С непоказван Нерон Националното изложение стъпва на софийска сцена

За да опиша по-добре Димитър Казаков ще цитирам една мисъл на Шопенхауер, който казва, че „талантливият човек цели целта, която другите не могат да уцелят, а геният уцелва целта, която другите не виждат”. Талантливи хора в България има много и във всички сфери на живота и изкуството, но геният на Нерон е нещо по-различно”.

С тези думи Иван Чакъров (Директор на Националното изложение на художествените занаяти и изкуства – Орешак) описва един от най-великите български художници, чието творчество граничи с гениалността – Димитър Казаков-Нерон.

До Димитър Казаков обаче стигнахме, връщайки се малко назад във времето и по-конкретно на 5 юни 1990 г., когато за 6 часа, директно върху експозиционни пана, Нерон рисува 18 творби.

Тази седмица те се преродиха в най-новото арт пространство в София Кооператива КО-ОП, което направи фантастичното си откриване именно с тези 18 рисунки и даде възможност на публиката да се докосне до великолепното му творчество.

Преди да стигнем до изложбата и големия Нерон обаче, с Чакъров си говорим за “живите занаяти”, изкуството у нас и скритите съкровища на Националното изложение, които тепърва ще се разкриват пред публиката.


Какво е мястото на “живите занаяти” в модерния живот на съвременния човек и какво откриват хората в Националното изложение в Орешак?

“Живите занаяти” е инициатива, която цели постигането на осезаема положителна промяна по отношение на опазване и оживяване на местното културно наследство и традиции. Стараем се приоритет да е участието на млади хора във всички дейности и етапи на проучване и пресъздаване на регионалното, материално и нематериално културно наследство. С тяхно участие и помощ се реализират различни идеи в този план.

Идеята ни е младите хора да предлагат иновативност в дейностите, оживяване на местните занаяти и традиции и чрез енергията си да ангажират общността в активности по възстановяване и оживяване на местното наследство.

Също в Националното изложение на едно място са показани голямо разнообразие от произведения на народните художествени занаяти и приложни изкуства, но не само като готов продукт, а и процеса на тяхното създаване. Тук всеки предмет разказва своя собственна история.

Във всяка зала освен експозиция на предмети на отделния занаят има и обособен демонстрационен кът, където посетителите и гостите на Изложението могат да опитат сами да изработят нещо самобитно и оригинално, да се докоснат до живата традиция и да отнесат не само предмета, но и спомена от едно неповторимо преживяване. Природното и културно богатство, заедно с многообразието от “живи занаяти”, са основен ресурс на туристическия интерес.

Мислите ли, че има възраждане на интереса на хората към традиционните занаяти?

Мисля, че да. Занаятите се практикуват от векове и са носители на своеобразието на културата на нашия народ, на неговата самобитност и естетически усет. Но за това е необходимо освен умение и таланат, също и многогодишен, упорит труд. Въпреки това, аз вярвам, че всеки занаят може да бъде усвоен на едно базисно ниво и да продължи да живее, не само чрез майсторите, но и чрез хората, които го практикуват. Така, освен продължаване на традицията, практикуването на занаятите в домашни условия може да се превърне и в една своеобразна форма на Арттерапия.

Националното изложение е в сърцето на България. Успяхте ли да го превърнете в кръстопът на изкуството и занаятите?

Тук повече от четиридесет години традиция и модерно изкуство вървят рака за ръка. Във времето на интензивна глобализация, защитата, опазването и представянето на природното и културно наследство, заедно с културното разнообразие на отделните географски региони, поставят интересно предизвикателство пред хората, независимо от тяхната националност и етническата им принадлежност. Една от основните цели, стояща пред Националното изложение, е да даде гласност на значението му за обществото и необходимостта от опазването му, както в интерес на общността, на която то принадлежи, така и за неговите гости.

“Изложението е единственото в страната, в чиито изложбени зали са показани уникални предмети на народните художествени занаяти, изработени от български майстори от всички етнографски райони на България.”

Ежемесечно в Националното изложение се организират изложби на майстори на народните художествени занаяти и приложни изкуства. Наред с това се представят и млади автори, чиито художествени търсения надхвърлят границата на традицията и ни отвеждат в един нов свят от багри, фигури и композиции.

