Станете прави. Влиза Народният съд!

България. 2016 година. На един нелеп човек, известен с това, че е известен, самозовящ се “репортер”, (Даниел Петканов) са му сложили рога. Тежат му на момчето, не може да понесе срама от изневярата и решава да опозори бившата си благоверна публично. Фейсбук е неговото място. Снимки, клипчета, обидни квалификации, епитети, етикети. “Мъжка” постъпка, няма как да е иначе. Така постъпват мъжкарите с рога. “Народният съд” във Facebook, общността, пълна с блюстители на морала, веднага се задейства. Желае смърт на девойката, публичен линч за всички “парцали”, “к*рви” и долни жени, които изневеряват на мъжете си. Момичето изпада в нервна криза, влиза в психиатрия, публиката е доволна, момъкът с мускули – отмъстен. Готово! Изтупваме ръцете и “продължаваме напред”. Толкова хора за съдене има в тази държава и няма кой да ги изгори на публичната клада. Ние трябва да се справим с тази тежка и отговорна задача – или поне онази част от нас, която живее в социалните мрежи и се чувства оторизирана да го играе Народен съд.

България. 2016 година. Една седмица по-късно. Vip Brother започва. В мрежата изгряват обичайните заподозрени, които никога не го гледат, ама го обсъждат настървено и са запознати с цялата сюжетна линия. Те, разбира се, искат това шоу да се забрани, щото “опростачва нацията”, “погубва българщината” и “развращава” иначе смирения, праведен и пунктуално спазващ 10-те Божи заповеди телевизионен зрител. Влиза дъщерята на покойния журналист Димитър Цонев – Десислава. Не си мигнал още и благочестивите праведници си плюят на пръстите и започват с раздаването на присъдите. Наред с обичайните изразни средства, които употребяваме за жени, които не харесваме, идват клетвите, че видиш ли, “Господ си знае работата”, “баща й сигурно се обръща в гроба”, “това е грях, който няма как да остане безнаказан”. (Всеки път оставам изненадана колко хора възприемат себе си като официални говорители на Бог на тази територия). Разбира се, не можем да минем и без “препоръките” какво по принцип се прави, как се страда, как се преживяват траур и трагедия и т.н. и т.н. Е, едва ли някой от тези толкоз загрижени за паметта на баща й хора, се замисля как би се чувствал той от клетвите и хулите по адрес на детето му (при това от хора, претендиращи, че са негови приятели), ама нейсе.

България. 2016 година. Едни неизвестни младежи на по 20 години от Стара Загора си купуват Дипломатическия клуб в София за 8 500 000 лв. Около сделката изплува името на един млад, успял, корпулентен мъж, който щеше да си ходи от България, ма май не си е отишъл съвсем. Само в парламента не ходи, а уж там работи. “Вие наистина ли не помните как Николай Бареков си купи къща? Еми, по същия начин, с фиктивна фирма, начи това е много порочна практика”, пита от ефира на Нова тв вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тънкият момент е, че Николай Бареков си купи частен имот, младежите – държавен, напомня водещата. “Смятам, че това е недопустимо. Ако това е в рамките на закона, трябва да се види защо законът допуска такива практики”, допълва министър Бъчварова. Е, този казус не е чак толкова интересен на будната Facebook общност.Върви някаква вяла дискусия, но няма я тук страстта, разделянето на лагери, и присъдите ги няма даже… Няма ли секс, интриги, бой, рогоносци, грешни жени… не ни я хвалете на нас една история. Няма как да ни грабне вниманието. Виж, ако беше нечия любовница, която е отмъкнала някакви имоти под носа на някого и го е оставила по чорапи, ох, тогава щеше да е друго! Ма тук няма съспенс. Поредната “далавера” по нашенски. Току-виж някой клошар утре да ги запали  с фас неволно. Щото в България клошарите са много несръчни, казвам Ви. Тогава ще се пеним на тема “как се унищожават исторически сгради” в клетата ни родина-майка. Сега е тихо.

Пак България. Пак 2016 година. Цветан Василев дава пространно интервю. За първи път е по-разговорлив и говори с факти и имена. Мълчание. Държавата мълчи. С малки изключения – министърът на здравеопазването пише кратък статус във Фейсбук, ма не “за сенките, които раждат чудовище”. Той се вълнува що, аджеба, точно Дневник цитирали точно Цветан Василев. Това му е темата на министъра, явно и той се страхува от тъмното вече. Министърът на вътрешните работи ни пита що да вярваме на едната страна – Василев, а не на другата – Пеевски. Опозицията и тя мълчи. Тя само с царските конюшни се занимава. С държавните кочини – не. Само Пеевски отговаря на бившия си приятел и бизнес партньор – с отворено писмо до едни медии, които не са негови. Прокуратурата и тя мълчи. И на обществото тази тема не му е най-интересна. Поне ако съдим от коментарите. Вяло върви дискусийката. Лошо, Василев, лошо! Без гащи, мръсни чаршафи и пикантерии на битово-еснафско ниво няма да станете интересен на аудиторията. Няма шанс просто.

Няма нужда от правосъдна реформа тук, няма и смисъл от нея. Той народният съд си работи безотказно по чаршафените теми и човешките трагедии. Другото е “скука, проза, мрак”. Пък и то в “тая държава кое е наред, че и правосъдието да е добре”. Ще му теглим една звучна българска на Цветан Василев, докато си пием ракията, ще му напомним, че сега говори, щото вече няма достъп до кюфтета, които допреди 2 години с охота е ял и готово.

Я, кажете, сега изневери ли му онази гад на онзи другия, че да има за какво да се вълнуваме. И той квоооо?

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. Може би само в България може да създаваме фирми, чрез тях да се търгува, мами, да се придобива друга собственост с подставени лица, да не се плащат данъци,да се изтеглят и усвоят многомилионни кредити от банки и да не се връщат парите и накрая съвсем законно да се продават тези фирми на малоимотни , малограмотни и на лица от малцинствата и тогава се задейства държавната машина-прокуратура, МВР,НАП,ДАНС и др.органи, само за да се разправим с този или онзи нещастник. Решението е елементарно-да не се продават фирми със задължения на такива лица.Да не се дават кредити на измислени фирми . Да не се продава държавна собственост на подставени лица.Юрист лесно може да го формулира.Защо не се прави? Защо никой от политиците не засяга тази тема? Поне свободно може да си ги говорим тези неща, но пък си заслужаваме управлението и положението в което сме изпаднали.

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!