Това е България – България на добрите новини! (08.01 – 15.01.21г.)

Заглавна снимка: Natalya Letunova on Unsplash

____________________

Бронзов медал за България на Мастърс турнира по джудо

Снимка: Българска федерация по джудо

Ивайло Иванов спечели бронзов медал на Мастърс турнира по джудо, който се проведе в Доха. Категорията, в която се състезаваше Ивайло е до 81 кг., като бронзовото отличие дойде след победа над руснака Алан Кубецов, който е европейски шампион за 2017 година.

В един от най-силните турнири по джудо, участие взеха 398 състезатели от 68 държави.

____________________

Часовниковата кула в Дупница ще бъде реставрирана

Снимки: КАМЕРТОН

На връх 14 януари – освобождението на Дупница от османско робство, кметът на Дупница инж. Методи Чимев подписа договор за ремонт и реставрация на символа на града – Часовниковата кула.

Това е някакъв знак от съдбата. Точно на днешния ден. Този договор го чакахме повече от година и радостното е, че вече е факт.

Символът на града ще бъде реставриран и часовниковите стрелки ще продължат да показват часа на нас и на поколенията след нас и отново ще чуваме заглъхналия звън на историята“, коментира кметът.

В проекта се предвижда часовниковият механизъм да бъде заменен с нов, а старият механизъм да се запази в самата кула като музеен експонат.

Заложени са и дейности, които целят да приведат кулата и пространството около нея във вид, позволяващ тя да бъде посещавана от граждани и гости на града.

Общината е съгласувала всички предвидени дейности с Министерството на културата и НИНКН. Районът около кулата ще бъде облагороден, ще бъдат изградени алеи и подстъпи за свободен достъп.

____________________

83 млн. лева от бюджета бяха заделени за активна политика на пазара на труда

83 млн. лева бяха заделени от държавния бюджет за активна политика на пазара на труда, като средствата са с 10 млн. лева повече в сравнение с миналата година.

В Националния план за действие по заетостта е заложено увеличение на възнагражденията на включените в различните програми и обучения безработни. Предстои планът да бъде одобрен от Министерски съвет.

Предстои планът да бъде одобрен от Министерския съвет. Очакванията са през 2021 г при липса на рязко влошаване на стопанската конюнктура да се осигури заетост със средства от държавния бюджет на 14 495 безработни и обучение на 11 599.

Във връзка с увеличението на минималната работна заплата от първи януари тази година се увеличава и размерът на субсидираното трудово възнаграждение на включените в програми безработни лица – 650 лв. при пълен работен ден.

Националният план за действие по заетостта предвижда увеличение на възнаграждението и на включените в програмата „Старт на кариерата“ младежи – от 700 на 800 лева, на младежките медиатори от общините – от 730 на 830 лева, на ромските медиатори със средно образование – от 650 на 750 лева, а на тези с висше образование – от 700 до 800 лева по програма „Активиране на неактивни лица“. Увеличават се и средствата за наставник от 180 на 200 лева.

За насърчаване на териториалната мобилност на безработните се увеличават парите за транспортни разходи за представяне пред работодател – те са до 20% от трудовото възнаграждение за субсидирана заетост и се увеличават от 122 на 130 лева.

____________________

Пожарникари от Доспат спасиха шест ловни кучета от удавяне

След подаден сигнал за отнесени от придошлата река 6 малки кученца, екип на пожарната реагира се отправя с лодка и водолазно оборудване към наводнения участък, където са забелязани.

Акцията по спасяването им е успешна и животните са предадени на стопаните им.

Колеги от пожарната паралелно са спасявали хиляди риби край града, тъй като зради бурните води на местната река, се затлачил бентът на рибарник в местността „Струилица“. С помощта на мотопомпа огнеборците отпушили бента на рибарника, по който се подава вода в рибарника.
____________________

267 новородени бебета в Несебър са получили по 2000 лв. бонус

267 са новородените в Община Несебър през изминалата 2020 година. Сред тях има и 9 двойки близнаци. Всяко дете е получило по 2000 лева еднократна финансова помощ, а общият размер на средствата, които са изразходени е 534 хиляди лв.

