Най-младият концертмайстор Лора Маркова с номинация за Наградата за Полет в Изкуството “Стоян Камбарев” 2021

За дванадесети пореден път на 22ри април предстои Официалната церемония за връчване на най-престижния и чакан приз за млади творци в България – Наградата за Полет в изкуството “Стоян Камбарев”. Петимата номинирани за 2021 година се отличават с пъстротата, личното си присъствие и доказан вече талант в различни области на изкуството. Победителят ще заслужи знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3000 лв., а всички номинирани ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни арт проекти и ще станат част от семейството на Фондация “Стоян Камбарев”, която дава криле и сбъдва мечтите на младите и талантливите.

ВИЖ още: Това е България – България на добрите новини (5.03.21 – 12.03.21г.)

Днес Ви представяме безспорния избор на членовете на Фондацията за музикант тази година – 17 годишната Лора Маркова, която е най-младият концертмайстор на професионален оркестър в България – GENESIS ORCHESTRA на маестро Йордан Камджалов. Наблюдавана от членовете на Фондация „Стоян Камбарев“ още от дете, тя е номинирана заради изумителния си талант, професионализъм и целеустременост, заради майсторството, финеса и ярко изразения собствен стил в изграждането на музикалната фраза. Лора е лауреат и носител на впечатляващо много награди от елитни международни конкурси.

Изкуството за мен е един безкраен свят от идеи, мисли и емоции. От както се помня съм заобиколена от изкуство и още на 4 годинки имах скромната мечта да мога и аз да участвам в създаването му. Скоро след това получих първата ми цигулка и открих призванието си. Желанието ми да изучавам света на музиката и да споделям необятната й красота е главната ми мотивация и цел като артист“, споделя Лора.

Лора Маркова е родена през 2003г. в София. Едва на 5 годинки започва да свири на цигулка в класа на именития педагог Благородна Танева в НМУ „Любомир Пипков“, където учи и до сега. Когато е на 6 години за първи път се явява на конкурс и във възрастова група до 11 год. получава сребърен медал. В следващите години става лауреат на призови и награди, включително Гран При от редица международни конкурси, сред които Международен Конкурс за струнни инструменти – Ниш, Сърбия, „Млади виртуози“ София, „Андреа Постакини“ и „Пиколо Виолино“ Италия, „Антон Рубинщайн“ Германия, „Международен конкурс за цигулари – Одеса, Украйна, „Концертино Прага“ Чехия, „Леонид Коган“ Белгия.

През 2020 г. Лора Маркова е удостоена с наградата „Олга Камбурова“, а през януари 2021 е номинирана за „Млад музикант на годината“ в годишната анкета на предаването „Алегро Виваче“ на БНР.

ВИЖ още: Звездното световно жури обяви тримата финалисти за Награда за Кино 355

През 2019 и 2020 е поканена да участва като концертмайстор-академист в проекта на Йордан Камджалов „Коледа“ по музика на Димитър Ненов и става най-младият концертмайстор на професионален оркестър (на 16 години) в историята на българското оркестрово изкуство.

Лора участва в многобройни фестивали и концерти в България и по света, като по-значимите от тях са: „Дни на България“ – Германия, „Музика Мунди“ – Белгия, „Съкровища от България“ – Карнеги Хол, САЩ и още много други в Португалия, Франция, Италия, Гърция, Германия, Австрия, Чехия, Швейцария. В България концертира като солист на Плевенска филхармония, Класик ФМ, Симфониета София, Видинска Филхармония, Фестивален оркестър на БНР и др.

Участвала е в майсторски класове и академии на световно признати цигулкови педагози. Значителен принос в нейното развитие имат и българските легенди на цигулката – Веско Ешкенази, Светлин Русев и Мила Георгиева.

Стипендиант е на Фондация “Йордан Камджалов”, Министерство на културата и е носител на специалната стипендия на името на Петър Арнаудов за 2020 на фондация “Млади Виртуози”.

Останалите четирима млади творци, номинирани за Награда за Полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2021 са съвременният хореограф и танцьор Яница Атанасова, фотографът Богдан “CHILLDAYS” Плъков, актьорът Александър Тонев и визуалният артист Вълко Чобанов.

Кой ще спечели Наградата за Полет в Изкуството, носеща името на незабравимия театрален режисьор Стоян Камбарев, определя жури, в което влизат членовете на Фондацията начело с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

На Официалната церемония пък на живо публиката за трети път ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет). Имената на тримата финалисти тази година са Виктор Иванов с проект за филм “Да умреш 10 пъти”, Елена Чергиланова с проект за филм “Как да изгубиш 10 кг. за един ден” и Росица Траянова с проект за филм “10 яйца”. Водещ на Церемонията отново ще бъде Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на класно шоу – кино, музика и незабравими емоции!

___________________

Съдържание: Фондация “Стоян Камбарев” 

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява традиционно с подкрепата на Министерството на Културата, официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и РИСК Инженеринг и благодарение на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Резидънс, Технополис, MERCI, IDEA comm, НДФ “13 века България”, SSG, Prime Development и Винарска изба Катaржина Естейт.

Продуцент е NOVA film – компанията на Деси Тенекеджиева.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!