Парк на мястото на мол? Може, да, макар и не у нас

Проектът “Tainan Spring” е сред последните гордости в портфолиото на нидерландското архитектурно студио MVRDV. Реализиран през 2020 година на територията на остров Тайван, проектът е сред големите успехи, с които компанията може да се похвали.

Идеята се заражда като част от нов генерален план за развитие и облагородяване на “Т-оста” в град Тайнан, с който се заема отделът за градско развитие. Проектът предвижда на мястото на изградения някога търговски център, простиращ се на 54600 кв. метра площ, да се създаде пространство за нов градски парк. Идеята е мястото да се използва за изграждането на площадни пространства, нова пътна инфраструктура, намаляване на трафика, обособяването на градски басейн и паркова част, също да се интегрират различни видове растения и зелени площи.

Photographs: Daria Scagliola

Цялостната ландшафтна стратегия и концепция за новия изглед на центъра на Тайнан, е разработена заедно с местни архитекти, ландшафтни инженери, транспортни консултанти и урбанисти.  Основната линия, около която всички специалисти се обединяват, е водната мрежа на Тайнан.

През XVII-ти век градът бележи силно развитие на морската и риболовна индустрия, но през 80-те години поема в нова посока и се отдалечава от естествения си потенциал. Следва изграждането на огромен търговски център с името China-Town Mall, който се намира в непосредствена близост до водния канал. Сградата променя не само облика, но и основните исторически устои на града и настъпва моментът, в който необходимостта от преустройство е неизбежна.

Photographs: Daria Scagliola

Експертите, които се заемат с проекта “Tainan Spring” са на мнение, че е важно да се запази и припомня историята на мястото и полагат усилия градският парк да бъде изграден спрямо потребностите на жителите и природата, като е запазен основният двигател – водата.

Photographs: Daria Scagliola

Иновативният проект започва с премахването на търговския център. На мястото на някогашния подземен паркинг се появява градска лагуна, която осигурява място за отдих и огромно пространство за разходка. Изградени са детски площадки, отворени публични пространства и сцена за представления. Запазена е т.н. “Рамка на спомена” – част от старата сграда, която пази историческия белег на миналото и функционира като полезно пространство за обособяването на малки обекти за сувенири, чайни или галерии.

Photographs: Daria Scagliola

Проектът цели да замени, а не да заличи основни характерни черти от наследството. Дизайнът е съобразен с всички потребности на околната среда и жителите на града, като процесът по озеленяване е ключов елемент, който ще продължи няколко години, до достигането на финалната визия, която се цели.

Хората имат възможността да се къпят в озеленени останки на търговски център. Децата скоро ще плуват в руините на миналото –  и това е фантастично!“, споделя Уини Маас, основател на проектантското студио MVRDV.

Проектът “Tainan Spring” е пример за иновативност – да. Модерен – да. Красив – да. Но е важен най-вече като пример за това как грешките дават чудесни уроци, които служат за трамплин в постигането на по-добри резултати, ако… има мисъл. И желание.

Photographs: Daria Scagliola
Photographs: Daria Scagliola
Photographs: Daria Scagliola
Photographs: Daria Scagliola

___________________

Снимки: Daria Scagliola, публикувани с разрешение. 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!