За първи път сонда на NASA взе проба от астероид

На 20 октомври NASA отбеляза още един исторически пробив след като корабът Osiris-Rex се докосна за кратко до астероида Бену, за да вземе проба от повърхността.

До седмица ще може да се потвърди и дали пробата е взета успешно, като учените се надяват да могат да направят изследвания, с които да достигнат до нови открития, свързани с възникването на Слънчевата система.

Мисията започва през 2016 година и е първата на НАСА за взимане на проби от астероиди.

Първоначалният план не е бил американската сонда да каца върху астероида, тъй като той е с малки размери и прекалено ниска гравитация, обясняват “Евронюз”. Корабът прекарва близо две години в орбитата на Бену и избира локация с много и достатъчно малки частици, за да бъдат уловени. Вчера той е успял да извърши контакт с астероида за 5 секунди.

На астероида гравитацията е хиляди пъти по-слаба от тази на Земята. Ако се опиташ да изкопаеш част от материала, това движение ще те изстреля обратно в космоса. Трябваше да измислим метод, който работи при тази ниска гравитация. Освен това не знаехме какви са чисто механическите характеристики на повърхността. Всичко това трябваше да съобразим за опит, който продължава едва няколко секунди“, каза ученият от екипа на НАСА Бо Бирхаус.

Направихме го – маркирахме повърхността на астероида. Изглежда, че космическия кораб е работил безупречно… Надявам се светът да гледа на това като на добра новина – нещо, е което можем да се гордеем на фона на цялото безумие, което се случва тази година“, коментира Данте Лорета, главен изследовател на мисията и планетарен учен от Аризонския университет в Тусон.

Мисията е на стойност на 800 млн. долара. Ако първият опит не даде резултат, Osiris-Rex може да опита отново. Всички събрани проби ще достигнат Земята до 2023 г.

Междувременно Япония очаква резултатите от пробите, които бяха взети от Рюгу през декември – 10 години след връщането на проба от астероида Итокава.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!