Нашата България през очите на Брен от Нова Зеландия

Той е Брен – Bren on the Road. Брен е професионален пътешественик, както сам се определя в блога си.

Той ни разплака. Защото дойде непредубеден в България и я видя такава, че само след три седмици в Пловдив и София, написа в блога си “Аз маниакално обичам България“. Настръхвахме, просълзявахме се, усмихвахме се гордо, докато четях на глас статията му пред колегите. И този 30-ти юни стана един наш си своеобразен “3-ти март”. Един далечен непознат от Окланд дойде и ни каза, че сме готини и ни обича. Каза го и на света.

Ето как*:

______________

Защо трябва да посетите България?

18 юни 2015 г.

Имах нулеви очаквания за България. Никога не бях срещал българин, никога не бях срещал някой, който е бил в България и никога не бях чел или виждал нещо за това място. Отивах на чисто, а това всъщност е хубаво за разлика от случаите, в които съм подготвен.

Имах големи надежди, обаче. След забравимото изживяване в Турция, имах нужда от място, което да ме накара да се усмихна отново, и докато с автобуса прекосявах границата, бях в онова настроение „Искам да фрасна някой в лицето” – нещо като подобаващ подарък за сбогуването с Турция, и се надявах в България да бъде различно.

И беше.

“Аз маниакално обичам България!”

Трудно мога да си спомня за някакви лоши преживявания през трите седмици, които прекарах в страната. Съжалявам единствено, че не можех да остана за по-дълго и да я обиколя цялата.

Какво е толкова якото при нея ли? Аз ще ви кажа.

Толкова е евтино

Това е една от най-евтините страни, в които някога съм бил, и тъй като страната се е отказала от плана си да приеме еврото, най-вероятно нещата ще се задържат така. Средните заплати са около 600 долара на месец и цените са съобразени с доходите. Това означава 2 долара за такси, 4 долара за хапване в ресторант и 5 долара за билет за кино.

Хостелът в Пловдив беше прекрасен: имаше истински легла, вместо онези на два етажа, свръхбърз WiFi и ежедневна закуска, състояща се от колбаси, шунка, домати, краставици, маслини, сирене, плодове, хляб, конфитюр, мюсли, чай и кафе (повечето хостели просто ви дават хляб и конфитюр). На всичкото отгоре ми струваше около 45 евро за пет нощувки. Джин с тоник в баровете рядко струва повече от 3 долара. СИМ картата за мобилен интернет ми струваше около 5 долара. Успях да намеря страхотни квартири чрез Airbnb, точно в центъра на града и в Пловдив, и в София, за около 20-30 долара на нощ. Ако търсите достъпно място за пътуване в Европа, няма да намерите много по-добро от България.

Интернет е светкавично бърз

Според Bloomberg България е 8-ма по бързина на интернет в света – по-бърз, отколкото в САЩ, и определено по-бърз от Нова Зеландия. За човек като мен, който работи онлайн, това беше сигурна причина да се будя с усмивка всяка сутрин. Ако пътувате в България и решите да прекарате един ден в мързелуване и ровене в  Youtube, бъдете спокойни – няма да си счупите телефона от чакане клиповете да се заредят (в HD формат, също!).

Българите са страхотни

Още първата вечер в Пловдив се срещнах с една девойка каучсърфър (човек, който пътува, като отсяда като гост в домовете на членове на специално организирана за това социална мрежа) и се запътихме да хапнем традиционна българска храна преди да попаднем във Fabric – малък гръндж бар в центъра на Пловдив. Някои от нейните приятели бяха там и ни поканиха да седнем с тях и прекарахме нощта в пиене на евтини „Black Russian”. И бъбрихме цяла нощ. Всички те говореха добър английски, посрещнаха ме с ентусиазъм в страната си и бяха супер безгрижни и приятелски настроени – точно моят тип хора.

Както се оказа, това гостоприемство щеше да продължи до края на моето пребиваване. Да се сприятелиш в Пловдив не изискава усилия, и макар че бях планирал да остана само няколко дни, престоят ми в града продължи две седмици. Докато бях там, всяка вечер ме канеха на вечеря, джаз клуб, бар, парти – всички правеха всичко възможно, за да може Пловдив да остави усмивка на лицето ми (и успяха!). Последната ми вечер в Пловдив, реших да го давам по-леко, така че се отправих към един от любимите ми барове за едно последно питие. Сам. Но по време на разходката ми към вкъщи се натъкнах на двама приятели, които отказаха да ми позволят да се прибера толкова рано последната ми вечер. До последно бях в добра компания в Пловдив.

