Откриха кодираща машина “Енигма” на дъното на Балтийско море

Докато събират изоставени рибарски мрежи, германски водолази намират кодираща машина “Енигма” от Втората световна война. Находката има изключителна историческа стойност и новината бързо обиколи света, като първа новината разгласи информационна агенция Ройтерс.

Машината е използвана през 20-те години на XX век, като най-широко разпространение получава по време на Втората световна война, когато нацистката армия започва да я използва, за да изпраща криптирани съобщения. И до ден днешен не е ясно колко е точният брой на произведените по време на Втората световна война машини. Цифрата варира между 30 000 и 200 000 бройки. Моделите са различни, но най-популярен остава Enigma-I.

През 1939 година в Правителствената школа по кодиране и шифроване в Блечли парк – британски център за криптоанализ, работи британският компютърен учен Алън Тюринг, който заедно с група специалисти успява да разбие кода, като това се оказва повратен момент в исторически план, след който следват поредица от събития, спомогнали за съкращаването на продължителността на войната с две години и спасяването на десетки хиляди хора.

Подводният археолог Флориан Хюбер сподели, че това е може би най-уникалното откритие, което му се случва за цялата кариера. “Подозираме, че тази Enigma, която открихме сега, е изхвърлена в Балтийско море именно през 1945 г.“, споделя Хюбер за Ройтерс.

Историята твърди, че малко преди Германия да обяви капитулацията си през май 1945 г., екипажите на около 50 подводници са получили заповед да изоставят плавателните съдове в залива Гелтинг край датската граница, както и да унищожат кодиращите машини.

______________

*Заглавната снимка е илюстративна: Mauro Sbicego on Unsplash

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!