“Пир по време на чума”

Факти: На фона на непрестанно повишаващия се брой на заразените с Covid-19 и декларираните по-строги мерки и контрол, в пловдивски ресторант 70 души празнували 30-я рожден ден на местен общински съветник с шумен купон, продължил след 1.30 часа сутринта и участието на фолк певици. Живеещи в близост подавали сигнали на телефон 112, но без резултат, съобщава Би Ти Ви.

Рожденикът е общинският съветник от земеделски съюз „Александър Стамболийски“ Кирил Търев, който с колеги и приятели е заформил среднощния купон. Управител на заведението е дъщерята на неговия съпартиец Георги
Колев – Надя Колева. Тя е публикувала клипове от партито с участието на фолкпевиците Галена и Алисия.

„Превърна се в хубав рожден ден благодарение на мои приятели. Аз не мисля, че съм направил нещо лошо, че съм се събрал за 30-ия ми рожден ден със 70 човека в заведение за 400 човека, всички мерки бяха взети“, твърди Търев.

Ресторантът ще бъде глобен от Българската агенция за безопасност на храните с 3 хил. лева, за неспазване на противоепидемичните мерки и работа на заведението след 23:30 часа, което е в противоречие с решение на Областния координационен щаб.

Размисъл: Този текст може да е много кратък и да гласи: “по вкуса им за музика и по разбирането им за купон ще ги познаете”… Но… всеки има право на лош вкус, ако не пречи никому. 

Дългата версия обаче е по-тегава. Санкции и проверки има, когато нечия глупост и нарушение на правилата станат публично достояние. Когато нечие видео стане “вайръл” в социалните мрежи и телевизиите се намесят. Полицейски екип се явил по сигнал, но някак не упражнил правомощията си и не съставил акт за нарушение. Толкоз за контрола, за правилата, които би трябвало да са за всички и глобите, които трябва да се налагат еднакво. Защото, поне на хартия, всички сме равни, нали?

На фона на препълнени болници, липсващите места, повсеместен хаос, огромен брой заразени лекари всеки ден, бизнеси, които не знаят дали ще дочакат края на здравната криза, все ще се намери някой, който да организира “пир по време на чума”. Абсолютно безнаказано. Тотално неразбриращ къде е проблемът. 

Трудно ми е да си представя как са били спазени “всички мерки”. Едно е ясно – когато чупките в кръста, пляскането по масите, хвърлянето на мазни салфетки и кълченето на кълки са по-важни от чуждите живот и здраве, то всички “мерки” са закъснели… Толкова по темата за властта, добрия вкус и личния пример. 

“Животът ти е поп-фолк!”

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!