На един статус от добрия вкус

Кой е най-ефективният начин да обидиш един мъж на територията на България? Като го наречеш гей и се усъмниш колко точно е мъж. Кой е най-ефективният начин да обидиш една жена у нас? Като кажеш, че е ку*ва. Или грозна. Ако е грозна ку*ва вече си е истинско бедствие. “Първата дама” очевидно е учебникарски пример с какви средства си служат мнозина, за да нападнат опонента. През последните два дни от медиите разбрахме не само какво дете е бил новият първи, къде е учил, какво е папкал и играл ли е на фунийки, но и ни светнаха какви мъдрости е творила госпожа Президентшата в социалните мрежи. Разбрахме, че Десислава Генчева е рок фен, вълнува се от хормоналните проблеми на Цецка Цачева (дет’ се вика жени сме, все някога и на нашите глави ще дойде, госпожо, с хормоните шега не бива! Но като гледам как някои мъже влизат в политиката, пък се правят на родени вчера и аполитични, “сгушени” между Корнелия Нинова и Илияна Йотова, само ми се затвърждава мнението, че климактериумът при силния пол е много по-страшен, отколкото при жените) и че е успяла, още на 2 октомври, да оригиналничи на тема: колко точно мъж е действащият президент Росен Плевнелиев. Точният цитат е “Що си мисля, че и досега си имахме президент жена?! Майка на нацията”. Като за начало, този език е обиден за интелекта. На първата дама. Нямам намерение обаче да се занимавам с избора на изразни средства на госпожата. Не е лошо обаче да припомним няколко важни подробности, които очевидно убягват на госпожа Генчева.

1. Президентът Росен Плевнелиев е държавният глава, който на 14 юни 2013 година (датата, на която Корнелия Нинова и другарите, които подкрепиха съпруга й за президент, гласуваха Делян Пеевски за председател на ДАНС) свали доверието си от Кабинета “Орешарски”, заради принципи. Защото застана на страната на държавността и хората. С ясното съзнание, че цялата медийна пропаганда ще се стовари върху му. А това изисква смелост. Дързост. Достойнство и принципи. Все неща, които аз лично търся у мъжете. Епитетите, грозните квалификации и обидните думи по негов адрес не закъсняха. Именно кафявите медии първи наложиха реториката за липсата на достатъчна мъжественост у президента Плевнелиев. Надявам се, че не пригласяте на прас-прес, госпожо Генчева. Как избраният за президент Румен Радев би реагирал в подобна ситуация, дано не ни се налага да разбираме. Знаем само как отговори на въпрос на Антон Хекимян на 31. 08 тази година. Водещ: Вие как бихте реагирали, ако НС гласува за председател на ДАНС да бъде издигнат Делян Пеевски? Румен Радев: Бих реагирал, според правомощията на президента. Президентът има право на обръщение, по Конституция говоря, към НС. Президентът има право на обръщение към нацията. Президентът има право да бъде морален коректив. Водещ: Правилно ли постъпи господин Плевнелиев в тази ситуация? Румен Радев: В коя ситуация? Водещ: 2013 година, избират Делян Пеевски за председател на ДАНС. Румен Радев: Плевнелиев е имал право да бъде изразител на българските граждани.

Аз мускули няма да меря. Моля се само действията на новоизбрания президент да бъдат по-категорични и твърди от изказванията му.

2. 14980696_10154395375587025_2971684067652695231_n-1

Това е съобщение от Twitter профила на Румен Радев след дебата между него и Цецка Цачева, провел се на 10 ноември по БНТ. Изтрит е малко след като е пуснат. Защо ли? Дано да не е вследствие на страх. Защото мъжеството изисква смелост. Или бъркам?

3. Ден след като новият първи прегърна идеите на гражданската платформа “Правосъдие за всеки“ за намаляване правомощията на главния прокурор (отново в дебата с неговата опонентка Цецка Цачева) се разграничи диаметрално от тях по-малко от 24 часа по-късно. В интервю за бТВ на следващия ден Радев пое по линията, следвана от БСП в последните две години. “За мен мнението на главния прокурор е определящо”, заяви Радев. “Правосъдие за всеки” предлагат неща, които не мога да приема. Как така главният прокурор няма да има методическо ръководство надолу (в йерархията на държавното обвинение – бел.ред), като стои най-отгоре”, допълни избраният за президент генерал.

И по тази точка няма да говоря за мъжественост. Чудя се само, когато те облива студена пот от турболенция, защо не проучваш предварително олигархичните условия, в които правиш “опит за летене” на тема “правосъдна реформа”.

