Откриващият уикенд на “Пловдив 2019”

На прага на едно от най-дългоочакваните събития за годината – откриването на Пловдив – Европейска столица на културата, решихме да те запознаем с малка част от събитията, които са организирани през целия уикенд.

Може би в момента не ти се струва най-примамливият период, за да пътуваш и да се разхождаш на студа, но уверяваме те, заслужава си… ще дойде и времето, когато Пловдив ще гъмжи от хора, а всички с лежерна походка, удобни кецове и биричка, ще пълнят улиците и ще прескачат от събитие в събитие. Е, и сега обаче има какво да видиш, затова по-добре не го изпускай!

Първият уикенд (11 – 13 януари 2019) ще е наситен с множество интересни културни събития, които имат за цел да привлекат максимално много публика още от самото начало.

Различни пространства, открити и закрити сцени в града са в очакване на своите гости, а кулминацията е официалното откриване в събота вечер.

30-метрова кула на 6 нива ще осигурява видимост от 360 градуса, а над 350 осветителни тела ще осветяват конструкцията.

Грандиозният спектакъл на церемонията включва 1500 участници от България и чужбина. Чрез музика, танц и светлина, те ще пресъздадат всички основни теми от програмата в спектакъла “Ние сме всички цветове”.

За нестандартния облик на сцената, която е единствена по рода си, както и за цялата организация около шоуто ще се погрижи германската компания Phaze 7.

Уикендът поставя началото на “Пловдив 2019” и с две големи изложби – “Дим. Истории за тютюна”, както и “Изкуството на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство”.

Планирана е и премиера на Държавната опера – Пловдив – “Мария от Буенос Айрес” , както и изложбата “Еврика!” на “Музейко” в Регионалния исторически музей, която привлече вниманието и на “Гардиън”, в чиято статия е поставен акцент върху изложбата, а градът е в списъка на най-добрите туристически дестинации за 2019 година.

Вижте и пълната програма за събитията на 11, 12 и 13 януари.

________________

11 януари

 • 9.00 – 17.30 ч.

НЕОБОЗРИМО ЗА КОЛЬО К.
Градска художествена галерия (ул. “Александър I Батенберг” 15)
Мащабна ретроспективна изложба ( 7 – 30 януари 2019 г.) представя разноликото творчество на известния пловдивски творец Кольо Карамфилов.

 • 9.00 – 17.30 ч.

ДЕТСКА ПРОГРАМА НА ГХГ
Градска художествена галерия (ул. “Александър I Батенберг” 15)
Деца рисуват, вдъхновени от творбите на Кольо Карамфилов – съпътстваща детска програма към изложбата “Необозримо за Кольо К.”.

 • 11.00 – 21.00 ч.

КИНО ПРОГРАМА
LUCKY Дом на киното
Специална зимна селекция на едни от най-награждаваните съвременни български филми с английски субтитри.

 • 17.00 ч.

ПЕСЕНТА НА ДЪРВОТО
Регионален етнографски музей
Изложбата ( 11 – 31 януари 2019 г.) представя традиционни народни музикални инструменти, както и съвременни, станали популярни след Освобождението (цигулка, виола, цитра, мандолина и др.).

 • 17.30 ч.

ПЛОВДИВСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ
Галерия – Общински съвет Пловдив (ул. “Авксентий Велешки” 20)
Изложбата (11 – 31 януари 2019 г. ) представя 30 произведения на автори от Дружеството на пловдивските художници.

 • 17.30 ч.

ОТ АНТИЧНОСТ КЪМ СЪВРЕМИЕ
Балабанова къща
Доц. д-р Георги Трифонов, преподавател в АМТИИ, представя живопис, рисунка и пластика (11 – 31 януари 2019 г.).

 • 18.00 ч.

ДИМ. ИСТОРИИ ЗА ТЮТЮНА.
СКЛАД (ул. “Екзарх Йосиф” 16)
Изложба, подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и посветена на един от ключовите проекти в програмата – “Тютюневия град”. Включва архивни материали, фотографии, видео, филми и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия. Изложбата продължава до 30 март 2019 година.

 • 18.00 ч.

