Това е България – България на добрите новини! (07.05 – 14.05.20г.)

Малко по малко нормалният ритъм на живот се възвръща, а ние продължаваме да се ровим за позитивните новини и събития, които се случват около нас. Ето кои бяха и хубавите новини от тази седмица:

*Заглавна снимка: Unsplash.com

____________________

В българска пещера откриха находки на първите Homo Sapiens в Европа

Части от кост и кътник бяха открити в пещерата “Бачо Киро” от международен изследователски екип, който оповести новината. Откритията датират от 45 хиляди години и свидетелстват за присъствието на Homo Sapiens в Европа няколко хилядолетия по-рано отколкото се смяташе досега.

Откритите вкаменелости са общо 5, които включват костни фрагменти и зъб. ДНК тестове показват, че откритията са на четирима представители на Хомо сапиенс. “Знаем, че когато са дошли Хомо сапиенс, там е имало неандерталци. Дунавската долина вероятно е била ползвана като път от представители на Хомо сапиенс, за да се придвижат в тази част на Европа. Това означава, че в разстояние на около 7000 години хора и неандерталци са живели на един и същ континент, взаимодействайки вероятно малко и не толкова често помежду си.”, заяви Жан-Жак Юблен, съавтор на изследването. Той работи с екип от чуждестранни и български изследователи, сред които са Свобода Сиракова, Росен Спасов, Николай Сираков и Ценка Цанова.

____________________

Бум на ражданията в Първа АГ болница “Света София”

Една хубава новина и от Първа АГ болница “Света София”, където през тази седмица само за 24 часа са се родили 16 бебета. На 12 май са се родили 13 бебета, сред които и близнаци.

____________________

Безплатен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми отваря врати в Перник

Фондация “Искам бебе” се обедини с благотворителната организация на две млади майки “Богданова-Данаилова” за отварянето на третият в страната безплатен кабинет за консултация на двойки с репродуктивни проблеми. Двете млади дами се обединяват около идеята да създадат благотворителна организация още преди 4 години, а оттогава се включват в различни каузи и инициативи в града. В кабинета в Перник освен специалисти по репродуктивни проблеми ще работят и психолози, които да оказват нужната помощ и подкрепа по пътя на двойките.

____________________

Габрово е сред петте финалисти за еконаградата “Европейски зелен лист”

От общо 18 кандидатури за “Европейски зелен лист 2021” сред класираните градове на финал са Елсинор, Нюборг, Ринкобинг-Скьерн, както и Лапеенрата. Техническото оценяване класира Габрово с най-висок резултат от 36 точки , следван от Нюборг с 30. Финалистите ще имат възможност да напраят презентации пред жури, за да потвърдят ангажиментите си за постигане на устойчиво градско развитие. Защитата на концепциите ще се състои през есента в Лисабон.

Българският град е единственият, който за трети път се бори за наградата “Европейски зелен лист”. Кандидатурата на Габворо изтъква неговата енергийна ефективност, благоустрояването на града, придобивките в градския транспорт, разделното събиране на отпадъците и обществената осведоменост.

Като акцент се посочват и три добри практики – детска градина “Слънце”, която е първата пасивна сграда, проект „Цветен град“ с кампаниите за озеленяване на междублокови пространства и инициативата “Приеми ме на село” с фокус върху екологията.

____________________

Филм на Стефан Командарев с две награди от фестивала GoEast в Германия

Филмът “В кръг” на режисьора Стефан Командарев беше отличен с наградите “Златна лилия” и “Награда на критиката” на немския кинофестивал GoEast.

Поради извънредните мерки, взети в борба с коронавируса, фестивалът се проведе онлайн, като участие взеха 107 филма от 40 държави.

Българското заглавие има над 10 награди от различни европейски фестивали, като тези двете са и особено специални за режисьора на филма.

Като режисьор, имам вече около стотина награди, но тези две са по-специални за мен, за пръв път са от онлайн фестивал. Много фестивали бяха отменени, но организаторите на този имаха хъс и не се уплашиха от коронавируса. Зрителите гледаха филмите онлайн, членовете на журитата обсъждаха и обявяваха оценките си онлайн. За церемонията по награждаването бяха направили виртуален киносалон с виртуални водещи. Успяха да запазят събитието, да запазят празника и зрителите си.

През есента е планирано да се състои повторно и на живо изданието на фестивала и тогава българският филм ще бъде представен. А ето и коментарът на журито:

Блестящо изграденият, многопластов филм ни потапя в една интимна и в същото време експанзивна нощ в София, когато патрулират нощните смени на полицейските коли. Всеки следващ епизод, всяка следваща обиколка ни потапя все по-дълбоко в мрачната и несигурна страна на обществото, вплетена в метафората на нощта. В същото време историята изследва вътрешния свят и личната уязвимост на героите, поставяйки под съмнение техните морални избори, убеждения, сила и способност да правят трудни избори. Автентичните диалози, отличната игра и забележителната кинематография смесват личното и универсалното и превръщат филма в отражение на тъмната и светлата страна на човека и неговата връзка с големия свят.