След Пловдив имах само три кратки дни в София, столицата, но дори и там беше същото.

“Просто приятелски настроени, страхотни хора, където и да отидеш. Обичам България.”

Встрани е от “лудницата”

Като излючим Източното крайбрежие – Слънчев бряг и Варна, изглежда не много хора са виждали България. Вероятно и аз нямаше да я видя, ако не се опитвах да избягам от Турция. Опитът ми с пътувания ме е научил, че места като България са винаги най-забавни за проучване – малко тарикати, ниски цени, както и истински поглед върху страната без лъскавата туристическа фасада. Безплатните пешеходни турове в София и Пловдив събират не повече от 6-8 души на ден (в по-големите градове са 30-40 и отгоре). Дори за безплатния тур за традиционна кухня в София, където хапнахме безплатно в някои от известните столични заведения, бяхме около 12 човека. Чужденците, които срещаш, са или студенти по програма Еразъм, или просто преминаващи.  Ако искате да отидете някъде в Европа, където не гъмжи от туристи а ла Париж и Лондон, България може да бъде перфектният избор.

Безопасно е

Подобно на всички страни и България има своите “сенчести” места, но аз се скитах сам в ранните утрини и късно през нощта и никога не се почуствах застрашен. Прибирайки се сам вкъщи след полунощ в Пловдив и София се чувствах по-безопасно, отколкото в повечето големи градове – най-вече, защото улиците като цяло са спокойни и осветени. Дори и в 2 часа през нощта редовно виждах момичета да се прибират сами вкъщи – обикновено това е добър знак, че улиците са безопасни. Разбира се, че трябва да се вземат обичайните предпазни мерки и да се избягват “усойните” части на града, но на повечето места можете да сте спокойни и сигурни в България.

Всеки говори английски!

Ами може би не всички и може би не перфектно, но говорят достатъчно, за да разберете и да се насладите на кратък разговор. Срещнах и много българи, които говорят почти перфектен английски език, което много ме изненада, особено след като идвах от Турция, където английският почти не съществува. Бях се подготвил за голяма езикова бариера при пристигането ми, така че ми стана хубаво да открия, че ме разбира почти всеки, с когото се срещах, независимо дали това беше в хостел, магазин, ресторант или кафене. Разбира се, и вие също трябва да положите усилия да научите малко български. Наздраве!

Яжте!

Макар и да не е известна с храната си, България има някои доста вкусни неща. Можете да започнете деня си с няколко парчета баница, мазни, вкусни, хрупкави, печени тестени закуски, пълни с нещо страхотно (обикновено яйце, лук или картофи). После изпийте няколко литра айран – традиционна българска напитка от кисело мляко. След това може да се отдадете на няколко глътки таратор – супа от краставици, чесън и кисело мляко (най-доброто кисело мляко в света!).

Тогава можете да преминете към по-сериозната част и да се възнаградите с класическа шопска салата – българска запазена марка, микс от краставици, домати, лук, сирене и магданоз. Насладете се на техните огромни шишове от месо, изяжте няколко филии, намазани с българска лютеница, опитайте няколко от известните български кюфтета или пълнени кюфтета и, разбира се, не забравяйте няколко кръгчета ракия. Запазената марка на българите е да се пие до края на нощта!

България е развита

България не е Токио, но не е и Пном Пен. Повечето от вашите западни удобства са налице – ако ги искате, от McDonalds да H & M, хубав стек за вечеря в луксозен ресторант. Бях изненадан, че ми отне само няколко дни, преди да открия истински фреш бар; най-важното е, че соковете са от истински зеленчуци, изстискани с истинска сокоизстисквачка (това не мога да кажа за Франция). България има репутация на бедна и изостанала страна, и да, тя не е богата страна в никакъв случай, но аз я намирам за свежа и модерна, поне в по-големите градове. Ако бях принуден да живея тук за една година, нямаше да имам никакъв проблем.

