Световната програма по прехраната на ООН получи Нобеловата награда за мир за 2020 г.

Тазгодишната нобелова награда за мир се присъди на най-голямата хуманитарна организация ООН, която създаде Световната програма по прехрана (WFP). Наградата беше връчена “за положените усилия за борба с глада и подобряване на условията за мир в засегнатите от конфликти райони”. Норвежкият Нобелов комитет обяви, че WFP е действала “като движеща сила в усилията за предотвратяване използването на глада като оръжие във война и конфликт“.

През 2019 година Световната програма по прехраната предостави помощ на близо 100 милиона души в 88 държави, които са жертви на остър недостиг на храна, най-вече поради война и въоръжен конфликт.

Пред лицето на пандемията от коронавирус, WFP демонстрира впечатляваща способност да активизира усилията си. “С тазгодишната награда (Нобеловия комитет) иска да насочи погледа на света към милионите хора, които страдат от или са изправени пред заплахата от глад” заяви председателят на норвежкия Нобелов комитет Берит Райс-Андерсен и добави “Световната програма по прехраната играе ключова роля в многостранното сътрудничество за превръщането на продоволствената сигурност в инструмент на мира“.

Тази година за наградата бяха номинирани 211 души и 107 организации.

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2020 г. бе връчена на Харви Олтър, Майкъл Хoутън и Чарлз Райс за “откриването на вируса на хепатит C”.

Нобеловата награда за физика за 2020 г. получиха британецът Роджър Пенроуз, германецът Райнхард Генцел и американката Андреа Гец.

С Нобеловата награда за химия за 2020 г. бяха удостоени французойката Еманюел Шарпантие и американката Дженифър Даудна.

Нобеловата награда за литература за 2020 г. беше връчена на американската поетеса и есеистка Луиз Глюк.

Нобеловата награда за икономика 2020г. бе присъдена на американците Пол Милгръм, на 72 години, и Робърт Уилсън, на 83 години.

______________

Заглавна снимка: WFP Africa, South Sudan

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!