ЮБИЛЕИ
Балабанова къща
Камерен концерт, посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров и 110 години от рождението на Марин Големинов.

 • 18.00 ч.

ПРЕОТКРИВАНЕ НА НАСЛЕДСТВОТО
Регионален етнографски музей
Фотографиите в изложбата (11 – 31 януари 2019 г.) отразяват градски пейзажи, запечатват атмосферата на балканския град, представят шарения свят на улицата.

 • 19.00 ч.

ЕВРИДИКА В ПОДЗЕМНИЯ СВЯТ
Драматичен театър Пловдив
Театралният спектакъл повежда зрителя из сумрачните земи на страстта, прекосява реката на забравата, учи езика на необяснимата и вечна любов.

 • 20.00 ч.

КАПАНА 2019 НАЧАЛОТО
Открита сцена “Ядрото” в Капана – квартал на творческите индустрии (ул. “Загреб” 14)
Музикална програма с изпълнения на живо на изявени български музиканти.

________________

12 януари

 • 19.00ч. 

НИЕ СМЕ ВСИЧКИ ЦВЕТОВЕ 

Oткриване на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г., бул. “Цар Борис III Обединител” 

Спектакълът, съчетаващ музика, светлина и танц, ще даде ключ към цялата предстояща година и към основната концепция на проекта Европейска столица на културата, в която самите граждани са не само публика и участници, но и създатели на събитията. Над 1500 участници от България и чужбина ще пресъздадат на открита сцена мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на “Пловдив 2019” и на тяхното свързване под мотото “Заедно”. Откриващото събитие на Европейска столица на културата е продукция на “Пловдив 2019” в партньорство с международни организации, основни културни институции в Пловдив, Община Пловдив, артисти и изпълнители от България и чужбина. Концепцията за събитието е на германската артистична компания phase7 performing.arts, с артистичен директор Свен Сьорен Байер.

 • 16.30ч.

ОТ БЕРЛИНСКАТА СТЕНА ДО УЛИЧНОТО ИЗКУСТВО 

Изложба на открито 
12 януари – 30 март 2019 г., пл. “Стефан Стамболов” (Oткриване) 
По повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 г., в Пловдив гостува единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена. Изложбата представя предшественици на берлинското улично изкуство от 80-те години на XX век и съвременни стрийт артисти. Изложбеният проект е съпътстван от прожекции на повече от 30 късометражни филма, документални фотографии, туристически турове по “стената”, политически дебати, срещи с някои от авторите, концерти. Колекцията е създадена от известния френски куратор Силвестър Верже. Изложбеният проект се осъществява от “Пловдив 2019” в партньорство с Френски институт България.

 • 12.00 – 13.00ч. 

ЧИТАЛИЩА ПЛОВДИВ 
Музикална програма 
Сцена на пл. „Стефан Стамболов“ 
Читалищата като най-оригинална културна и историческа особеност на страната ни в многообразието на европейските култури са включени в списъка на ЮНЕСКО за нематериално духовно наследство. На сцената пред Общината читалища от Пловдив ще представят шарена плетеница от танци и музика, пресъздаваща богатството и красотата на българските традиции и фолклор.

 • 14.00 – 16.00ч.

ПРОГРАМА РегионалЕ 
Музикална програма 
Сцена на пл. “Стефан Стамболов” 
Родопа планина слиза на среща с Тракия и заедно пресъздават с танци и песни български ритуали и традиции. Читалища от целия Южен централен регион стават част от програмата, изявявайки се и като едни от най-дейните партньори на инициативата Европейска столица на културата.

 • 18.00ч.

ПРОГРАМА В СТАРИЯ ГРАД 
Балабанова къща ул. “Константин Стоилов” 57 16.00 часа, Къща-музей “Златю Бояджиев” ул. “Съборна” 18 
Общински институт “Старинен Пловдив” представя камерен симфоничен концерт “Традиции” в Балабанова къща от 16.00 часа. Прожекцията на филма “Старият албум” за живота и творчеството на акад. проф. Николай Стойков – композитор, професор по композиция и хармония, почетен гражданин на Пловдив е от 17.00 часа. Програмата завършва с музикално-лазарен спектакъл “Български мистерии” в къща-музей “Златю Бояджиев” от 18.00 часа.