Ежегодно организираме международни фестивали на занаятите и изкуствата, където творци от различни държави представят своите произведения, въплътили в себе си духа на своята национална идентичност и културно многооразие.

Кои са другите скрити съкровища като Димитър Казаков – Нерон? 

Националното изложение е с 47 годишна история. През това време в изложбения комплекс са провеждани множество национални и международни събития. Разбира се има и много други интересни автори и експозиции, които не са показвани до сега и биха представлявали интерес за ценителите на визуалните изкуства. Програмата за 2019 г. вече е готова и вярвам, че ще има елемент на изненада в хората. Тепърва предстои да покажем всички съкровища и ще се постараем да го направим по интересен и завладяващ начин, който да отговаря на съвременните нужди на хората.

С течение на времето се формира един богат фонд, част от който са и картините на Димитър Казаков, които представихме на 17 декември 2018г. в арт пространтвото КО-ОП в София, а с организаторите тепърва ще сътрудничим в подобни проекти.

Някак митологизиран е неговият образ. Освен грандиозния талант и страхотния му успех у нас, а и на световната сцена, какво не знаят хората за Нерон? Кое го прави толкова специален?

Неслучайно често го наричат “Императорът на четката”. Той е един от малкото български автори, чиито произведения са в колекциите съвременно изкуство на Лувъра (Париж), музея “А. С. Пушкин” (Москва) и Императорската колекция (Токио). Има десетки изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Виена, Токио. Всичко това е само малко доказателство, че той е един от великите български художници и творец от световна величина.

За да опиша по-добре Казаков ще цитирам една мисъл на Шопенхауер, който казва, че талантливият човек цели целта, която другите не могат да уцелят, а геният уцелва целта, която другите не виждат. Талантливи хора в България има много във всички сфери на живота и изкуството, но геният на Нерон е нещо по-различно.

Привидно той прилича на обикновен човек, но всъщност е бил истински вълшебник, който със сръчните си ръце е извайвал своите хедонистични космогонии. Тази негова творческа дързост, изразяваща се в умението да се вгледа в бъдещето, черпейки сили и вдъхновение от богатите световни културни традиции, e един емоционален взрив за публиката. Допира до творчеството му e като едно вълнуващо пътуване с неочакван край. Много интересно е как чрез своите картини, в които неизменно присъстват мотиви от нашата традиция, той изкарва на преден план силата на културната ни идентичност, която ни зарежда със самочувствие и патриотична гордост.

Разкажете повече за изложбата, която открихте, заедно с КО-ОП. Какво разказва ”Митът”? Какво ще види публиката и каква е историята на картините, които са показани?

”Митът”е цикъл от 18 внушителни и по размер картини, които са рисувани с темпера върху дърво. Творбите се създават на 5 юни 1990г. в Националното изложение – Орешак, часове преди откриване на “Празници на изобразителните изкуства – Орешак 1990”.

Като легенда се носи разказът за този ден и как един от участниците не представя своите картини и тогава троянският художник Цвятко Дочев, приятел на Казаков, на шега му подхвърлил: “Мите, защо не вземеш да нарисуваш нещо?”. После донесъл четки и бои, и за наша радост е взел със себе си и своята видеокамера. Всички са мислили, че Димитър Казаков просто ще нахвърла нещо декоративно върху едно пано, но геният на Казаков изригва. Само за няколко часа създава , буквално на един дъх , директно върху дървения реквизит, този цикъл от 18 творби. Най-интересното е, че всичко това е заснето от Цвятко Дочев и днес, ние имаме не само картините, но и филма показващ тяхното създаване.

И филма, и всичките 18 картини показахме на публиката! Фантастично извижяване и много силни емоции се създадоха с гостите на изложбата! Уникално е, че можем по този начин да преродим за хората неговото творчество.

_________________

А ние, защото бяхме там, ти казваме да не му мислиш много и да не пропускаш възможността да се докоснеш до този изключителен български творец! София си има нова гореща точка за арт събития на бул. Янко Сакъзов 17, а началото беше повече от блестящо и обещаващо.

Следи всичко, което ще поднесе КО-ОП през новата година на страницата във фейсбук, а за изложбата имаш още време до 17 февруари 2019 г.

Изложбата се извършва със съдействието на VIVACOM и Градус.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!