Най-големият център за дигитални изкуства в света ще бъде в Бордо

След като MÉCA (Maison de l’Économie Créative et de la Culture en Aquitaine) или иначе казано Домът на творческата икономика и култура на Аквитания, се настани в културния живот на Бордо, градът продължава да ни впечатлява и изненадва с идеи. За нас определено влиза в списъка с желани културни дестинации за следващата година, даваме ти още една причина да кажеш “да” на идеята на посетиш скоро Бордо и да се потопиш във вино и изкуство!

Освен всички културни и природни забележителности, които бихме ти препоръчали, но и ти най-вероятно вече знаеш, има и една, която съвсем скоро ще прикове вниманието на хората, защото не е сред най-популярните, но пък обещава да бъде! Бившата подводна база, създадена от немски и италиански сили през Втората световна война, отдавна е превърната в културен център, в който се случват различни мероприятия.

От 17 април 2020 година обаче, пространството ще се преобрази в най-големия център за дигитално изкуство в света – “Вassins de lumières”.

Буквално в басейн от светлина, на 12 000 кв. метра площ ще бъде създаден уникален дигитален арт център, който ще направи своето откриване с фантастична мултимедийна изложба на емблематични художници като Gustav Klimt и Paul Klee.

От екипа, работещ върху създаването на Bassins de lumières се подаде заявка, че зрителите и гостите на града ще могат да се наслаждават на незабравими визуални и аудио изживявания в уникална обстановка на место за споделяне на култура, което ще бъде отворено през цялата година, седем дни в седмицата, за всички посетители.

Използвайки архитектурните предимства на подводната база, откриващата изложба ще се разпростре в четири огромни басейна, в които ще бъдат основните инсталации, заедно с 6 други пространства, които ще представляват – музей, посветен на историята на подводната база, образователна зона с информация за представяните артисти и др., и всичко това с идеята да подчертае различните аспекти на проекта. Наистина грандиозен и обещаващ проект! Чакаме реализацията му с нетърпение, ти можеш да видиш и краткото видео, с което да визуализираме всичко, което ти разказахме:

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!