Във фантастичния свят на дизайна

Ако се интересувате от различните форми на съвременно изкуство и дизайн, то следващите няколко музеи са точно това, което търсите. Приютили десетки години история на дизайна, развиващите се технологии и модерно изкуство, те са задължителна спирка, ако планувате ваканция на някое от тези места:

 

Powerhouse Museum, Сидни

Макар често да се описва като музей на науката, Powerhouse е фантастично място с разнообразни колекции, които обхващат историята на модата, развитието на различните видове технологии, декоративни изкуства и продуктов дизайн. Музеят, който се намира до Сидни Харбър Бридж, често е домакин на множество пътуващи изложби, а постоянната колекция предлага на гостите си възможност да разгледат цели влакови композиции, самолети, научни разработки, свързани с глобалното затопляне, както и да се потопят в изкуството на киното.

powerhouse

Centre Georges Pompidou, Париж

Съвременният културен център ”Жорж Помпиду” е сред най-посещаваните места в Париж като годишно посреща над 6 милиона посетители. Строителството на седем-етажната сграда започва през 1971 г. и приключва 1977 г. Идеята за подобен културен център е на тогавашния президент на Република Франция – Жорж Помпиду, който иска в сърцето на Париж да създаде културна институция, която да бъде посветена на всички форми на съвременно изкуство. Освен с разнообразните си колекции, свързани с дизайн, книги, мода, музика, филми, наука и пластично изкуство, музеят впечатлява и със своя архитектурен облик. Противно на възприеманата логика, всичко по конструкцията на сградата, което би трябвало да е скрито – тръбопроводи, електрически стълби и метални мостове, тук е оставено на показ. Именно поради тази причина, не малко парижани наричат центъра ”склад за изкуство”, ”фабрика за газ”, както и ”петролна рафинерия”. Е, макар да не звучи особено привлекателно, всъщност това място добива особена популярност и вече години наред има възможността да показва изложби на големи съвременни артисти, които се гледат от хиляди посетители дневно.

3

Vitra Design Museum, Вайл ам Рейн

Vitra Design Museum във Вайл ам Рейн /Германия/ е сред водещите световни музеи на дизайна. Той е посветен на научни изследвания за връзките между дизайна, архитектурата, изкуството и всекидневната култура. В основната сграда, дело на световноизвестния архитект Франк Гери, всяка година се подреждат две основни временни изложби, които разглеждат теми като развитието на бъдещите технологии, мобилността и социалната ангажираност.

44

Cooper-Hewitt Museum, Ню Йорк 

Националният музей на дизайна ”Купър-Хюит”, част от Смитсъновия институт, е единственият музей в САЩ, който изследва близо 240 години естетичен дизайн и креативност. Колекциите му включват приложни изкуства, чертежи, текстил, продуктов и графичен дизайн.

 

11

Museum of Design, Цюрих

Музеят на дизайна в Цюрих извършва активна изследователска и образователна дейност като следи историята на дизайна, откритията и експериментите в тази област. В неговите постоянни експозиции могат да се видят колекции, свързани с модерен дизайн, графики и приложно изкуство. В допълнение с основните му функции, музеят е място, на което се провеждат множество лекции, семинари и конкурси.

22

ArtScience Museum, Сингапур

Дело на легендарния архитект Моше Сафдие, ArtScience Museum е един великолепен дом за изкуството и науката. Сградата е създадена във формата на лотос като идеята е да символизира ”отворената ръка на Сингапур” към света. Самият музей се състои от 21 мултифункционални галерии, приютили изкуство и наука от различни епохи. Освен гостуващите изложби, могат да се видят и трите основни експозиции, наречени – Любопитство, Вдъхновение и Изразителност.

12

И още… този път от “Най-странните музеи в света”.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!