Партенонът от книги

Преди две години един концептуален артист, десетки хора и 100 000 забранени книги завършват един от най-мащабните проекти от фестивала Documenta 14 в Касел, Германия.

Аржентинката Марта Манухин успява да запали пламъка в хората с идеята за създаването на Parthenon of Books по подобие на Партенона в Атина. Древногръцкият храм, превърнал се в символ на демокрацията е пресъздаден от 100 000 забранени книги. Докато самата конструкция е в процес на строеж, публиката на фестивала е тази, която помага за доизграждането. Десетки хора носят томове от някога забранявани издания, които се прикрепят с фолио към самата конструкция.

Инсталацията имаше за цел да даде гласност и да ознаменува свободата на словото, която често и до днес се бори с принудителната цензура.

С помощта на студенти от Университета в Касел, Марта Манухин прави подробно проучване и идентифицира 170 заглавия от цял свят, които в даден момент са били (или все още са) забранени в различни страни, но пък в други се разпространяват. От тях тя събира близо 100 000 копия.

Партенонът на книгите е поставен и на много ключово място, а именно там, където нацистите изгарят 2 000 книги като част от така нареченото “действие срещу негерманския дух”.

Всъщност това е вторят Партенон на книгите, който Марта Манухин реализира. Още през 1983 година тя издига 25 000 книги, забранени от военната хунта на Арженстина на площад в южната част на Буенос Айрес.

Самата тя пък вярва, че поставяйки цензурирани издания върху реплика на Партенон – структура, символизираща демокрацията – можем да преразгледаме ролята на политиката в опита й да повлияе на мисълта и словото.

Ето и как изглеждаше финално конструкцията: 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!