 • 21.00 – 21.40ч.

ЖАР ТЕАТЪР И FIRETER ЗАЕДНО В ЕДИН ОГНЕН СПЕКТАКЪЛ 
Пеещи фонтани (Цар Симеонова градина) 
В един спектакъл с огнени ефекти, кукли, огнени инсталации, кокили и театрални атракциони – Мим-формация „ЖАР театър“ и Театър на огъня и сенките “Fireter” ще преобразят това емблематично за Пловдив пространство.

 • 17.00ч.

ДУХОВ ОРКЕСТЪР “Д’АМБРОЗИО” ОТ МАТЕРА 
Музикална програма 
Сцена на пл. “Стефан Стамболов” 
#Заедно сме и с Матера 2019 в Откриващия уикенд! Музикантите от духовия оркестър “Д’Амброзио” от Монтескалиозо, Матера, ще внесат оживление и пъстрота с богатия и плътен звук на духовите инструменти.

 • 12:00ч.

МУЗИКАЛНА ПРОГРАМА КАПАНА 2019 НАЧАЛОТО 
Открита сцена “ядрото” в Капана – квартал на творческите индустрии ул. “Загреб” 14 
Музикална програма на изявени български изпълнители: 12.00 Пловдивска музикална формация “Жарава” 13.00 Проект “БЪЛГАРИ” 17.00 Ramzey Hercules DJ set 20.30 James & Black (USA) 21.30 Акага Събитията се организират #заедно с Капана Фест.

 • 12:00 – 21.00ч. 

КИНО ПРОГРАМА 
Lucky Дом на киното и клуб Фарго ул. Гладстон 1 (Дом на техниката) 
Специална зимна селекция на едни от най-награждаваните съвременни български филми. Филмите са с английски субтитри. Билети: Каса Lucky Дом на Киното. За повече информация: kinolucky.com 
16.00 – 18.00 часа Късо кино в клуб Фарго. Вход свободен. 

________________

13 януари

 • 11.15 – 13.00ч.

ДЕТСКА ПРОГРАМА НА НАРОДНА БИБЛИОТЕКА “ИВАН ВАЗОВ” 
Изложба Кирилица 
ул. “Авксентий Велешки” 17 Зала “Изкуствотека” и фоайе 
Калиграфско – художествени школи и писарски средища по българските земи: образци от славянската ръкописна колекция на Пловдивската народна библиотека. Знаете ли това? Любопитни факти за всички европейски столици на културата от 1985 година до днес. Характерни за всяка страна танци, изпълнени от деца, ще представят столиците. Ще има също кратка викторина, посветена на европейските столици, както и награди за всички деца.

 • 11.00 – 17.00ч.

ПЪТУВАЩА ИЗЛОЖБА “ЕВРИКА!” 
Регионален исторически музей – музеен център за съвременна история ул. “Ангел Букорещлиев” 14 (Сахат тепе) 
“Музейко” идва в Пловдив, за да представи едни от най-популярните открития от 19 и 20 век. Пътуваща изложба “Еврика!” e експозиция на интерактивни модули, които ще бъдат разположени в Регионален исторически музей – Пловдив през цялата 2019 г. Изложбата пресъздава процеси на научни открития и някои от водещите научно-технически постижения. Посетителите ще имат възможност да научат как са създадени рентгенът, телефонът, морзовият апарат, както и изобретения, като играчката пружина слинки, балонът с горещ въздух и задвижваните от човешка сила автомобили.

 • 10.00 – 18.00ч.

ЖИВАТА ПЛАНЕТА 
Регионален природонаучен музей Пловдив ул. “Христо Г. Данов” 34 в Дондукова градина (при хубаво време) също ще има занимания за деца.
В Регионален природонаучен музей – Пловдив децата ще могат да се пренесат в един забавен магически свят. Двуметрови риби ще “плуват” във въздуха, а в купола на Планетариума ще се извиси внушителна светлинна инсталация – триметров балон – Земя. По един интересен и нестандартен начин ще бъде пресъздадено разнообразието и красотата на нашата планета и нейните обитатели. Вход свободен за деца!

 • 16.00ч.

