“Tower C” – новият проект на Zaha Hadid Architects

Светът на архитектурата има още една новина, около която да насочи вниманието си и тя е поредният спечелен конкурс на студио Zaha Hadid Architects в “Силиконовата долина” на Азия, а именно Шенжен, Китай.

Като победител в конкурса за дизайн за изграждане на“Tower C” в централната част на Шенжен, ZHA се заема с поредния мащабен проект, който нямаме никакви съмнения, ще бъде удивителен.

“Tower C” ще бъде бизнес и финансов център, обслужващ района на Големия залив в Гуангдонг, Хонконг и Макао. ZHA проектира “Tower C” като две кули, които се намират на пресечната точка на планираната зелена ос на града север-юг и градския коридор на изток-запад.

Shenzhen Tower C Render by Brick Visual

Проектът предвижда изграждането на зелени тераси, които се простират по дължината на кулите, приканвайки посетителите към сърцевината на сградата, където ще се провеждат множество културни и развлекателни дейности.

Двете кули са познати още като “Вертикалният град”, който ще се издига на 400 метра, осигурявайки естествено осветени офис площи, магазини, заведения за хранене, както и хотел, конгресен център и културни съоръжения с изложбени галерии.

Shenzhen Tower C Render by Brick Visual

Дизайнът включва множество устойчиви дизайнерски характеристики и особености на модерната архитектура, които да позволяват добра, естествена вентилация за всяко пространство.

Редом с новината за спечеления конкурс, Zaha Hadid Architects представиха скоро и дизайна новия музей на науката и технологиите в Шенжен. На площ от 125 000 кв. метра световноизвестното архитектурно студио ще създаде изцяло стъклен атриум, наподобяващ печера.

Visual is by Slashcube

Музеят ще бъде свързан с университети, училища и иновационни центрове в Китай, като основната цел ще е да се превърне в бижуто на така наречения Коридор за иновации в областта на научните технологии Гуанджоу.

Виж още: Проектът Freshkills Park – преобразяването на най-голямото сметище в света

Разбира се, и този проект на студиото се превръща в пример за устойчивост в рамките на обществената архитектура в региона. “Музеят ще бъде разположен в субтропичния климат на Шенжен с мека зима и топли пролет и есен, затова дизайнът оптимизира енергоспестяването по време на горещото и влажно лято с много високи показатели на топлоизолация. Наред с това се осигуряват високоефективно остъкляване, система за отопление, вентилация и климатизация, осветление и интелигентни системи за управление на сгради“, добавя студиото.

Редовно ще надникваме, за да проследим развитието на двата проекта и с нетърпение очакваме да видим и финалните резултати. Засега ви показваме проекта “Tower C at shenzhen bay super headquarters base”, който отново ни остави без думи.

Shenzhen Tower C Render by Brick Visual
Shenzhen Tower C Render by Brick Visual
Shenzhen Tower C Render by Brick Visual

________________

Заглавна снимка: Shenzhen Tower C Render by Brick Visual

Всички снимки са споделени с писменото съгласие на Zaha Hadid Architects

________________

Виж още: “Хоризонталният небостъргач” на Моше Сафди

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!