Нешка пак влезе в любимата си дрешка – на “жертва” на системата

Факти: Правителството стигна до гласуване на тема дали бившата гимнастичка и треньорка Нешка Робева да бъде удостоена с най-високото държавно отличие орден “Стара планина” – първа степен за “изключително големите й заслуги в областта на културата и изкуството”.

Предложението за връчване на отличието е било внесено от културното министерство по искане на инициативен комитет, но вътрешният министър Румяна Бъчварова се е противопоставила на него, става ясно от стенограмата на правителственото заседание, публикувана във вторник. “Смятаме, че за да бъде удостоена определена личност с най-високото държавно отличие, тя трябва да отговаря на много по-високи изисквания в съответната област. С цялото ми уважение към заслугите на госпожа Робева към спорта, към нейните успехи там, които са безспорни, мисля, че приносът й в областта на културата, заради които се предлага да бъде отличена, не може да бъде съпоставян с този на действително утвърдени творци, каквито има в следващата точка и които се предлагат за орден „Св. Св. Кирил и Методий”. Например, Теди Москов, Камен Донев, Мариус Куркински, Васко Василев… да не изброявам всички. Затова, може би е по-добре да бъде наградена за заслугите й в областта на спорта“, посочва Бъчварова.

Днес Нешка Робева излезе с официално писмо до медиите, в което заяви, че отказва да приеме държавното отличие, защото не иска да разреши “на поредните хрантутеници и безличия да си точат зъбките върху мен”. “Още по-малко бих искала да причинявам главоболие на Президента, който при наличието на взаимна антипатия, последен трябва да реши да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева. Отказвам наградата и заради хилядите приятели и съмишленици, които определено бих унизила, ако я приема. Отказвам я и заради младите хора, с които работя и възпитавам, да бъдат преди всичко БЪЛГАРИ.” 

Размисъл: Първо искам да уточня, че този текст не цели да оспорва постиженията на Нешка Работа в областта на спорта (не приемам методите й и никога не съм ги приемала, но не оспорвам приноса й за т.нар. “златно поколение” в художествената ни гимнастика. На всички, които ще ми кажат, че без бой и глад не се става голям шампион, ще отговоря така: Инна Ананиева доказа, че можеш да “произведеш” шампиони без да ги третираш като пушечно месо). Мисля си обаче, че орден с най-високото държавно отличие трябва да получават безспорни имена и Личности. Каквито безспорно са Камен Донев, Теди Москов, Соня Йончева, Васко Василев… Хора, които будят уважение не само с професионалните си успехи, но и с публичното си поведение, говорене, личните си избори, примера, който дават.

Иначе човек почва да губи представа какви са критериите за достоен у нас. Е, Нешка далеч не може да се похвали с респектираща и достойна за уважение публична роля през годините. Дори само последното й падение да обикаля след Бареков като гладно пале, да го легитимира и да повтаря колко достоен политик е този човек и че в него й е последната надежда… оставя само неприятен вкус в устата. Изборите в този живот са лични – дали да омаскариш името си, заставайки до подобен “герой”, дали да покажеш, че нямаш елементарна хигиена с кого, какво, как… Да обикаляш страната с едно политическо шоу, щедро спонсорирано от една вече покойна банка, а междувременно да заливаш медийното пространство с вечните си сиромахомилски изказвания, ми е някак на принципа: “не ме гледайте какво правя, слушайте ме какво говоря”.  Нешка, която от години се изживява като говорител на покойната Ванга и спекулира с името й и поредното нещо, което пророчицата е “предрекла”, не заслужава ордени, извинявайте. (“Леля Ванга много се ядоса, че влязохме в НАТО. Не бях виждала толкова ядосана леля Ванга, тя започна да блъска по масата. Каза, че САЩ няма да ни помогне, заяви преди време пред ТВ7 Нешка Робева. Малката подробност е, че Ванга умира през 1996 година, а България влиза в НАТО през 2004 година. А Нешка ни взе за мезе. За пореден път.) И въпреки, че целият патос, с който тази жена манипулира обществото, откакто се помня, буди смях, чувството ми за хумор се оказва недостатъчно, за да отмина с безразличие безсрамието, с което е белязан целият й публичен образ на “интелектуалец”.

Жалко само, че зорлем ПАК я направихме репресирана и неоценена. И тя отново зае героична поза на жертва, която толкова много обича. Аман!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. Реката тече, забрава влече. Да помниш – иска се умение!
    Аз няма да ставам адвокат на г-жа Нешка Робева, която дълбоко уважавам и обичам. Което изобщо не ми пречи да уважавам и обичам всички изброени по-горе безкрайно Талантливи и Добри Хора. И просто се чудя защо трябва да ги противопоставяме и съпоставяме. Та нали ги награждават за това, че са Уникални и с качествата си са допринесли за утвърждаване на Хубавото в Народното Самоосъзнаване. Да се поставят такива личности само в една област, независимо дали е “култура”,”спорт”, или нещо друго е просто смешно и несправедливо. Може би защото съм на 64 години и умея да помня всички, които са носили и продължават да носят Радост на хората, искам да предложа на авторката на статията да чуе докрай песента на Борис Машалов “Заблеяло ми агънце” която си е цял курс по народопсихология, раздел “Благодарност”- https://www.youtube.com/watch?v=8g4D6rL0Q5M
    Сам Иисус Христос е казал: ” И нека този, който не е виновен, пръв да хвърли камък!” – и никой не го направил, защото не се намерил някой, който да не е виновен за нещо. Всички сме хора и правим грешки. И г-жа Робева също е човек и има право да греши. Особено ако след това изправи грешката си. И в случая не грешеше сама. И Валя Балканска беше там, нищо че песента ѝ лети в Космоса и е един вид Паспорт на Земната ни Култура в Галактиката. И да не забравяме, че и двете, пък и всички чисти души, които го аплодираха, си имаха работа с голям и изпечен манипулатор. Това по отношение на Бареков. А що се отнася до Леля Ванга и заиграването с 1996 – 2004г, все пак не бива да забравяме колко години преди 2004 се говореше за НАТО и се правеше какво ли не за да влезем там. А Ванга си е Пророчица и Ясновидка, и според мен изобщо не ѝ е било трудно да види какво ще стане в бъдещето.
    А аз наистина се чудя защо няма никакви коментари под тази статия. Май не ме бива за хороводец, но се изкуших заради принципите си. И това е човешко 🙂

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!