НАСА показа първи кадри от кацането на Марс на роувъра си “Пърсивиърънс”

НАСА показа първи кадри от Червената планета, на която марсохода “Пърсивиърънс” успешно се приземи преди дни. На зрелищното видео са запечатани моменти от отварянето на парашута на роувъра на 11 километра в орбита около Марс, както и на самото кацане в кратера Езеро. Видеото сглобява картината от няколко камери, като на записа за първи път в историята има и звук. Микрофон, прикрепен към “Пърсивиърънс”, е успял да улови марсиански бриз в кратера за около 10 секунди от целия запис, който е с продължителност от около 3 минути.

Към момента “Пърсивиърънс” е програмиран така, че да може да обхожда само места, които е огледал с камерата си, но в него е поставен и малък хеликоптер, чиято цел е да му помогне да се придвижи и по-далеч. Задачата на марсохода е да събере образци от почвата, които ще бъдат върнати на Земята с друга мисия.

“Пърсивиърънс” е оборудван и с още едно устройство – синтезатор на кислород. Той трябва да създаде газ за дишане в атмосферата, съставен главно от въглероден двуокис. Ако има успех, това би означавало, че астронавтите няма да носят със себе си кислород, когато извършват следващата си планирана мисия за кацане на Марс през 2035 година.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!