Това е България – България на добрите новини! (19.06 – 26.06.20г.)

Поглеждаме към изминалата седмица и всички вдъхновяващи и позитивни новини, които ни донесе, защото и ги има и сега имаме нужда повече от всякога от тях! Нека се вглеждаме повече в доброто, в позитивното и да влагаме всичко от себе си, за да бъдем добър пример, да създаваме добри практики и да помагаме повече!

*Заглавна снимка: Unsplash.com

_______________

Тео Ушев спечели най-престижната награда за анимация за филма “Физика на тъгата”

Късометражният филм “Физика на тъгата”, чийто режисьор е Тео Ушев, вдъхновен от едноименния роман на Георги Господинов, спечели наградата “Кристал” – най-голямото отличие в света на анимацията.

От премиерата си на филмовия фестивал в Канада през 2019 година, филмът набира все по-широка популярност и печели различни награди и признания сред големите филмови критици.

Благодаря ви! Thank You! Merci!
Във всяка професия има една награда, или постижение, които бележат своеобразен връх или достижение. Не, не е задължително да са най-рекламираните, или шумните. Алпинистите имат своя известен най-висок връх, писателите, физиците своя Нобел, журналистите – Пулицър, и т. н. В Анимацията, този връх е Голямата Награда на фестивала в Анси. Или просто Кристал на Анси. Това е нашият Еверест.
Щастлив съм да съобщя, че Кристал за най-добър късометражен филм на фестивала в Анси тази година беше връчен на “Физика на тъгата”. Освен това, филмът ни получи и Наградата на международната критика FIPRESCI. Един от тези редки случаи, когато мнението на журито и критиката случайно съвпадат. Благодаря на всички, които помогнаха в това дълго, трудно, понякога изтощително катерене на този връх.
Тази награда посвещавам на моя баща, който не успя да види този филм. Но който присъства осезателно в него, както ще присъства винаги, във всичко, което правя.“, бяха думите на Тео Ушев, с които той оповести прекрасната новина!

_______________

Близо 10 млн. лева инвестиция за преобразяването на Етъра в Габрово

Проект на обща стойност 9 779 150 лева беше сключен между Община Габрово и Управляващият орган на Оперативна програма “Региони в растеж” за създаването на условия за креативен културен туризъм в музея на открито “Етър”.

Безвъзмездното финансиране е на стойност 6 679 150 лева, а 3 100 000 лева ще бъдат осигурени чрез инвестиционен кредит, съгласно изискванията на програмата.

В заложените в проекта цели е създаването на модерна експозиционна площ в най-голямата сграда – Кръстник Колчовия хан, където сега се помещава администрацията. Предвидено е да се осигури достъп за хора с увреждания и ще бъде изградена липсващата вътрешна връзка между етажите.

Хотел “Странноприемница”, който е създаден през 1981 година ще бъде изцяло ремонтиран, като е предвидено да има конферентен център и стаи за администрацията, а хотелската част ще бъде модернизирана.

Предстои да бъдат реставрирани 10 съоръжения, задвижвани с вода. Неизползваните с години пещи за керамика в грънчарското ателие ще бъдат обновени, а музейният детски обучителен център ще се изгради наново.

Сградата на бившето училище в кв. “Етъра” ще бъде изцяло ремонтирана, предвидено е да бъдат изградени и паркинги в района на РЕМО “Етър”.

Очаква се изпълнението на проекта да завърши в срок от две години. Вече са обявени и обществените поръчки за обекти с готови работни проекти.

_______________

Кулата на градския часовник в Свищов ще бъде реставрирана

Започва спешно аварийно укрепване на кулата на градския часовник в града, който е паметник на 160 години. Горната част на часовниковата кула е силно увредена, двукатната дървена постройка ще бъде изградена наново, а целият реставрационен процес ще се извършва в синхрон с експерти по културно наследство, тъй като кулата е паметник на културата. Тя е изградена около средата на XVIII век, а след това през 1959 година е била възстановена от майстор каменоделец Богдан. Кулата е висока 23,50 метра и е изградена от дребен обработен камък. По четирите си ъгъла е декорирана с камък от бял варовик, а на върха е построена двукатна дървена постройка с часовник и кула над него. Часовниковият механизъм е доставен от Виена от видния свищовец Янко Станчов.

Ремонтните дейноти по укрепването на един от най-важните символи за Свищов ще започнат в най-кратък срок, информираха от общината.

_______________

Българка завеща над 150 000 лева за създаването на детска спортна площадка

Едва на 57-годишна възраст, миналага година си отива Бояна Йонова, след като губи битката с рака. Макар животът да й поднася множество трудности и изпитания, с които тя се бори непреклонно, Бояна успява да съхрани себе си като човек и да направи едно последно добро – завещава над 150 000 лева от личните си средства на хуманитарната организация “Ротари България”. В завещанието й изрично е посочено, че парите от спестяванията й следва да бъдат дарени за изграждането и поддържането на детска спортна площадка за ролери в парк “Христо Ботев” в Тутракан. В града вече тече процедура по изпълнението на нейното завещание, което е свързано с най-красивите й спомени от родния град. “Най-светлите ѝ спомени бяха за нейното детство в Тутракан. Често ми говореше за това, как е тичала до късно вечер в парка до дома им, как се е прибирала с ожулени колене, но безкрайно щастлива от безгрижното си детство на брега на Дунава“, разказва Даниела Минева, нейна близка приятлка.

