мНЕние

Що е то хейтър в България? Всеки, който не мисли като теб. Щом мнението ти не съвпада с отсрещния човек, имаш всички основания да назовеш позицията му хейт. Както и да го наречеш прост, тъп, олигофрен, идиот, да му препоръчаш да се гръмне и да приключи със себе си веднага. Колкото по-агресивен, невъзпитан и злобен език използваш – толкова по-елитарен, възмутен от нескочаемата българска простотия ставаш. Хубаво е да добавиш и някакъв отегчен, отчаян и генерализиращ възглас: “Еййй, много прост народ сме значи”, “Никога няма да се оправим с такова мислене”, “Няма по-голям идиот от българина” – тези например са универсални и винаги вършат работа. А и рЕзко изпъкваш на фона на аморфната, неопределена маса “народ” и се разграничаваш от нея.

Разпознахте ли се? Кога у нас чуждото, критично мнение, което не съвпада с нашето, се превърна в хейт? Ако от мен се очаква да съм безкритична, да съм позитивна на всяка цена, да харесвам всичко и всички, да нямам собствено мнение, а да се съгласявам с всичко и всички – избирам да съм хейтър. При това този избор е съвсем съзнателен, информиран и категоричен. Извинявайте, но да имаш мнение и да стоиш зад него не е хейт, а позиция. Другото е безхарактерност, при това налагана с агресия. Грубият език, обидните квалификации и лепенето на епитети не са позиция. А зле прикрита злоба, че някой не мисли като теб. И невъзможност да защитиш мнението си. Никога не съм очаквала всички да ме харесват и да възприемат живота като мен. Всъщност, ако всички мислят като мен и ме харесват, ще се намразя. И да, чудесно е, че хората имат различни гледни точки, вкусове, възприятия, възгледи и нива на интелект, ако щете. Иначе щяхме да сме сектанти. Критичното мислене, вдъхновението, талантът и трудът карат света да се върти. С други думи, четете този текст на компютъра, на телефона си или чрез Facebook, защото Стив Джобс, Бил Гейтс, Марк Зукърбъг и други “хейтъри” са били достатъчно критични, талантливи и упорити да измислят, създадат и развият операционните системи, лаптопите, смартфоните, социалните мрежи и т.н. “Изхейтили” са пишещата машина и телефонът с шайба.

Винаги е полезна критиката. Във всички сфери. И в политиката, и в изкуството, и в човешките отношения, ако щете. Липсата на достатъчно сериозна, обективна и критична властта журналистика – знаем до какво доведе. Отсъствието на нормална, безпристрастна критика в изкуството доведе до размиване на границите между култура и халтура. Недостигът на голям брой критична маса граждани, които да изискват работещи институции, реформи и облагородяване на средата ни докара 26 години несвършващ преход.

А липсата на критика в обществото ни като цяло ни докара дотам, че много хора да не знаят как, аджеба, се критикува?  “Президентът е тъп, щото е “чехльо”. “Мразя гейовете, щото така”, “Този филм е тъп, затова не ми харесва”, “Не харесвам този политик, щото има/няма мустаци, щото е грозен или щото е “мишок”, а не заради политиката, която води или не води. А това не е критика. Това са агресивни нападки, които не почиват на аргументи.

Ей това е разликата между критика и хейт. А очакването около нас да бродят хора с розови мантри, повтарящи на глас мислите, чувствата и житейските ни нагласи е като да очакваме Волен Сидеров да е нахлул в НАТФИЗ, за да се опита да влезе в класа на проф. Ивайло Христов.

Край на този текст. Сега е моментът всички, несъгласни с мен, да ми дадат бърз съвет как най-бързо да приключа със себе си, щото съм изключително проста 🙂 Enjoy!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. Това за “недостига на критична маса граждани, изискващи работещи институции и реформи” като ОСНОВНА – и при вас тихомълком – ЕДИНСТВЕНА причина за провала на прехода е ТИПИЧНАТА ДЕБЕЛЕ ЛЪЖА, въртяна от властимащите и техните слуги през целия фалшив преход. Част – и то по-малката, може би 25% от причините се представа за цялата и единствена причина за провала. Имаше “критична маса, изискваща реформи”… но имаше и много по-голяма ПРОТИВОДЕЙСТВАЩА СИЛА /а силите бяха НЕРАВНИ – ТЕ държаха не само ЦЯЛАТА власт, но и ПАРИТЕ/, подменяща реформите с лъже-реформи – с нова ФАСАДА, за която си оставаха ПАК ТЕ на кормилото. “Народът” беше и си остана НАПЪЛНО ОТСТРАНЕН от решаването на нещата. Отстранен непряко чрез ВСИЧКИ политики – икономическа /банков грабеж, ценова репресия с картелни цени и заплати, подчадърен “пазар”/, правоохранителна /беззаконие, произвеждящо латентна заплаха и лична несигурност/, здравеопразване, анти-образование и “медии”, правилно заглушаващи и правилно лъжещи /с фрагменти истина/. Така че… дебеличко сте послъгали с едно тъничко прехвърляне от болната глава на здравата. След 25 г. измама, вкл. с лъже-протести става ясно, че на “народ” е останало ПОСЛЕДНОТО СРЕДСТВО и път към СВОБОДАТА – БУНТ, мирен и всенароден НЕ за нов “овчар”, а за ПОЛИТИЧЕСКИ ПРАВА да решава сам – във всички власти, вкл. “четвъртата”, когато избраните да му служат ГО ПРЕДАВАТ. И ЛЪЖАТ. Виновен ще е, че не се вдига си вземе свободата – макар отсранен, прогонен и омаломощен от ТЯХ. Не ги прикривайте, ОК? Инструменти на свободата https://freeinf.wix.com/edname4ta#!–/cxxt договорени между всички https://freeinf.wix.com/edname4ta#!-/cmeo /изтрий при опасност от уволнение!/

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!