Качваме се на покрива на още една градска ферма, този път в Монреал

Градското земеделие постепенно се превръща в една работеща и добре организирана практика за устойчиво развитие, която набира все по-голяма популярност по света. Проследявайки всички положителни примери от Париж, Пенсилвания, Чикаго, а и не само, виждаме, че и идеята за създаване на обширни градски ферми, вече не е феномен.

И ние се спряхме на една конкретна, за да разгледаме отблизо какво и как зеленее и расте в Монреал, на покрива на най-голямата по рода си оранжерия в света, която вече може да изхрани близо 2% от населението на града дори през зимата.

Credit: Lufa Farms
Shared with permission

Използването на големи покриви за създаването на градски ферми става популярно като средство за вкарване на висококачествена продукция в сърцето на големите световни мегаполиси. Метод, който има двойно преимущество пред други практики заради намаляването на емисиите на отработени газове и предотвратяването на риска от разваляне на храна по време на транспортирането, без което не може.

Credit: Lufa Farms
Shared with permission

Lufa Farms е компания, която започва работа през 2009 година и оттогава до днес има изградени 4 градски ферми, като най-голямата е построена върху собствения им дистрибуционен център с площ, която се равнява на три футболни игрища и отглежда 100 различни сорта плодове и зеленчуци, използвайки хидропоника.

Хидропонните градини използват модерен метод за отглеждане на растения в специални разтвори, като необходимите за растежа вещества се извличат от хранителния разтвор, в който се поставят корените.

Credit: Lufa Farms
Shared with permission

Говорителят на Lufa Farms – Thibault Sorret разказва в свое интервю за Phys.org, че към момента градските ферми на Lufa Farms произвеждат храна в близост до места, където живеят повече хора. “Ние сме в състояние да изхраним два процента от населението на Монреал с нашите оранжерии и партньорски ферми“, споделя той.

Credit: Lufa Farms
Shared with permission

Предимството да си на покрив е, че възстановяваш много енергия, благодарение на самата сграда“, добавя Sorret, отбелязвайки, че могат да спестят значителен разход от отопление по време на прословутите студени месеци в Квебек.

Credit: Lufa Farms
Shared with permission
Credit: Lufa Farms
Shared with permission
Credit: Lufa Farms
Shared with permission

Освен това, Lufa Farms използва и още икономии чрез системата си за събиране на дъждовна вода. Чрез тези, както и още енергийно ефективни методи, щадящи околната среда, спомагат за впечатляващия успех на градинските ферми, в които работят 500 човека, които продават кошници с производство за 30 щатски долара на 20 000 семейства на седмица. Всичко това се случва и благодарение на правилно устроената дистрибуторска услуга, която контактува и местни производители на различни продукти като прясна паста, с възможност за доставка за вкъщи.

Credit: Lufa Farms
Shared with permission

Дали това е бъдещето само времето може да покаже, но със сигурност градовете ще продължават да се преобразяват и да търсят нови методи и практики за устойчиво развитие, което да отговаря на съвременните нужди на хората.

___________________

Източник: goodnewsnetwork.org

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!