“Дете изхвърли от пътя кола на НСО”. Не сме далеч от такива заглавия

Шофьор на НСО удря 14-годишно момче на столичния булевард “Драган Цанков” снощи. Момчето е с черепно-лицева травма, в съзнание и контактно и към момента няма опасност за живота му, но има гръдна и коремна травма, които могат да усложнят състоянието му, информира тази сутрин началникът на УМБАЛ “Света Анна”, в която е настанено детето. Образувано е досъдебно производство за установяване на обстоятелствата по инцидента, съобщиха от Военната прокуратура. Извършен е оглед на местопроизшествието, разпитват се свидетели, изземват се записи от камери, предстои да бъдат назначени автотехнически и съдебномедицински експертизи.

Шофьорът е бил сам с ротационен автомобил на НСО, като е прибирал колата към паркинга на службата.

Снощи НСО съобщи за инцидента с пострадалото момче и увери, че при установяване на виновно поведение на служителя на службата ще бъдат предприети всички изискуеми от закона мерки.

От прессекретариата на държавния глава Румен Радев изпратиха съобщение до медиите, в което пишат, че не е имало служител на президентската институция в автомобила. От там обаче не уточняват дали колата е била ползвана за нуждите на президентството.

Това са фактите до момента. Как някои медии още снощи разбраха, че шофьорът, чиято самоличност още не беше установена, е карал с 40 км/час, историята мълчи. Как веднага разбраха, че детето е виновно, изскочило изневиделица, пресичало на червено и т.н., също не става ясно.

И не, не искам да кажа, че шофьорът на НСО е виновен. Но не искам и услужливи медии да предпоставят как НСО са си карали кротко и полека, а детето се е опитало да ги изблъска от пътя и внезапно се е блъснало в колата им.

Другият въпрос, който ме мъчи, е самата битност на Националната служа за охрана. Поне в този й вид. Можем и УБО да я наричаме – разлика няма. И не, не става дума за сиромахомилство. Също по непотвърдена информация, шофьорът снощи е прибирал колата в гараж, след като е оставил до дома му секретар в Президенството, не му запомних името, няма и да си правя труда да го помня. Та – мисълта ми, ако е вярно, разбира се, от кого се пази този човек. Кой застршава живота му (нали това е, уж, работата на Националната служба за охрана)? Или служителите на НСО всъщност работят “копърки”, плащани от данъкоплатците, които развеждат клети служители и чиновнции по домовете им? Как се държат повечето от тези служители на НСО на пътя, мисля няма човек, който да не е виждал лично, с очите си. Като недосегаеми гавази. Колко инциденти с коли на НСО се случиха през последните години? Винаги, облечени в медийна мъгла. Ако не ме лъже паметта, никога не се установява вина на същите тези служители на НСО. Дали в колата ще се вози председателят на парламента, която се връща от празник на Сусурлево (разбирай от софра) или съпругата на президента отива да си “вземе под наем” малко роклички от популярен бутик на “Фритьоф Нансен”, за да ги разходи по света, да видят хората какви първи дами е “раждала, ражда и сега българска майка юнашка”, тези инциденти винаги са някак потънали във фините прахови частици на София.

Чия охрана плащат данъкоплатците, защо пазим почетни председатели на партии и народни представители, които не ходят на работа като тракийското златно съкровище, също никой не сметна за необходимо да се “обаснява на читателите” (по правосъдния министър Данаил Кирилов).

Дали изобщо някога ще еволюираме до принципния въпрос: имаме ли нужда от НСО в този й вид? Или първо трябва да се научим на базисни неща като да не гласуваме за хора, които ни говорят за “еврогейски ценности” и джендър идеология, докато карат пили (изглежда това е изконна българска идеология), да не мълчим, когато мачкат журналисти, които “невъзпитано” задават въпроси и да не приемаме демокрацията за даденост. Или поне “това, което имаме като демокрация”.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!