 

 

 

Българите купонясват

Мамка му, здраво купонясват в България. Напитките са евтини, българите пушат като комини и баровете са навсякъде. Но въпреки всичко това, питейната им култура не изглежда да е „пиянде, дай да се отрежем възможно най-бързо”, тяхното пиене е по-скоро “наслади се на питието си и се наслади на нощта до ранната сутрин”. Това доста ми харесва. Който и начин на пиене да харесвате, просто знам, че никога няма да пиете сам в България.

България е красива

Най-важното – България е просто красива страна. Има толкова много история тук и вие ще го забележите моментално в архитектурата и облика на градовете (България е била част от няколко империи). Пловдив се счита за най-древния град в Европа, а безплатните пешеходни обиколки и в Пловдив, и в София ще ви покажат колко много пластове историята са скрити тук. Има една спокойна и безгрижна енергия в България, такава енергия, която ви кара да дойдете тук и да я харесате. Хората са кротки и учтиви, улиците са спокойни и е лесно просто да се скиташ и да се наслаждаваш на страната за това, което е. Бях планирал да остана само няколко дни, но в крайна сметка останах почти три седмици, а и съвсем не ми се тръгваше.

Ще завърша този пост с едно огромно “Благодаря” на всички българи, които ми показаха любов и направиха посещението ми събитие, което искам да споделям и винаги да си спомням. Мога само да се надявам, че ако някога посетите Нова Зеландия, ние ще успеем да направим същото и за вас.

В същото време, ако в момента планирате пътуване в Европа и търсите препоръки, България има официално печата на Ben on the Road – ОДОБРЕНА!

Насладете се на България!

*Публикуваме статята на Брендън с негово разрешение. Бихме искали да преведем и коментарите под нея, но нали все пак “Всеки говори английски!” в България 🙂 А в коментарите, о, и в коментарите обичат България.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

33 Коментари

 1. Радвам се, че на човека му се видяло по този начин нашата страна. Задавам си въпроса дали ние не сме си изкривили окомера за наща държава!?

  1. Всъщност, аз гледам що годе по същият начин на страната ни с тази разлика, че е е хубаво да се отбележи, че средната заплата не съм сигурен, че е 600$. Има много хора, които взимат доста по-малко, налага им се да живеят по квартири и т.н. За безопасността също бих се съгласил, който е обикалял извън страната ще разбере защо.

   1. Човека е новозеландец. Те също имат долари и един е около 1,30 лв. т.е. стават 750-800лв. Нормално.

  2. Да, нещо не ни е наред в окомера явно – или е изкривен, или замъглен. Но от друга страна е обичайно (за младите и глупавите)- да не виждаш и да не осъзнаваш това, което имаш. Разбираме какво сме имали, едва, когато го загубим.

  3. Искам да ви кажа само едно.. На всички коментатори..
   Аз съм съгласен,с този човек че е така, на първо време-на пръв поглед..Всичко си е относително цени и т.н.. Имате исключително КРАСИВА И ДОБРА ДЪРЖАВА с която трябва да се гордеете… Обаче след 5 години живеене тук смело мога да ви кажа че сте изключително мързелива нация,вие сте способни да оплачете и да си поцвилете едва ли не ЗАЩО НЕБЕТО Е СИНЬО А СЛЪНЦЕТО НЕ ТАКА ВИ ПЕЧЕ… Не разбирайки че проблемът е в самите вас. Със завист гледате на човек който е изкарал пари,обаче не сте си мреднали дзадника да си изкарате и вие,а защо? Защото ви МЪРЗИ. По е лесно да си погризеш ногтите,нали,отколкото да се попотиш малко…всеки е озлобен се едно му натриха дупето с лютива чушка,всеки иска да е неповторим боец,ЕДНО ВИ ТРЯБВА ТУК – ДА СТАНЕТЕ ДОБРИ ХОРА,ДОБРАТА ЛИПСВА НА ВАС И ЛЮБОВ.
   P.S
   НЕ МЕ РАЗБИРАЙТЕ ПОГРЕШНО,ОБИЧАМ ВИ ВСИЧКИТЕ😁
   НАПИСАНО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО С ДОБРО НАМЕРЕНИЕ.

