Това е България – България на добрите новини! (02.10-09.10.20г.)

Време за добри и мотивиращи новини, с които да завършим работната седмица!

Заглавна снимка:  Deniz Fuchidzhiev on Unsplash

________________

Община Павликени разработи инвестиционен проект за приют за безстопанствени кучета

Снимка: James Barker on Unsplash

400 000 лева ще бъдат инвестирани от община Павликени в изграждането на приют за безстопанствени кучета. Изграждането на съоръжението е сред мерките, които са включени в Програмата на общината за овладяване на популацията на безстопанствените кучета, както и в Плана за действие за изпълнението й, който беше приет от Общинския съвет.

Вече е разработен инвестиционен план за проекта в съответствие с всички наредби и изисквания. Общият капацитет на приюта ще бъде за 100 кучета. С изпълнението на проекта се очаква да се намали значително броят на скитащи кучета на територията на общината, както и разпространението на паразити и зарази.

За да бъде осъществен проектът ще се инвестират над 400 000 лева, които след проведено обществено обсъждане беше решено да бъдат изтеглени от “Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ” ЕАД. Срокът за погасяване на кредита е 8 години с гратисен период 1 година.

________________

Единствената жена, отличена от Националната лаборатория Лос Аламос в САЩ за 2020 година, е българка

Сред седемте учени и инженери, които бяха отличени от Националната лаборатория Лос Аламос в САЩ за 2020 година, е и проф. Ваня Йорданова – експерт по космическа физика и космическо време.

Проф. Йорданова е старши изследовател в отдел „Космически науки и приложения“ и разработва един от съвременните модели на взаимодействие между земните частици и зареденото магнитно поле.

Сред отличените колеги на проф. Ваня Йорданова са Танмой Бхатачаря, Томас Лайтнър, Джон Лестоун, Йозеф Матц, Кристофър Фонтес и Ралф Меникофф.

________________

Пациенти с ритъмни нарушения се лекуват без медикаменти в най-новата електрофизиологична лаборатория у нас

Снимка: УМБАЛ “Свети Георги” – Пловдив

Най-новата електрофизиологична лаборатория у нас отвори врати в УМБАЛ “Свети Георги” – Пловдив. Там пациенти с ритъмни нарушения имат възможност да получат съвременни методи на лечение, без да се налага да приемат медикаменти.

Лечението се извършва чрез позициониране на картери в различни зони на сърцето, които поставят точна диагноза на аритмията. Следва радиофреквентна аблация, която води и до трайното й отстраняване. Този метод на лечение е препоръчан от Европейското дружество по кардиология и Европейското дружество по сърдечен ритъм, като метод на първи избор в лечението на някои аритмии.

________________

Центърът за комплексно обслужване на лица с увреждания в Русе беше оборудван с нови мебели и техника

По случай Международния ден да възрастните хора Центърът за комплексно обслужване на лица с увреждания в Русе беше обновен с изцяло нови мебели и техника. Целта е да се създадат максимално комфортни условия, които да позволяват на хората да се включват пълноценно в заниманията и трудотерапията, както и да получават адекватна медицинска грижа и да упражняват социални и ерготерапевтични дейности.

Проект “Развиване на Център за комплексно обслужване на лица с увреждания, вкл. Тежки увреждания в Община Русе” се реализира от Община Русе в периода 1.10.2018 година до 30.06.2021г. и се финансира по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014- 2020г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд.

________________

Престижният каталог White Ravens отново включи книги на български автори в списъка си

Тазгодишното издание на каталога White Ravens 2020, който се съставя от Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен, включи общо 200 детски книги на 26 езика от 56 страни, сред които и България.

“Шантавия до шия” на Радостина Николова, както и “Продавача на омраза” на Слави Стоев са двете заглавия, които тази година попаднаха в списъка.

Успехът се дължи и на фондация “Детски книги”, която всяка година селектира и изпраща предложения за заглавия на библиотеката в Мюнхен, като основен критерий е книгите да са номинирани за Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно”.

Експерти от Международната библиотека правят своя подбор, като под внимание се взимат най-вече иновативни издания с висока художествена и илюстраторска стойност.

Всички книги, които тази година бяха включени в каталога, ще бъдат изложени на панаира на детската книга в Болоня през 2021г.

________________

Близо 90 000 доброволци ще бъдат обучавани за реакция при наводнения

Близо 90 000 доброволци ще преминат през центровете за обучение на населението за реакция при наводнения. Това беше съобщено от директора на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов на откриването на вторият в страната обучителен център в с. Бошуля.

В София, Пазарджик и Бургас центровете вече са напълно завършени и продължава изграждането на такива в Шумен, Габрово и Враца.

В тях ще преминат обучение деца, ученици, младежи и възрастни хора, както и кметове и органи на изпълнителната власт. Целта на проект “Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения“, финансиран по ОП “Околна среда” е да се осигури добра подготовка за правилна реакция на населението в условия на наводнение.

Дирекцията планира партньорство с министерството на образованието за осъществяването на различни видове обучения, които да разглеждат различни бедствени ситуации.

Около 40 000 деца в страната вече са преминали подготовката, а до края на следващата година се планира да бъдат обхванати още около 32 хиляди.

________________

Доброволци проведоха почистваща акция и изнесоха 300 кг отпадъци от варненския плаж

35 доброволци се включиха в почистваща акция на плаж “Романтика” край Варна и събраха над 300 кг отпадъци. Акцията беше организирана от Морски клуб „Приятели на морето“ в партньорство с школа по изкуства “Дедал” и Пауър Джъмп.

Трите организации, заедно с фондация „Мейдей“ обединиха усилия, за да включат град Варна в платформата за подобряване на публични пространства “Място България”.

Почистващата акция имаше за цел да включи града в инициативата “Искам да съм полезен. Рециклирай ме“. Целта е до края на годината градът да е събрал един тон рециклируеми отпадъци, срещу които междублоковото пространство на руските блокове в квартал Христо Ботев ще получи облагородена зона с футболни врати, тенис маса и пейки.

________________

Българка беше наградена от фондация L’Oreal и ЮНЕСКО

Престижната награда “Млади таланти на Франция” за жени в науката беше връчена от L’Oreal и ЮНЕСКО на Ралица Тодорова.

На 1 октомври 2020 година бяха връчени отличията за постижения в науката на 35 млади изследователи France Rising Talent Award for Women in Science. Ралица Тодорова получи награда в категория “Медицина” за изследванията си в областта на мозъка и формирането и консолидирането на спомени.

Нейната работа е фокусирана върху реактивирането на спомените по време на съня и е насочена към невронауките и изследванията, свързани със сънищата и спомените.

Ралица живее в 7 години във Франция, където работи като научен инженер и изследва сънищата.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!