През изминалата 2020 година, общината е подкрепила финансово и осем двойки за инвитро процедури с общо 16 000 лева.

От 2007 година Община Несебър отпуска за всяко семейство с новородено дете, сумата от 2000 лева еднократна помощ, като условието на получаването на средствата е новороденото (осиновеното) дете да е с постоянен ардес на територията на Несебър и към момента на подаване на заявлението поне единият родител да е с постоянен и настоящ ардес на територията на общината за период не по-кратък от пет години от датата на подаване на документите.

От 2011г. до 2020г. общината е отделила средства за инвитро процедури на 65 двойки.

Виж още: Музика на Destiny Quartet в Холивудска продукция

____________________

Учители и ученици в Смолян помагат на медиците на първа линия с топъл обяд

Близо 2 месеца учители и ученици приготвят топъл обяд за медиците на първа линия в областната администрация на Смолян, а граждани на областта даряват средства за добрата кауза.

Учениците от Смолянската професионална гимназия по туризъм и строителство “Никола Вапцаров” всеки ден приготвят вкусен обяд за медиците на първа линия в борбата с Ковид-19.

Начало на кампанията беше дадено на 23.11.2020г. , но продължава и до днес, като всеки ден екип от професионалисти подготвя 45 порции в тристепенно меню – супа, основно ястие и десерт.

Топлата храна е повече от добре дошла за уморените и незнаещи какво е отдих медици в областната болница. А това е само началото. Учениците и техните наставници – Учителите с главна буква, са убедени в правотата на делото си и продължават – нищо, че училищата в страната минаха на обучение в електронна среда“, казва директорът на гимназията Антоанета Караджова.

____________________

40 млн. лева ще бъдат отделени в помощ на туризма и транспорта

Допълнителни 40 милиона лева бяха осигурени от Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”. Очаква се с тези средства до края на март месец да бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транпорта в условията на пандемия.

Това е програмата, с която подпомагаме секторите хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт. До този момент по антикризисната мярка бяха вложени допълнителни 40 милиона лева в подкрепа на тези засегнати бизнеси. Сега увеличаваме бюджета на програмата с още 40 милиона лева, така че да може да продължи прилагането й до края на март“, докладва социалният министър Деница Сачева на премиера Борисов на днешното правителствено заседание.

Виж още: Мария Бакалова получи награда за най-добра поддържаща роля от американската кинокритика

____________________

Държавата ще плаща таксата на студенти със сключени договори с работодател за осигуряване на стаж по съответната специалност

Държавата ще плаща таксата на студенти със сключени договори с работодател за осигуряване на стаж по съответната специалност за периода на обучението и на работното място след завършване.

Според новата Наредба, ежегодно министърът на образованието и науката ще утвърждава списък със специалностите, за които се осигуряват средства от държавния бюджет. Списъкът ще се изготвя от висши училища, дорми на обучение и брой студенти, за които се осигурява напълно или частично заплащането на разходите за обучение.

Министерски съвет от своя страна, по предложение на министрите чрез министъра на образованието и науката, ще приема списък с работодатели, регистрирани на територията на страната, които имат право да сключват договори със студентите по реда на Наредбата. В този списък ще бъдат посочвани и специалностите и броят на студентите, за които работодателят е заявил готовност за сключване на договор.

Студентите, сключили договор, няма да заплащат такси за времето на обучението си в университет, като в същото време ще имат стаж при съответния работодател по специалността си. След успешно завършване същите студенти ще продължат работа при работодателя си за минимум 5 години, в които ще получават възнаграждение в размер не по- малко от средната основна заплата в предприятието.

Наредбата се приема в изпълнение на одобрените промени в Закона за висшето образование, като основна цел е да се приложи механизъм за оптимизиране на връзката между висшето образование и потребностите на икономиката и обществото чрез стимулиране на обучението във важни за развитието на страната специалности, където има недостиг на висококвалифицирани кадри.

____________________

Виж още: “Кино с думи” – подкаст за българско кино на NO BLINK

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!