4. Силно се надявам, че госпожа Президентшата не разбира мъжеството през ловенето на ябълките на Беновска (по време на пресконференцията в изборната нощ), шегички от типа: Айде да не проверяме колко съм мъж. (Пак към Беновска, на пресконференцията след първия тур) и метафори за вдигнати самолети. Защото мъжът не се намира в някои части на тялото. Мъжът е характер. Позиция. Цената, която плащаш, за да отстояваш тази позиция. И държавническо поведение. (Каквото, както самия Радев призна вчера, прояви президентът Плевнелиев като покани новоизбрания държавен глава на Дондуков 1.)

Успех на новия президент! Дано да бъде достоен държавен глава. С принципи. Достойнство. Характер. И воля. Едва ли има българин, който да иска провала му. Никой няма интерес от него.

И последно да попитам – криза е – политическа, финансова, емоционална. Криза на стила и на добрия вкус. Не можем ли да си спестим “първа дама”? Не сме Америка, няма статут по конституция. А за да си дама, трябва класа. Пък “класата не е вода”, казват италианците. Да не я търсим в ламето и ликрата.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

36 Коментари

 1. Не бях сигурна дали да приема поканата ви. Страхотен анонс
  И само истината. Продължавайте с истината. Само така ще се върнем в правия път! Ще ви следвам !

 2. “Да бъдеш властен е като да си дама. Ако трябва да казваш на хората, че си такъв, значи не си.“ Казала го е Маргарет Тачър ….. Колкото до “Генерал Деси”(както пишат, че и викали във ВВС) – представете си “калинка” с … еполети 🙂 Пишат, че била дъщеря на военен, сега спешно станА съпруга на военен – доста смущаващо изказване за жена, формирала се в мъжка среда и параметри на взаимоотношения. Само на пръв поглед изтритият статус изглежда повърхностен – всъщност в дълбочина заявката е сериозна: в двойката “мъжът”, “генералът” е тя. Оттам и неудачно избраният тоалет – умишлено търсещ женственост, но нескопосно провалящ именно това във визията. Няма как да не се получи гротескно …..

 3. Не разбирам какъв ви е проблемът. Жената изглежда напълно естествена, нетунингована, няма да я сбъркам с дъщеря и, което говори за зрялост и самочувствие. Стройна, симпатична, ненатрапчива, вероятно доста интелигентна щом е с този мъж, който трудно би направил компромис с хората от най-близкото си обкръжение. Злобните коментари са наистина толкова характерни за нас, че чак е скучно ако не намериш какво да процедиш през зъби относно хората на деня. Те за това се и наричат злободневни теми.

  1. Точно така. 🙂 За тези хора би следвало да стоят поне 20 души.В крайна сметка всеки неосъждан български гражданин, навършил 40 г, може да се кандидатира. Никъде няма изискване за стил и познаване на етикета!!!!!!

  2. Ама ние не искаме да я убиваме, освен с поглед. Искаме да кажем, че само за няколко дни видяхме амбиция, глупост, лош вкус. Нищо повече, ако на вас това ви харесва си е ваша работа, на мен не ми харесва, а и не само на мен.

 4. Ами да, не ни трябва Първа дама. По-добре като при Плевнелиев, изобщо да нямаме и да четем такива публикации. А най-добре като Борисов, некадърник, който открадна, каквото имаше да се открадне още…Той няма семейство, такива хора ни трябат- несериозни и некадърни, първи комунисти преди ’89, на които хората са им виновни като не ги харесват. Наистина сте прекалили, заслужаваме си ГЕРБ и герберчо, даже заслужаваме и г-жа Цачева, защото сме злобни.

  1. Не мога да не ви отговоря. Първо, в България няма статут “първа дама”. И да, госпожа Плевнелиева постъпи достойно, защото не светеше с отразена светлина. Изработила си е парите, изработва ги в момента и ще ги изработва с труда и моженето си. И не търсеше своите 5 минути слава на гърба на мъжа си. И това няма нищо общо нито с ГЕРБ, нито със семейния статус на Бойко Борисов. А сравнението между двете дами е неуместно. Защото база за сравнение няма. Не бъркайте добрия вкус със злобата. Поздрави!

 5. Първата дама се показа като селско изпълнение. Недопустимо е такова говорене при интелигентни хора, но явно тя не е по различна от цялата чалга култура, слушаща рок и щракаща с пръсти.

