Нека съберем 2020 книги до началото на 2020г.!

Оставаме на книжна тематика и те въвличаме в една кампания, която ще се проведе за втори път в София. Сдружение за градски читални и “читАлнЯта” предприеха за втора поредна година организация за събирането на 2020 нови книги, които да бъдат дарени на читалища, училищни, общински и регионални библиотеки в цялата страна.

Акцията по събирането на книгите вече започна и ще продължи до края на годината, така че ако искаш да се включиш, можеш да го направиш в “читАлнЯта” в Градската градина в София. В инициативата могат да се включат всички, условието е само книгите да бъдат в добро състояние.

Най-търсени и необходими за кампанията са детските книги, съвременна българска литература и нови издания, които са излезли в последните 10 години.

Освен, защото е прекарсна идея и добра кауза, инициативата ни мотивира и заради възможността да си вземем безплатна читателска карта срещу дарението, което направим.

Снимка: Иван Шишиев, “Етюд-и-те на София”

Пред Дневник председателят на Сдружение за градски читатели Александър Шпатов споделя, че “Няма как библиотеките да изпълняват нормално функциите си, ако в тях хората не могат да намерят най-новите заглавия. За съжаление държавата само симулира подкрепа, затова на ход сме ние. Надявам се, че и тази година ще успеем да съберем много и все хубави книги, за да помогнем на библиотеките да осигуряват на своите читатели пълноценни и качествени съвременни услуги”.

Един от основните проблеми, които Шпатов изтъква е неспазването на “Стандарт за библиотечно-информационно обслужване по отношение на обществените библиотеки”, приет през 2015 година.

Разбира се, проблемите не са един или два, но докато разрешаването им е в процес, то ние също имаме не малко възможности да окажем помощ и да бъдем полезни по начин, който не изисква почти никакви усилия, а всъщност допринася много. Затова нека бъдем мотивирани и да осъществим едно наистина хубаво и полезно дело, чиито ползи тепърва ще виждаме и занапред.

Миналата година кампанията успя да събере общо 5916 книги, което е 3 пъти повече от поставената цел. Изданията бяха дарени на близо 80 библиотеки в цялата страна, сред които в градове като Благоевград, Бургас, Шумен, Варна, Велико Търново, Враца, Видин, Перник, Добрич, Русе, Силистра, Сливен, Търговище и Хасково. СЪщо така част от книгите бяха дарени на първата българска детска библиотека в Лондон.

“читАлнЯта” в Градската градина на София те очаква! Кампанията приключва на 31 декември 2020г.

Дари книга! Дари живот за библиотеките!   

_________

*Заглавна снимка: Unsplash.com

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!