Като няма алтернатива, нА ви нова конституция

От дни чета, гледам и слушам колко много хора обясняват как протестиращите им пречат на “нормалния живот”, как “едно време ние как протестирахме, пък сега…”, “аз по принцип нямам нищо против протестите, но… (и тук става страшно), как няма алтернатива, протестът ще върне комунистите, платени са, пияни, лумпени, провокатори и т.н. и т.н. И не, обидите не излизат само от устата на управляващите, от присъдружните им и от подчинените им. Подобни обиди се сипят от най-различни хора. Постоянно и напоително разясняват защо не подкрепят протестите и само чакат издънка, за да я размахат като флаг, легитимиращ правотата им и несъгласието им с бунта срещу властта.

  • Властта ни нарича “тулупи”, “лумпени”, “тълпа”, “пияни”, “стадо”, “овце” и т.н.
  • Протестиращите затварят кръстовища. “Лумпени”. Това ли ви е алтернативата?!? Пречите на останалите граждани да живеят нормално, спокойно и съгласни с всичко… Държавното обвинение си спретва събор, “национална конференция”, извинявайте, която протича при изключително засилена полицейска охрана, десетки коли на “Жандармерията”, служители на НСО и Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор. Входът на резиденция “Бояна” е отцепен от няколко КПП-та (пазят се от любовта народна), а вътре има прокурори, които са доволни и съгласни и демонстрират това с вдигане на ръка. Можеше да викат: “Хубаво е! Да живей главния!”, но не се бяха сетили… Жалко! (Съвещанието беце свикано от главния прокурор Иван Гешев след критични публикации в медиите относно работата на обвинението и продължаващите повече от месец протести с искане за оставка на Гешев и реформа на прокуратурата) Това не се коментира от онези, на които им пречат протестиращите със затваряне на кръстовища. Сложна материя, кво да правиш!
  • България е супер, европейските ни партньори ни обичат, кредитният ни рейтинг е потвърден от рейтингова агенция, пътища – чудо, метро – мечта, и COVID-19 го преброихме, както нийде по света, и демокрация, и свобода, и правова държава, и законов ред… Така говори властта. И ни се кара, и ни размахва пръст, че не си ценим късмета, неблагодарни сме и не виждаме “как са блеснали житата”. Та аз само едно не разбрах – тая цъфналата, богата и преуспяла държава, дето “какво не сме направили за вас”, какво ще й рестартираме. Нали “и сме по-красиви, и сме по-добри”?
  • България се управлява от хора с уклон и сантимент към анимационните филми, че и Конституцията ще драснат на коляно, то колко му е, а всеки ден някой ме убеждава, че алтернатива нямало. Ами, да гасим лампите тогава.

И примери много, и тъжни, и отчайващи, и безнадеждни… Тези, които изброявам, са от последните дни. А днешният ден като погледнеш само – колко много Димитър-Касабовци (народен представител от управляващата коалиция, ако имат здрав стомах, нерви на дзен будист и хигиената не ви е важна, можете да се пробвате да изгледате интервюто му от тази сутрин в Нова телевизия), и толкова малко Галин-Стоевци (ако не сте свикнали с писма и речи, изговаряни от хора с речников багаж от около стотина думи, прочетете писмото му от днес)… Тихо! Да не ядосаме някого! Тук се протестира само в светлите часове на денонощието, не се вдига шум, а демокрацията ни е до колене…

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!