 6. Чудесна статия! Възпитан и категоричен изказ, аргументация на ниво, не сте влезли в просташката стилистика на президнтшата. Срамувам се от тази особа. Жалко, че точно тя ще се кипри и кокори рамо до рамо с президента. И няма да се учудя, ако арогантността, невъзпитанието, простащината и самозабравата на тази жена ескалират до нечувани нива. А между другото, тя със сигурност също е в климакса и също трябва да балансира хормоналните си нива. Срам!!

  1. ЕЕЕ, “Короната и пръстенът” на Меноар не те правят рокаджия. И аз харесвам тази песен, но не и този стил музика. И сега каква съм?!

 7. Не бих могла да разбера време, отнето в полза на такива размишления и писания.Първо на първо това, че медиите ни занимават с всевъзможни глупости, не означава че някой го е искал или на някого е нужно.Десислава Генчева изглежда чудесно и вероятно е въпрос на време да влезе в някакъв етикет. Или пък не? Може би е крайно време в този превзет кръг, някой да се осмели да бъде себе си. По отношение на писанията и във фейсбук, жената надали си е давала сметка какъв спектър от хора ще я следят и какво значение ще придадат на думите и. Очевидно не свикнала чувството и за хумор в компания, да е обект на обществено внимание. Плогично, профилът и бе напълно ограничен. Ето, че се взимат мерки.
  По отношение на Плевнелиев ще ви кажа едно: той следваше почти 100% партиен ресурс и политика. В обратния случай, нямаше да стане изкуптелна жертва на два мандата. Всичко, което се е случило е добре премислено преди това. Надявам се някой не се съмнява в това. Не е само тук. Такива партии искат пълна зависимост на представителството. И го показаха, след като стана такава трагедия, неизбирането на нов твхен президемнт ( също добре обмислен ход за бягство). По отношение на дипломатическите му изяви, няма какво да се каже. Явно е прекалено притеснителен или просто е свикнал до такава степен да марионетничи, че не поглежда какво са му написали да говори – почти винаги изцепки. За медиите нв знам защо изобщо става въпрос. В България медии няма. Има папагалски канали за подбрана информация на ниво идиот, че да се разбира от всички.
  Надали в тези моменти, Радев и компания имат време да си бъркат в носа или туитъра, например. Затова предполагам се пускат ЦИТАТИ на негови изказвания, но поради “професионализъм” в последствие теи неща изчезват. А може би за момента са избрали политика на конфиденциалност в мрежите, което аз предпочитам. Не мисля, че работата на държавния глава е писане на статуси в туитър. Иначе рискуваме да се превърнем в държава, където можеш в името на кампанията да изтъргуваш и майка си. Слава Богу, далеч сме от такава степен на комерсиализация, колкото и да се стараха някои хора.
  Относно изказвания на Радев, напълно възможно е да има разминавания. Дори и чисто технически. Той все пак предупреди, че политика е ново поприще за него и аз силно се надявам за него тя да остане външна сфера. Хубаво е нещата да се случват дп някаква степен, иначе потъваш и се удавяш.

  Очевидно добре познавате материите и критериите за стил. Терминът първа дама обаче, по нищо не подсказва каква трябва да бъде дамата. Освен дама на своя кавалер. Силно подкрепям естествените и очаворащи с натуралното си излъчване хора. Не се съмнявам, че всички критики и забележки (макар и от незнайни критици) ще бъдат взети предвид и че Десислава Генчева няма да е по-малко достойно присъстваща от мъжа си. От всичко което се видя и чу от тях, може да си направим извода какви хора са. Страхотни,естествени, непринудени и със силно чувство за достойнство и справедливост и с добро чувство за хумор. Тези неща се усещат от носителите на подобни качества. Особено хуморът. Мога само да им пожелая да не позволяват да ги претопят. А на Вас ви пожелавам да си намерите по-градивно и съществено писмо. Достатъчно клюкарници има в днешно време. С уважение, Роми С.

  1. Ама Ромина, много приказки за да кажете, че харесвате госпожата и БСП-то и не харесвате Плавнелиев. Хубаво. Само, че статията, а и мнението на незакърмените с червено мляко хора определят президента като много успешен. И като реакция и като поведение и като дипломация и като стил. Само едно стига, че вкара пари в проект с иновации, че един от малкото, защитаващ европейските ценности, аз бих казал и цивилизационните. Пък и ние не търсим правилника за Първата дама, ние правим бележка за вкуса, за очевидната амбиция която тресе тази дама и не до там интелигентните й изказвания. С това няма да ви накараме да заобикнете някой друг, просто виждаме, че нещата не са както трябва. Познавайки този тип жени, предполагам, че тепърва ще се натъкваме на много гафове, посредственост и глупави изпълнения, но да не бързаме. Ще видим дали съм прав. А вие просто си търсите оправдание с много, много думи.

