравей, България” по Нова телевизия правосъдният министър Екатерина Захариева. Тя поясни, че е на страната на всеки, който я подкрепя за реформата в съдебната система.”

Автор: Стефанаки Йоанис
[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”actualno.com” ] Заглавие: ”Екатерина Захариева: Всеки магистрат ще може да гласува лично за член на ВСС”

Цитат: ”Всеки магистрат ще може да гласува лично за член на ВСС. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева.  По думите ѝ, ако има качествени магистрати, които работят по съвест и според закона, това ще даде гаранция, че ще имаме качествени разследвания и качествени актове в съда.”

Автор: Евгения Гигова

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”trud.bg” ]Заглавие: ”Правосъдният министър Захариева няма да взима страна в спора между Панов и Цацаров”

Цитат: ”Усеща се напрежение между председателя на ВКС Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров. То е видимо в публичното пространство. Аз няма да взема страна в този спор”, заяви пред Нова тв правосъдният министър Екатерина Захариева. ” [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novanews.bg” ]Заглавие: “Правосъдният министър: Има напрежение между Цацаров и Панов “

Цитат: “”Усеща се напрежение между Лозан Панов и Сотир Цацаров. То е видимо в публичното пространство. Аз няма да взема страна в този спор”. Това заяви за ”Здравей, България” правосъдният министър Екатерина Захариева.
Тя поясни, че е на страната на всеки, който я подкрепя за реформата в съдебната система.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”bnt.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[/ft_toggles]

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!