Сладка закачка или дипломатически гаф?

Битката при Ватерло се разрази с пълна сила след 200 години, но този път победителят е не британският генерал и Дук на Уелингтън, а белгийският финансов министър Йохан Ван Овертвелд.

Послучай 200 годишнината от срамната за Франция битка, в която британците разбиват армията на Наполеон, белгийското финансово министерство решава да издаде юбилейна монета от 2 евро. През март френският финансов министър изпраща протестна нота, с която изразява потреса на френската нация от този акт, като подчертава, че това е недопустимо особено във време, когато единството на ЕС е под заплаха.

И така идеята е захвърлена… но до миналия понеделник. На 8-ми юни Белгия започва да сече юбилейна монета, но от 2.5 евро в емисия от 70 000 бройки, които трябва да бъдат готови до 18 юни – денят на битката при Ватерло. Представяте ли се гнева на французите срещу белгийците, които са открили вратичка в европейските закони, която позволява на страните да емитират евро в нередовни деноминации, стига да са в обръщение само на територията на страната, която ги издава. Така и възниква идеята за монета от 2.5 евро.

CHIBKG4UwAAZuLM

Белгийският финасов министър е цитиран да казва, че странната монета не е нарочен акт, с който да бъдат вбесени французите и , че целта не е да се възродят стари кавги. “В Европа има толкова много по важни въпроси, които трябва да бъдат разрешени”, казва Йохан Ван Овертвелд.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!