 8. Ееех Ромина, Ромина … и Вие доста време сте посветили на тези словоизлияния, а съветвате другите да се пренасочат другаде. Халал да са Ви и президентът и спътницата му. Дано само нейните съветници я посъветват да се изчисти от просташките си коментари, защото не прилягат на социалния и статус.

  1. Може би е хубаво и да четете коментарите, ако ще говорите. Както казах, профилът и е ограничен. Следователно, мерки са взети. И е нормално ако ще коментирам нещо, да го прочета. Само с цел да не кажа нещо без да има причина. Иначе и без това щях да се справя, но нямаше да е правилно. Благодаря.

 9. Видимо някого много го е заболяло от избора на ген.Радев за Президент на Република България. Статията е съвсем тендециозно написана, открояват се отчаяни опити за упрек на човек, който досега никога не е участвал в политиката и дори не е встъпил още в длъжност.

  1. Изказът на г-жа Генчева бил обиден. Аз не видях нищо обидно в него, жената просто изразява мнение, което се споделя от милиони българи.
  Кой въведе простотията и махленския начин на говорене в политиката ? Кой нарича сънародниците си “лош материал” и ги праща да “копат картофи” ?

  2. Г-н Плевнелиев бил принципен, смел и дързък. Да, смел беше и дързък в изпълнението на заръките на американските си господари и работодатели. Прояви приципност относно Украйна, а някакси си пропусна Афганистан, Ирак, Сирия и други.
  Най-вече обаче пропусна да защити интересите на собствената си родина.

  3. Ген.Радев нямал смелост и не се изказвал конкретно. Кой зададе вьпроса относно корупцията по високите етажи на властта по време на предизборния дебат? Докато ген. Радев ясно заяви, че такава има и е имало и при предишни правителства, и ще се бори яростно срещу нея, черпейки конкретен опит от успешните действия на румънските ни съседи, г-жа Цачева отговори на вьпроса с въпрос и сподели “на шега”, че е доволна, че не е разследвана заради такива практики.

  4. Г-н Радев се отмятал от позицията си. Бъдещият ни държавен глава още не е встъпил в длъжност, нито пък може да предприеме каквито и да действия, които да потвърдят/ да противоречат на думите му. Къде бяхте/ спахте всички “отговорни” журналисти, докато 2 мандата решенията на премиера/правителството по важни, стратегически за България теми се меняха на 180 градуса, най-често след обсъждане в американското или турско посолство?

  5. Г-н Плевнелиев бил достоен мъж с характер, позиция. Защо жената на този “мъж” отказа да стои до него и не се появи на нито един официален прием? Защо партията му или по-точно еднолично вземащият решения в нея лидер отказаха да го подкрепят за втори мандат след така “успешния” първи?

  Ген.Радев беше многократно по-кадърният кандидат на тези избори и заслужено спечели. Бойко Борисов имаше възможност да посочи и друга своя марионетка, но резултатът щеше да бъде същият.

  След “национално отговорната” постъпка на Борисов да постави страната в нова политическа криза, не ни остава нищо друго, освен да го чакаме да се върне на бял кон във властта. Това, разбира се, с вярната ( любим епитет на г-жа Цачева ) покрепа на своите многобройни ( справка – последните избори) гласоподаватели в Турция, Столипиново и т.н.

  По-здрави 🙂

 10. страхотна статия! Ей, напълнихте ми душата. Аз нямам нищо против г-жа Генчева, нека да е жива и здрава жената, имам против поведението й, начина на изразяване, обидите (за мен сравнението на Плевнелиев с жена и вид обида), които пише, знаейки, че рано или късно ще попадне в центъра на медийното внимание. Ако знаеш, че се с единия крак в Президенствтото (било то като съпруга на президента), ами би следвало да си мериш приказките, да си пазиш достойнството, както и това на съпруга ти. Американците имат един израз-to be a Role model, еми аз очаквам това от Съпругата на президента, както и от него.