_______________

1,5 млн. лева инвестиция за преобразяването на Градската градина в Горна Оряховица

С 1,5 млн. лева ще бъде ремонтиран емблематичната Градска градина в Горна Оряховица. Средствата са осигурени след одобрение на проект за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014 – 2020г.

Проектът предвижда монтирането на нова паркова мебел, ремонтирането на алеите, енергоспестяващо и декоративно осветление, система за видеонаблюдение, както и изграждането на детски площадки, фитнес на открито и други атракциони. Предвидено е и създаването на удобна и достъпна среда за хора с увреждания.

_______________

Швейцарско научно списание изследва български имуностимулалтор

Nutrients е престижното швейцарско научно списание, което в последния си брой обръща специално внимание на български имуностимулатор, създаден на основата на Lactobacillus Bulgaricus, 5 пробиотични щама и коластра. Продуктът е разработен през 2015 година от екип от лекари, лаборанти и имунолози, сред които са Цветелина Великова, Калина Тумангелова, Ралица Георгиева, Екатерина Тодорова, Елена Караиванова, Венцислав Наков, Радислав Наков и Доброслав Кюркчиев. В изследването се включват клиниките по имунология на болниците “Лозенец”, УМБАЛ “Св. Иван Рилски”, клиниката по гастроентерология към болница “Царица Йоана – ИСУЛ” и “Лактина” – Банкя.
След проведените клинични, лабораторни и имунологични тестове със суровините на имуностимулатора, резултатите са оказват отлични, а швейцарското списание ги публикува в последния си брой. “Това е пример как лекари, клиницисти, имунолози и бизнесът могат да работят заедно. По този начин се получи едновременно научен резултат и продукт за пазара, който да бъде полезен за хората, особено във времето на разпространението на заразата COVID-19“, заяви Мариета Захариева, собственик и управител на “Булгарбиотик”.

_______________

Проект за 1.6 млн. лева ще осъвремени габровския музей

Историческият музей в Габрово ще бъде ремонтиран и осъвременен, предвижда проект за реконструкция и обновяване на експозициите, спечелен от общината по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014 – 2020г. Общата стойност на проекта е 1,6 млн. лева, като от тях безвъзмездното финансиране е 1,3 млн. лева, а 250 000 лева ще бъдат осигурени чрез инвестиционен кредит, съгласно изискванията на програмата.

В рамките на проекта се очертава да бъде извършен ремонт на покрива и мансардния етаж, подмяна на дограмите, цялостно вътрешно и външно боядисване и частично изкърпване на мазилките. Целта е да се нормализира температурата, както и да се спрат течовете.

Ще бъдат изградени и 3D екрани, които ще показват на гостите различни експозиции и холограмни изображения. Срокът за изпълнение на проекта е 2 години, като вече има изготвен работен план. Предстои обявяването на обществените поръчки.

_______________

Преасфалтиран основни улици в 4 зони в Монтана с 3 млн. лева

Около 3 млн. лева ще бъдат инвестирани за ремонт на основни улици в Монтана, обяви кметът Златко Живков. В 4 зони в града ще бъдат ремонтирани основни участъци, като се очаква всички ремонтни дейности да приключат до септември 2020 година. На места работата вече започна.

_______________

Откриха първия учебен СПА център у нас

Първият учебен СПА център у нас беше тържествено открит в Земеделската гимназия в Сандански. В учебния СПА център ще се провежда практика по обучението на учениците по специалност “Изпълнител на термални процедури”. Центърът е оборудван с най-новото поколение уреди за термални процедури. Финансирането на центъра е осигурено от Национална програма за модернизация на професионалното образование, от министерството и от собствения бюджет на гимназията.

_______________

Легендарният бюфет на Сахат тепе ще бъде възстановен

Половин век след разрушаването на легендарния бюфет на Сахат тепе, той ще бъде възстановен по стари фотографии и ще се отдаде под наем за 10 години.

Предложението дойде от кмета на район “Централен” Георги Стаменов, който е представил и планово задание за изготвянето на инвестиционен проект.

По проект се предвижда върху площ от 240 кв. м., както и прилежащите тераси от 300 кв. м. да бъде изграждено заведението, както и шадраванът, алеите, подпорните стени и стълбите към бюфета.

Исторически данни разказват за съществувало кафе на Дановия хълм още през 1880 г. През 1933 година е отворен и бюфетът, който след 9 септември е наречен “Младежка среща”. През 1975 е разрушен, а планът тогава на местната власт е бил на същото място да построи бляскав ресторант “Хербос”. Това остава само идея, която така и не се реализира.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!