Един век през обектива на Тсунеко Сасамото

С възрастта всичко ни омръзва, дори нещата, които обичаме да правим. Не можем да си представим как бихме запазили вдъхновението след 100 години. Японската фотожурналистка Тсунеко Сасамото, която този септември навърши 101 години, знае как да поддържа искрата на вдъхновението.

Вече 75 години Сасамото се занимава с фотография и все още всяка нова тема я запалва. Тя е една от първите жени фотожурналисти и най-възрастната, която още продължава да снима. Наскоро счупва едната си ръка и двата си крака, но това не я спира да започне нов проект. Името му е “Цветен блясък” и е посветен на починалите й приятели.

Кариерата й на професионален фотожурналист започва, когато е на 25 години. В началото снимките й показват Япония преди и след войната. Преминаването на страната от милитаризъм  към икономическа суперсила е документирано върху лентите й. След това темите на фоторепортажите й започват да се променят. От борбата на бедните граждани за прехрана през следвоенния период, до студентските протести и миньорските стачки през 60-те години. По-късно я вдъхновяват независимите жени, родени в ерата Мейджи (1868-1912)*, които са си извоювали право на собствено мнение и са се преборили срещу сексизма и предразсъдъците. В края на XIX век жените не са имали право да гласуват или да участват в политически събрания. Те остават обезправени до 1945 година.

След такъв бурен живот, тя дава следния съвет на  всички, които като нас се чудят как да не губят вдъхновението: “Много е важно да останеш позитивен и никога да не се предаваш. Не трябва да ставаш мързелив. Нужно е постоянно да се самопредизвикваш, за да бъдеш във форма и да продължиш да се развиваш.”

first-woman-photographer-japan-tsuneko-sasamoto-7

Младата Тсунеко Сасамото

first-woman-photographer-japan-tsuneko-sasamoto-9

Политикът Инеджиро Асанума, 1955 година

first-woman-photographer-japan-tsuneko-sasamoto-13

Училище за гейши, 1951 година

first-woman-photographer-japan-tsuneko-sasamoto-3

Купол в Хирошима след бомбардировките, 1953 година

first-woman-photographer-japan-tsuneko-sasamoto-4

Токутоми Сохо, журналист и историк от ерата Мейджи, 1957 година

first-woman-photographer-japan-tsuneko-sasamoto-5

Ледоразбивачът “Соя”, 1956 година

first-woman-photographer-japan-tsuneko-sasamoto-12

first-woman-photographer-japan-tsuneko-sasamoto-10

first-woman-photographer-japan-tsuneko-sasamoto-11

* ерата Мейджи – периодът между 1868-1912 година, когато император Мейджи управлява Япония (император Мейджи провежда редица реформи, които дават нов облик на Япония. В зората на ерата Мейджи кипи трескаво строителство. Правителството въвежда задължителното първоначално образование, открива се Токийският университет, появява се първият всекидневник и заедно с него — първата пощенска марка, бел.ред.)

Източник: boredpanda

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!