Изживей всеки миг от живота си!

“Всеки си има причини, които го спират да направи това, което наистина иска. За мен причината е очевидна – аз съм незрящ. Но за някои хора фактор са финансите или липсата на увереност, или нещо друго. Вместо да се спирате, пробвайте. Излезте навън и изживейте живота.” Това са думи на 45-годишния Дан Берлин – първият незрящ човек в света, покорил 42-километровата “Пътека на инките” до град Мачу Пикчу само за един ден.

enhanced-buzz-wide-10082-1445618467-7

За да успее в 13-часовото предизвикателство, му помага неговата приключенска група “Team See Possibilities”. В нея членуват трима атлети и Дан, които приемат различни предизвикателства с благотворителна цел. Идеята е да дадат смелост на хората и да ги подтикнат да следват мечтите си.

enhanced-buzz-wide-27044-1445625023-8

Най-голямото вдъхновение идва от живота на Дан. В началото на 30-те си години той губи зрението си напълно. Тогава осъзнава, че няма да може да води нормален живот, затова решава да поема рискове . “Просто се освободих от очакванията, които имах за себе си”, споделя той. “Помислих си: Добре, слепотата е увреждане, но това не значи, че трябва да спра да живея. Трябва да гледам на нея като обикновено неудобство. Не е задължително да е негативно променящо живота събитие.”

grid-cell-4975-1445631619-0

И той наистина продължава напред. Освен, че успява да се изкачи до Мачу Пикчу, с групата му са участвали в 9 маратона и 2 състезания по триатлон. Пробягват заедно, без да спират, и Гранд Каньон. Тук Дан също е първенец – той е първият незрящ атлет, който успява да го постигне. Всичко това не би могло да се случи без останалите членове на групата. Дан много добре осъзнава силата на работата в екип: “Качвали ли сте се някога по стълбите в тъмното? И тогава си мислите май трябва да има още едно стъпало, но не знам къде точно е. Това е чувството, което аз изпитвам, когато не знам какво има пред мен. Затова, когато екипът ми е с мен, знам ,че дори и да се препъна, има кой да ми помогне.”

enhanced-buzz-wide-6375-1445627196-7

Дан не би се справил и без семейството си – съпругата и двете му деца. “Точно след като загубих зрението си бяхме на семейна ваканция в Хавай и жена ми искаше да отиде на поход с децата. Аз се двоумях и тогава тя ми каза: “Хайде, можеш да го направиш!” Взе една пръчка и ме накара да се хвана за другия й край и да вървя зад нея. Естествено, че се препъвах, но наистина успях. Благодарен съм, че съпругата ми не ми позволява да се самосъжалявам. Това е най-големият подарък за мен.”

Ето така един незрящ мъж променя представите за хората с увреждания. Смел и решителен, за него няма граници. Нищо не може да го спре да пътува, да опознава нови култури и нови места по свой начин. Съветът му към всички е да не се страхуват да изживеят живота си пълноценно.

1

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!