 2. Едно е да си турист в една държава, друго е да живееш и РАБОТИШ за пари в същата тая държава! Не бива да се бърка туризма с емиграцията. В Бг даже има и виц по въпроса: Един умрял, и понеже бил много праведен попаднал в Рая. Обаче там скука, всеки ден едно и също – арфи, хорово пеене, беседи за нравствеността и добродетелността и т.н. Вижда той обява за екскурзия до Ада и се записва. Като попаднал там кво да види : пиячка, безплатни курви, манджи и прочие (Нещо не ви ли напомня горният текст?) . Върнал се той и веднага при св.Петър. Искам, вика, да ме прехвърлите в Ада, там много ми хареса. Св.Петър свъсил вежди и му вика”Внимавай, ще сгрешиш. Сигурен ли си?” Да бе, сигурен съм, отвръща нашенеца. Готово, вика св.Петър, ето ти билет за Ада. Радостен и тръпнещ, нашенеца се качва на автобуса. Когато пристига го хващат двама дяволи и бам – в казана с катран. Чакайте бе, нали тука имаше мацки, пиячка, манджи…..Аааа, не бъркай туризма с емиграцията нещастнико, викат дяволите. Тва беше вчера за ПР, днес е работен ден, айде в катрана!……………Та така!

 3. According to your description, I think I know your host in Plovdiv- Aleksandra (Charlie), am I right? I’m glad you enjoyed your stay in my hometown, Plovdiv 🙂

 4. 600 долара средна заплата?!! Ай, стига бе! 2 долара такси?! Да, ама другия път. Този май е спал по време на престоя.

  1. А колко да е, Катрина? Обърни цените в левове и нещата си излизат точно. Сумата, която Брен назовава – 600 долара – се равнява на малко над 1000 български лева, което е една реална средностатистическа чиновническа заплата. Да, тук не говорим за минималните заплати на чистачките, които получават по 200 лева на месец, и за които толкова често слушаме по новините, но в действителност средната заплата у нас наистина си е между 1000 и 1200 лева. Същото важи и за такситата. Не знам ти (надявам се да нямаш против да се обърна с “ти”) къде живееш, но човекът описва най-вече Пловдив, където живея и самият аз. Случвало ми се е през нощта да си хвана такси буквално от единия край на града до другия за 5 лева, така че 2-та долара, които Брен споменава не ми се струват нереални.
   Иначе относно статията: наистина написаното както от автора, така и в коментарите под оригиналната статия на английски ме зареди с положителни емоции. Вярно си е, че за 3 седмици човекът просто не е имал “шанса” да се сблъска с някои от гадостите, с които ние сме принудени да се справяме всеки ден и това е наклонило мнението му в изцяло положителна насока, НО, наред с това, абсолютно всичко, написано в статията, е вярно само по себе си. И за храната, и за купоните, и за приятелски настроените хора, и за красотата на страната. Да, България далеч не е идеално място, но няма смисъл да омаловажаваме и малкото положителни неща, които този непредубеден чужденец така умело е изтъкнал.

   1. Приятелю, моля те не се излагай и не говори глупости. Средностатистическата заплата в Пловдив е между 450 и 500 лева. Куде са тия хора с по 1200 лева… ти знаеш ли какво е средностатистически човек изобщо? Колко получаваш ти, а семейството ти, а роднините… нима никой не взима по-малко от 1000 лева? Аз съм от Пловдив, заемам “чиновническа” длъжност, отговарям за хора, действия и пари, а в замяна получавам 750 лева, а след одръжките остават 600! Имам приятели в общината, кадастъра и доста частни фирми, които също са на “чиновническа” длъжност и никой не получава повече от 500 – 600 лева. Не знам къде ги видя ти тези “средни” заплати по 1000 – 1200 лева? Между другото не знам дали знаеш какво е статистика, но по официални данни истинската средна заплата в София е 600 лева, а Пловдив също по официални данни е с по-слабо развита икономика и по-ниска инфраструктура от София… Ако си достатъчно умен сам ще се сетиш какъв е извода. И накрая за финал само дс добавя, защото и това едва ли го знаеш, но една “чистачка” изкарва средно ма юесец между 600 – 800 лева. Чистач в мола примерно взима между 600 и 700, Чистачите по банките взимат около 600, нископлатени са метачите на улиците, но те са към общината и е разбирсемо, защото са по програми и взимат около 400-500, но за сметка на това шофьорите на камиони боклукчийки взимат между 800 и 900. Сега вече реално си запознат с официалните данни. И не тъжи, не е срамно да взимаш по-малко от “чистачка” 😉 Между другото наричат се хигиенисти, и ако не бяха те улиците и местата които посещаваме нямаше да са в този вид! Имай уважение!