____________________

UVC апарат за 100% дезинфекция получи видинската болница

Болницата във Видин получи медицински дезинфектор за болнични помещения и един за линейки. #БългарияЗаЛекарите беше кампанията, благодарение на която лечебното заведение получи дарението. Към момента са събрани 15 000 лева за благотворителната инициатива.

UVC дезинфекцията унищожава 100% от съществуващите вируси, бактерии, гъби, акари и др. За времето от 5 до 25 минути. Така ще се осигури максимално безопасна среда и бариера срещу вътрешно-болнични инфекции.

За закупуването на 10 големи апарата за дезинфекция на помещения до 400 кв. м. и 20 малки за дезинфекция на линейки е 71 760 лв. Всички закупени апарати ще бъдат разпределени в нуждаещите се лечебни заведения в страната. Ако искате да се включите, можете да го направите ТУК.

Проект на община Елена в конкурса “Обичам природата и аз участвам” получи финансиране

Проектът на община Елена “Обособяване на привлекателна зона за отдих в село Чакали” ще бъде финансиран с 10 000 лв. Ежегодната кампания “Чиста околна среда” се провежда за 17-та поредна година от Министерството на околната среда и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Предвижда се да се облагороди дворното пространство през сградата на кметството, където се намира и училището, отдавна недействащо, както и игрище за футбол. Ще се създаде място за отдих, където да се поставя беседка, пейки и кошчета за отпадъци. Ще се оформят цветни градини със засаждения на декоративни вечнозелени храсти и рози, както и на широколистни дървета.

____________________

Хората със слухови увреждания получиха дарени от 1000 специални предпазни маски от общината в Русе.

Общината в Русе направи дарение от 1000 специални предпазни маски, които са предназначени за хората със слухови увреждания от Съюза на глухите в града. Всяка маска е изработена от нетъкан текстил и има специален ПВЦ прозорец, който позволява да се виждат устните на говорещия човек, който я използва. Целта е комуникацията да бъде максимално облекчена.

Стефка Тончева, председателят на Съюза на глухите в Русе, изрази огромна благодарност от името на цялата организация.

____________________

Български студенти се класираха на финал в конкурс на Microsoft за иновации в образованието

Кристиян Вачев и Калоян Мънев са сред шестте финалисти в международния конкурс за иновации в образованието – The next AI Guardians.

Проектът, с който студентите от Факултета по математика и информатика в СУ “Св. Климент Охридски” са спечелили мястото си сред финалистите, осигурява индивидуален подход към обучението и има за цел да повиши ефективността на процеса чрез ангажиране на всеки ученик по интерактивен начин. На финала, двамата младежи ще имат възможността да представят своята идея пред жури, съставено от експерти от бизнеса, които ще отговарят на техните въпроси.

Всеки отбор ще има и индивидуален ментор.

Промяната в модела, която пандемията от COVID-19 наложи, на практика показа, че традиционната образователна система не може просто да бъде директно прехвърлена онлайн. Преподаването с едно темпо за всички ученици не е най-ефективният начин за учене. С нашия проект се опитваме да решим три основни проблема на съществуващата система: добиване на знание – научаване на сурови факти и принципи, взаимопомощ – помощ с обяснение и отговори на всички възникнали въпроси и най-важната цел – проект, в който ученикът може да приложи на практика наученото.“, споделят още студентите.

____________________

Изобретение на българин ще помага в борбата с коронавируса

Румен Христов, който влезе в престижната класация “30 под 30” на Форбс за САЩ, ще помага в борбата с COVID-19 чрез своя разработка на устройство, което позволява проследяването на здравословното състояние на пациенти от дома им. След като завършва гимназия Румен е приет в Масачузетския технологичен институт в Бостън, където се дипломира като софтуерен инженер. Заедно със свои колеги и една от професорките в университета, той основава компанията Emerald. Изобретението, което днес вече е факт, се заражда като идея още преди години. Устройството вече има възможност да се предлага на фармацевтични компании, които тестват нови лекарства, а също и на лекари и изследователи.

Вече има сериозен интерес от страна на много фармацевтични компании в САЩ, като проектът е получил финансиране и има няколко сключени договора.

Устройството, разработено от екипа работи от разстояние и чрез специални алгоритми засича честотата на дишане и пулса на хората. Целта е да се наблюдава и здравословното състояние на пациенти, които са болни от коронавирус и това прави посещението на медик трудно.

Устройството вече е тествано пациентка, чиито симптоми са били наблюдавани чрез него. В момента машината главно проследява здравословното състояние на бабата на Румен, която живее сама в България. Екипът се надява в бъдеще устройството да влезе в употреба и да помага на все повече хора.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!