 11. Много точно, а и много елегантно написано. Понеже не ме интересува ген.Радев, не бях чувала за госпожа Генчева до 13.10.16. вечерта, когато в групата от “Позитано” забелязах една жена -напълно неподходящо облечена за случая и с непремерени реакции. Помислих, че е някаква секретарка или друго техническо лице и се изненадах, че партия с история и опит може да допусне това в такъв върховен за тях момент. Възбудата на групата наистина беше огромна, но всеки друг се държеше доста овладяно. Чак на другия ден разбрах коя е. Според мен ген.Радев трябва да я държи единствено и само у дома.

 12. “Блестящо костюмче с джобчета, къса тясна пола, червена коса, разкопчано до средата ципче… първата дама на село Славяново = първа дама на България. Поне да не си беше отваряла устата..”

 13. На всякъде по света ,освен България, хората са свободни и не комлексирани. Всеки се облича с онова което му харесва,ако ще и парцалки да си сложи никой няма нито да му се присмее, нито обсъжда как е облечен. В България това е традиция всеки обсъжда кой как е облечен, каква марка телефон притежава,кола или пари. Извън България хората са над това ,сами си направете извода какви хора сме ……не се научихме да си гледаме в нашето блюдо, винаги надничаме в хорското . Какво ви интересува как е облечена съпругата на Румен Радев.
  Не сме еднакви и с различни вкусове сме всички. Вие не я харесвате как е облечена,но за ваша изненада тя пък се харесва така , Крайно време е да се научим да критикуваме само и единствено себе си .
  Всички сме със свободни воли и всеки може да се облича както си иска , това не е ваша работа . Сигурна съм че по-голямата част от коментиращите негативно не са от най големите модни разбирачи. Гледайте себе си, харесвайте се, но за Бога оставете хората и те да си се харесват .

 14. Това, което статията пропуска, е че Десислава Генчева е ПР мениджър. Т.е. човек, който трябва да знае как да се държи правилно и в онлайн медиите, и при официални събития като обявяването на резултатите от изборите. Какво виждаме обаче в действителност? Пошло поведение, елементарност в посланията, нулева култура. Не коментираме дали г-жа Генчева е красива за 40-те си години или не. Но няма как да не отбележим, че не знае елементарни неща, които са задължителни за професията ѝ. Като дължината на полата по протокол. Което говори за личността ѝ доста, нали? Слаб професионалист, агресивен лицемер, грубиян, бълващ омраза. На английски има една дума, която я описва идеално: bully.

 15. Видяхме една наша посланичка облечена по протокол. Невероятен карикатурен вид! Какво като г-жа Генчева не е облечена “по протокол”. Все пак още не е на официално държавно събитие, а на пресконференция. Има време да я видим в новата й роля и тогава да критикуваме. Царе сме да се оплюваме! В случая има и голяма доза ревност към президентската двойка. Аз пожелавам на новия президент успешен мандат! Другото не е от значение.

 16. Да се твърди, че Плевнелиев свалил доверието си от Орешарски с риск да бъде залян от медийна помия е, меко казано, лошо помнене на фактите. Може би няма президент, който да се е ползвал с такъв медиен комфорт в големите национални медии, както бившият – слава Богу – “президент”, който през цялото време се изживяваше по-скоро като Генерал-губернатор на задокеанските ни Господари – и май ще си получи награда за това под формата на уютен доходен пост в “евроатлантическата сигурност”. Той хапеше с кеф само тия, за които ще получи потупване по рамото от истинските си Господари. В този смисъл имахме за президент човек с определено немъжествено поведение.

 17. Интересно ми беше. Изчетох всичко и разбрах, че най-после се намери обединяващото всички българи събитие. Националната идентичност обединявала нацията във време на война или земетресение, например. Сега,обаче, е налице светската култура на Първата дама, като тема, близка до сърцето на всеки българин. Дори забелязах, че леви и десни вече са заедно. Ура, да е жива и здрава Президентшата – обединител.
  Също, направи ми впечатление, че никой няма милост в критиките си. Никому не хрумна, че хората поставени в тази нова обстановка не могат да дооценят някои неща и изпитват или стеснение или напрегната емоционалност. Ще мине време, ще видим. Спомням си, че нашата първа Президентша се пльосна по очи пред английската кралица от смущение. Все пак да се озовеш от с.Веселиново в Бъкингамския дворец си е преживяване. А какво ще кажете за “Протоколния” тоалет на посланичката ни в Люксембург на срещата и с краля? Така, че всичко това, което коментирате ,за мен, са несъществени глупости, защото както е казал Малкият принц: “Същественото не се вижда с очите”. Същественото предстои да излезе на яве и тогава да го преценим.

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!