ЯНУАРИ – МЕСЕЦ НА РАДИЧКОВ 
13 – 27 януари 2019 Градска художествена галерия – експозиция “Мексиканско изкуство” ул. “Артин Гидиков” 11 
По случай 90 години от рождението на българския писател Йордан Радичков Пловдив е домакин на единствената по рода си изложба, посветена на автора. „Неосветените дворове“ представя няколкомесечните пътувания на Йордан Радичков из сибирската шир в началото на 60-те години на миналия век, както и документалния филм “Черказки хроники” на режисьора Димитър Петков. Прожекцията на „Черказки хроники“ ще е с вход свободен на 12 и 13 януари в Lucky Дом на киното – клуб “Фарго” от 14.00 часа.

 • 11.00ч.

МЛАДИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ 
Камерен концерт 
Балабанова къща ул. „Константин Стоилов“ 57 / Времетраене: 40 мин. 
Програма: Л. В. Бетховен: Соната F-Dur – финал Н. Стойков: „Калугерине” Солист: Димитър Димитров – пиано Д. Ненов: две миниатюри Ф. Сай: Вариации по Паганини Солист: Велислава Стоянова – пиано Н. Стойков: „Ранни песни” Солисти: Денис Иванов – баритон и Велислава Стоянова – пиано Н. Стойков: „Пеперуда одеше” Н. Стойков: „Танц върху жарава” Солисти: Симона Тодорова и Александра Станева – Национална школа по пиано „Весела” – Габрово, с ръководител Весела Пенева Програмата е реализирана от Общински институт „Старинен Пловдив”.

 • 11.00 – 16.00ч.

КАК ДА ИЗМАЙСТОРИМ МУЗИКАЛЕН ИНСТРУМЕНТ? 
Детска работилница към изложбата “Песента на дървото” Регионален етнографски музей ул. “Д-р Стоян Чомаков” 2 
Регионален етнографски музей – Пловдив организира работилница под вещото ръководство на майстори на музикални инструменти. Малки и големи могат да изпробват възможностите си и своята сръчност, както и да научат много нови неща за света на музиката от сладкодумни творци. Подготвени са много изненади и игри. Заповядайте да се забавляваме #заедно!

 • 11.00, 13.00 и 15.00ч.

КИНО ПРОГРАМА ЗА ДЕЦА 
Lucky дом на киното ул. “Гладстон” 1 (Дом на техниката) 
Детска филмова програма за най-малките. За повече информация: kinolucky.com 
Вход свободен за деца!

 • 12.00 и 13.00ч.

МУЗИКАЛНА ПРОГРАМА КАПАНА 2019 НАЧАЛОТО 
Открита сцена “Ядрото” в КАПАНА – квартал на творческите индустрии ул. “Загреб” 14 
Програмата представя джаз, фолк и етно музика:

12.00 Програма на Пловдивски културен институт

13.00 Трио Сопрано 16.00 Теодосий Спасов фолк квинтет – Теодосий Спасов (кавал и глас), Пейо Пеев (гъдулка), Иван Георгиев (гайда), Християн Цвятков (китара) и Генади Рашков (тъпан). Събитията се организират #заедно с Капана Фест.

 • 19.00ч.

МАРИЯ ОТ БУЕНОС АЙРЕС 
Танго опера 
ДЪРЖАВНА ОПЕРА ПЛОВДИВ ул. “Гладстон” 15 
Премиера за България Сюреалистичната опера от Астор Пиацола – фюжън от танго, поезия и класическа музика, разказва за Мария, която, прелъстена от танго музиката, попада в подземния свят на Буенос Айрес. Страстната история с библейска символика, в която сакрално и профанно се преплитат, е претворена от фантазията на режисьора Веселка Кунчева в един силно визуален спектакъл-сън със специалното участие на Люси Дяковска. Внушителното сценично решение и огнената хореография са обединени от латиноамериканския инструмент бандонеон, който от съблазнителен “глас” в оркестъра се материализира в разрушително оръжие на сцената. Билети на касата на Операта, Ивентим и Easypay, както и онлайн на EPAYGO. BG и EVENTIM.BG.

________________

Още информация можеш да откриеш на официалния сайт на Пловдив 2019. 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!