Не сме безсмъртни

За три часа нощни проверки през уикенда в София са заловени четирима пияни шофьори. Дрегерът е отчел над 0,5 промила алкохол и при четиримата.

Рекордът е от преди два дни – за два часа проверка осем души са хванати да карат пияни. Дрегерът при половината от тях е отчел над 1,2 промила.

От Пътна полиция заявяват, че залавят все повече водачи, позволили си чашка, преди да седнат зад волана.

Над 50% от катастрофите са предизвикани заради превишена скорост. Това сочи доклад за състоянието на безопасността на движението по пътищата на страната за 2014 година,

7012 тежки пътно-транспортни произшествия в страната през 2014-а, над 600 загинали, повече от 8600 ранени.

Разпознахте ли се? Всички, които карате пили? Всички, които влизате в забранени, пешеходни улици? Минавате на червено, паркирате на места за инвалиди, на тротоари, на завоя, на… средата на пътя, щот нали пусна аварийки, к‘во толкоз? Не слагате колани, защото Ви стягат, не давате мигачи – нЕма нужда, ние колко град сме, всеки знае другия къде отива…

Колко пъти сте казвали: “2 ракии к’во са, мога да си карам без проблем”? И ти, който си убеден, че мускулите ти порастват веднага щом натиснеш педала на газта? К’ъв мъж си ако вятърът не тупира косата на жената, която возиш на мотора, а? А оня смотаняк, който се уплаши, когато го изпревари отдясно – пфф ник’ви мъже на са т’ва, пълни лигльовци! Е, и ти малко се прецака, поожули бронята и точките доста понамаляха, ама те тия закони са правени за москвичи и трабанти, моЕ ли да има такива ограничения за скорост все още?

А пешеходната пътека: “оффф, пак ли с тия глупости, те едва се движат тия пешеходци”…

Сега се спрете и си спомнете за всички погубени животи. 100 души са загинали при катастрофи от началото на годината. Ранените са 1372.  На първо място сме в Европа по брой загинали хора на пешеходни пътеки. 32 детски живота са прекършени в катастрофи само през миналата година. А незнайният брой хора, които са в будна кома?

Помните ли 4-годишния Паоло, убит на пешеходна зона в Стара Загора? А 6-годишната Елена и 25-годишната Станислава, които пиян таксиметров шофьор отнесе на спирка на Цариградско шосе? Гошо, Яница, Мелин, Евгени, Трифон и Красимир от Симеоновград, убити 20 минути преди Великден. Отивали да запалят свещички в църквата за празника и пиян шофьор ги отнесе…

А унищожените съдби на техните родители, приятели, роднини…

Безсмъртни хора няма. Когато сме на пътя, носим отговорност за много човешки животи, не само за нашия! Безотговорното шофиране не е просто нарушаване на правилата, то убива!

________________

*Заглавна снимка: Unsplash.com

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!