“Negative space” – късометражната анимация, която дълбоко ни докосна

“Negative space” е кратка анимация адаптирана по едноименната поема на Ron Koertge. Идеята на режисьорите Max Porter и Ru Kuwahata е да изследват връзката на героя с баща си в неговия живот, проследявайки измислени детски спомени и мрачни реалности, свързани със застаряването и зрелостта.

Филмът беше сред номинираните за Оскар за най-добър анимационен, късометражен филм през 2018 година и успя да докосне публиката си с добре пресъздадени детайли, чувства и емоции. Режисьорите искаха да подчертаят “ритуала” във всяка сцена и да създадат един правдоподобен портрет на двамата герои и връзката между тях.

И макар да разказват за впечатления на хора, които описват бащата като студен и странен, то това все пак не отрича връзката със сина му и дори ни кара самите ние да разгледаме собствените ни взаимоотношения и малките неща, които изграждат големите връзки.

***

Баща ми ме учеше да стягам багаж: първо изваждаш и разстилаш всичко. После връщаш само половината. навиваш на руло нещата за навиване. Дрехите, които се мачкат слагаш върху памучните. Панталоните – от талията към подгъва. Чорапите – в пролуките и дупките на всичко останало. Коланите – омотани около куфара, като змии. После опаковаш с найлон. Добавяш обувки. Обличаш тежките неща за в самолета. 

Започнахме, когато бях малък. 

Аз навивах чорапите, той се правеше, че ме слага в куфара.

Някои момчета се сближават с бащите си чрез стрелянето по мишени и разговорите за Шевролети. Ние – през багажа. 

Вече бях на 12, когато опаковах багажа му вместо него, ако беше зает. Мама се опитваше, но нямаше таланта. После той пристигаше някъде, отваряше куфара и ми изпращаше съобщение: “Перфектно”. Тази една думичка от него означаваше много. 

Погребението беше ужасно – той изваден и разстлан в онази голяма картонена кутия, и аз плачещ, мислейки си: “Виж ти, колко много похабено пространство“.

Ron Koertge

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!