    1. Само да добавя ,че заради тези циганки разхвърляни из града да си събират чайче от мръсните улици, Пловдив е най-мръсния град с най-прашен въздух!

    2. Прятелю,
     Тъй като имам постоянно вземане-даване с вашата “клика” т. нар. чиновници , спокойно мога да заявя от позицията на работник в частна фирма, че и 200 лв. са ви много на калпак. Не ме разбирай погрешно, не искам да слагам всички под един знаменател. Надявам се да си различен, но до този момент не съм се засичал с адекватен чиновник.Аз взимам доста над 1200, но смятам че ги и заслужавам. Цени си труда.

   2. Не знам за заплатите на чиновниците, но има ли мед.сестра, която да взима повече от 300 евро, т.е.600 лв. Май се приближават повече към чистачките…

 5. мин.заплата в България:370 лв
  мин.заплата в Нова Зеландия:2350 лв
  Значи и аз ще се чувствам така в Того или примерно в Мадагаскар,където мин.заплати са около 140 лв

 6. Хей ,хора,можем само да се гордеем от това което е написал за България човека!Стига с този песимизъм!А за Пловдив всичко е точно така!Града ни е страхотен ,особено напоследък!

 7. Звучи доста добре ,нека си мислят хората чее така ама УВИ ! Много поръчково ми звочи !?

 8. Не може ли просто да се радваме, че е оставил положителен коментар за България ?
  Какво сте се захванали за тия заплати 😀 пари няма, не разбрахте ли…

 9. Да, безспорно България е красива, има силна история и всичко останало, и да… “евтини” сме!

 10. Искрено се радвам, че има позитивни и непредубедени хора, които виждат хубавите неща в България и моя роден град Пловдив, това е чудесно, но за жалост, виждам, че не само чужденците, а и кореняци пловдивчани живеят в заблудата, че щом е взимат 1000-1200лв. то значи вижте това била средната заплата в България, е да , ама не. Просто когато човек е задоволен и живее и се комуникира с хора, които печелят сходни на неговите доходи, няма представа какво се случва с хората, които не работят за заплата като неговата. Аз съм била държавен служител, в държавна фирма и взимах средната заплата , която е реално чисто след удръжки 530лв. Които са далеч от необходимите за оцеляване и съвсем не отговарят на цените в България, да не говорим, че масово се предлага минимална работна заплата от 380лв. при ситуация на страната в която цените са европейски на хранителните продукти а европейската минимална заплата е 680 евро , което всеки сам може да си сметне в лева колко е. Живяла съм 8 години в Европа и знам много добре за какво говоря. България е прекрасна, Пловдив, София и всичките ни градове са истинско чудо на древна култура, но има един неоспорим недостатък, докато купуваме храна на европейски цени, а получаваме минимална заплата от 380лв. никога нищо няма да е добре,а не всички са чиновници , за да получават по 1000лв. Нека не забравяме, че има хора, които работят за по 300 и плащат наем, и издържат семейства. Да се вижда хубавото е добре, но да си реалист е още по -добре.

 11. Поставете се на обратната страна, когато ние от по-бедна страна отидем в по – богата страна. А ми ,че то е същото,което го описва Новозеландчето, само че с обратен знак. Това се разбира от тези , коита са били в чужбината дори не толкова богати.

 12. Bulgaria is good for visiting, but not for living here. Set yourself a goal to spend 10 years living and working here. On the 5th year you will be running to New Zeland, crying and kissing the land under your feet at the Auckland airport.

  1. Kris, you are damn right…. 5 years living in Bulgaria is a lot, even more than a lot.
   in the beginning I thought so to, but now, 4 years later, I am running away…. not from the food, nature, friendships, but from most people in the govn. entities, utility comp. awful infrastructure and many others in those meanings…. so 3 weeks is not equal to life experience… unfortunately.

 13. Много добра оценка ,като изключим цените и заплатите. Добре е разбрал и за красотите , и за енергиите/ има ги и като отсъстваш известно време ,усещаш ,че ти липсват/ и за историята. Явно има очи да гледа и интелект да схваща дори и като турист.

