Онлайн поп-ъп за книги и независими печатни издания

От 00:00ч. на 23 април до 23:59ч. на 25 април в сайта на Be Duende ще ви очаква внимателно подбрана селекция от книги, списания, албуми, каталози, фотокниги, зинове и различни интересни издания от авторите: Никола Михов, Тихомир Стоянов, Яна Лозева, 
Мартин Атанасов
, Виктория Стайкова, 
Андреа Попйорданова
, Фелия Барух, Blood Becomes Water
, Eastern European Photography, Михаил Новаков, Sa6ettu & Dzhingibi, Никола Стоянов и Христо Калоянов, Mitch Brezounek, Музей на хумора и сатирата, Габрово и още.

Представяме ви и някои от изданията в селекцията, която ще ви очаква този уикенд:

______________________

ПЪРВА ЛИНИЯ от Андреа Попйорданова

Разходка по плажа на Слънчев бряг

В новата си книга “Първа линия” илюстраторът Андреа Попйорданова представя поредица от рисунки, които използват разходката като метод за опознаване на едно място чрез вглеждане в детайлите. Илюстрациите обхващат отсечката от северния до южния край на залива на Слънчев бряг, движейки се само по бреговата ивица, а изложбата и книгата играят ролята на въображаем туристически пътеводител. 

Независимото издание съдържа колажи, рисунки, архивни материали на архитектурни елементи, както и ‘намерени’ текстове от сайтове на хотели в курорта.

______________________

РЕМОНТ НА ПОКРИВИ от Виктория Стайкова

РЕМОНТ НА ПОКРИВИ e независимо издание, посветено на софийските улици, изчезващи сгради и архитектурни форми. В него Виктория Стайкова съпоставя разпространението на множество рекламни плакати, предлагащи услугата “ремонт на покриви” и техния смисъл в контраст с пренебрегнатото културно наследство. 

Всяка книжка идва в комплект от един цветен и два черно-бели плаката и пощенска картичка.

______________________

PALERMO.BOX.ME – Фелия Барух 

“Какво свързва бокса и фотографията? Хората и техните истории за победи и загуби, удари под кръста, ужасни падания и житейски нокдаунове, от които не си си представял, че ще се възстановиш.” 

Фелия Барух е родена в София, живяла е в Белгия, Мексико и Испания. Учила е архитектура и фотография в Мадрид. Куратор е на фестивал ФотоФабрика от създаването му и е основател на “Черната кутия на Фелия Барух”. 

Фотокнигата Palermo. Box. Me. е резултат от арт резиденция на Фелия в Палермо, Сицилия през 2018 г. и 2019 г. Фотографиите на Фелия Барух разказват красиво и смело за пътя, срещата, раздялата, а “декорът” е един непознат град на един стар остров, който успява да ти свали гарда тогава, когато си го вдигнал най-високо. Това е история, в която всеки може да се припознае.

______________________

ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА от Никола Михов

В новата си фотокнига Никола Михов съчетава архивни снимки на Тодор Живков и цитати на Бойко Борисов, като намигване към актуалната политическа ситуация. 

“”ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА” не е илюстрация на историята, разказана чрез дати и официални лица, а книга, която ни дава възможност за неочаквани комбинации, през спиралата на времето и през съвсем буквалната телена спирала на книжното си тяло. Затова времето и мястото представат да имат значение.

Тази фотокнига ни кара да се замислим за обществото ни – тогава, преди 89-та година на ХХ век и сега. Какви са приликите и какви са разликите? Как изглеждат народът, медиите и политиците и най-вече кой е субектът на действието, този който има правото да чупи, реже и полива безнаказано? Размисълът остава за нас.” – Ирина Недева.

______________________

ТОДОР ЦОНЕВ – Художникът в сянка – Иво Милев

Тодор Цонев (1934–2004) е широкоспектърен творец: график, живописец, скулптор, карикатурист. Ученик на проф. Илия Бешков. През 1971 г. участва с първата си самостоятелна изложба със сатирични малки пластики в VII Национален фестивал на хумора и сатирата в Габрово. Оттогава датира тясната му връзка с града, впоследствие и с Дома на хумора и сатирата, на който дарява голяма част от творбите си.

Съпътстващият изложбата “Светът според Тодор Цонев” каталог на цялостното творчество на Тодор Цонев. Богато илюстрованата биографична книга “Тодор Цонев. Художникът в сянка” е базирана изцяло върху дневниците на художника и представя без цензура неговите размисли за изкуството, политиката и обществото.

Куратор и автор на текстовете на изложбата и каталога е Иво Милев.

_____________________

КО-ОП & Be Duende

https://www.instagram.com/ko_op_sofia/

https://www.instagram.com/be.duende/

www.beduende.com

Събитието във Facebook следете тук.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!