Нощ на театрите 2018

Фантастичната нощ, която ни отвежда в магията на театралното изкуство, ще се проведе за шеста поредна година у нас. “Нощ на театрите” е в събота, 17 ноември. В европейската инициатива се включват едновременно общо 11 държави и 16 български града, които още от сутринта ще стартират редица културни събития. Освен театрите, в инициативата ежегодно се включват много галерии, кина, музикални зали, открити площи, търговски центрове и барове, които заедно празнуват театралното изкуство.

В традиционната фотосесия, в която се включват всички творци, посветени на европейската инициатива, тази година ще участват Владо Пенев, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Ованес Торосян, Иван Бърнев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Христо Мутафчиев, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Весела Бабинова, Койна Русева и Рая Пеева, диригентът Максим Ешкенази, прима балерината Марта Петкова и премиер солистът Никола Хаджитанев от Софийската опера и балет. Фотографиите ще бъдат включени в изложби, които ще се представят на няколко места в Пловдив и София.

Голямата изненада тази година ще е възможността на широката публика да се срещне “очи в очи с театъра” чрез интерактивна инсталация, която ще бъде монтирана на ключово място в София и ще покаже живота на посланиците на инициативата, разкривайки различни моменти от тяхното ежедневие като репетиции, подготовка за представление, грим и др.

За първи път ще се даде възможност на зрителите да получат и директна връзка с актьорите чрез онлайн студиото, което ще се гледа на живо на фейсбук страницата на “Нощ на театрите”. То ще е с продължителност 6 часа, темата ще бъде “Театър, опера, балет”. Водещи на импровизираното студио ще бъдат Диана Алексиева, Инес Павлова и Ива Дойчинова.

Стотици събития във всичките 16 града ще приветстват почитателите на театъра, а чатботът на Владо Карамазов във Viber ще бъде информационен канал, в който всички желаещи ще могат да получат подробна информация за програмата, посланиците и специалните проекти.

Сред акцентите тази година в Нощта на театрите ще бъдат и няколко премиерни представления – Авторският моноспектакъл на Ованес Торосян “Малкият Пучи”, който ще дебютира в клуб “Карусел” в София; най-новият детски спектакъл “Пеещите пътни знаци” на Софийската опера и балет и операта от Джузепе Верди “Симон Боканегра” с режисьор Арабела Танасе.

По традиция Софийската опера и балет, както и Народният театър “Иван Вазов” ще дадат възможност на всички желаещи да надникнат зад кулисите с организирани обиколки с предварително записване.

Едно от големите събития ще бъде спектакълът “Палячи” от Леонкавало, който се поставя от Държавната опера Стара Загора заедно с Академичен цирк “Балкански”. Идеята за представлението е на певеца Калуди Калудов, а режисьор е директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов.

Представлението е с вход свободен. Началото е от 14ч. в парк “Възраждане”.

Цялата програма на “Нощ на театрите” може да разгледате тук.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!