 14. Извода е че във всяко нещо можеш да откриеш нещо позитивно, зависи от кройката на човека. Дори и парите не са определящото.
  А ако си Българин ще говориш наопаки, ще завиждаш и ще се приемаш за “Бог”, който заслужава много повече материални блага и величие, обаче циганите, политиците, целия свят му пречат.

 15. В интерес на истината, повечето туристи от цивилизованите страни мислят същото като този човек, затова и не мисля, че има нещо невярно в статията, дори да е поръчкова (и да е такава, не виждам проблем). Не можем да искаме той да е запознат с реалните цифри на БГ заплатите и въобще стандарта на живот. Човекът е пътешественик (колко българи има такива?), от висотата на собствения стандарт естествено, че първото впечатление ще бъдат цените на развлеченията, които за някой като него са наистина твърде ниски. Неверните неща са точно две – за заплатата и ранкинга на страната ни по интернет скорост, където отдавна напуснахме 1-та десетка, но достойно заемаме около 18-20 място в света (netindex.com). Ако някой от нас отиде в някоя бедна азиатска или африканска страна ще се чувства по същия начин (имал съм тази възможност), особено ако се случи да се запознае с добре платени работещи, което е нормално за обстановка на нощен бар или ресторант. Там няма да видите човек на мин. заплата, разбира се. Ще видите само хубавите неща, което е и целта на туризма, нали? Особено ме радва друго – наистина хората в БГ говорят английски, особено в сравнение с други европейци и като се има предвид, че английският почна да се учи по-усилено у нас едва от около 20-25 г., за разлика от страни като скандинавските, където английският е задължителен от поне половин век и естествено хората от всички възрасти го говорят доста добре.

 16. Недейте така бе пичове. Човека е дошъл и изкарал много добре 3 седмици в България. Какво сте седнали да смятате заплати и стотинки. Той никого не агитира да емигрира в България. Нито прави кой знае какъв икономически анализ. За него това е просто туристическо място, както за мен са щатите да речем. Колкото повече като него, толкова по-добре. Истината е че с малко пари в България може човек да има повече “купон” отколкото на други места. Определено повече отколкото в Нова Зеландия.

 17. Като отиде 2-3 пъти до общината и се срещне на 2-3 пъти и с полицаите и ще му се ”изпари” любовта 🙂

 18. Цените са ниски, за неговите представи. Улиците са спокойни – уцелил е момента!
  Бих му разказал следния виц на младежа:
  Една група ангели решили да отидат на екскурзия до ада. Там се срещнали с дявола и той ги водил да купонясват, да прекарат малко “качествено” време с компаньонки, хазарт, пийенйе и ядйенйе на корем (както би казал Гацо-бацов). И така няколко седмици – голям куппооооонннн!
  Изтекли им визите и се върнали в Рая. А там – няма хазарт, няма курви, няма пийенйе и йеденйе на корем…. и решили да говорят със Свети Петър.
  – Свети Петре, удряй тука печатите, защото искаме да се пренесем в Ада за постоянно. – рекли му ангелите.
  – Момчета, обмислете добре, защото няма връщане назад. Ада не е шега работа, там няма да ви е хубаво – отвърнал им той.
  – Ти на нас не ни обяснявай, ние вчера се върнахме от там от три седмичен престой и там е СУПЕЕЕР. Всичко сме обмислили, а дявола е луд купонджия и много ни хареса. Ще сме си много добре там, той е вече наш човек.
  – Добре, отвърнал Свети Петър и им подпечатал визите за постоянно пребиваване.
  На следващия ден ангелите “цъфнали” пред портите на Ада, почукали с нетърпение, а Дявола им отворил с думите:
  – О, момчета здравейте, добре сте дошли. И преди да кажат и дума, Дявола ги подхванал:
  – Ти отиваш в онзи казан да се вариш, докато не ти окапат месата, а ти отиваш на онези куки където ще бъдеш набучен и ще висиш до края на времето, а ти ще отидеш ето там, при онзи “месар”, за да те одере жив, а след това ще служиш за манекен…
  При което настъпило неописуемо недоумение у ангелите, които учудено го подпитали:
  – Добре бе Дяволе, нали бяхме приятели? Къде отидоха жените, купоните и хазарта?
  А Дявола им отвърнал:
  – Ха-ха-ха, младежи НЕ БЪРКАЙТЕ ЕКСКУРЗИЯТА С ПОСТОЯННОТО ПРЕБИВАВАНЕ!!!!

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!