По пътя

Баща ми е от поколението, чието време беше такова, че се отнемаше по равно на всички. И всички бяха еднакво излъгани. Добре е, че днес не всички останаха еднакво заблудени. Когато бях малка той обичаше да ми напомня, че един ден, когато мога, трябва да пътувам. Много да пътувам. Навсякъде, където мога да отида, да го направя. Защото неговото време не му е позволило. И донякъде го беше осакатило. Душевно.

Защото пътят обогатява, спасява, научава, предава послания, разкрива тайни, истини, запознава хора, създава истории, ражда, преражда. И пътуващите хора са странна порода. Вечно търсещи, дълбоко любопитни, спонтанни и вдъхновяващи. Научили се да поглъщат всичко заобикалящо, да забелязват незабележимото и с необуздан нюх за приключения, те кръстосват света, не просто, защото могат, но и защото така живеят.

Петима от тях, по професия фотографи, ни разхождат възможно най-далеч чрез някои от най-запомнящите им се фотографии.

И, да. Ето така се пътува. В автентични, скрити места, с малко багаж и много място за нови открития.


“Alto Aqui”* е серия от снимки на американския фотограф Jesse Lizotte. Той се отправя на двуседмично пътуване до северозападното крайбрежие на Мексико, където заснема тези фотографии. По-късно те се оказват и единствения му заснет спомен от пътуването, тъй като камерите му са откраднати и само тази оцелява.

“Една вечер стоях на улицата срещу една аптека. Гледах и се възхищавах на смесицата от цветни надписи на поредната реклама: „ВАЛИУМ, КСАНАКС и ВИАГРА“. Мислех си, че звучи добре, въпреки, че никога не бих искал да ги смесвам! Хаха. Тогава се появи група от трима каубои на коне. Извадих фотоапарата, а единият от тях ме погледна. Не съм сигурен дали беше умишлено, но точно в точи момент конят му се изправи на задните си крака. Снимах този момент. Малко по-късно, когато се прибрах в Лос Анджелис, разбрах, че са ме обрали и само тази камера беше останала с мен.”

Пълната серия от снимки, може да видите тук.

_________

Фотографът Bruno Candiotto се впуска в истинско приключение, улавяйки скалистите долини и потоци на Кайон дел Майпо в Чили. Непоносимите нива на прах и рязък спад на температурата го довеждат до болница, но дори това не го спира да продължи обиколката си снимайки.

“Влажността беше толкова ниска, че когато се изкачихме високо, започнаха да се проявяват типичните симптоми като главоболие, задух, сухота в очите, носа и устата, както и други странни усещания. Въпреки това, не исках да пропускам никакви подробности. Исках просто да снимам“, споделя той и добавя “Накратко – с болка, странни симптоми и диви пейзажи. Ето така видях Чили и открих, че това е страна на много контрасти. Точно заради това и искам да се върна там”. 

_________

Тя е дизайнер, той фотограф. Nathini van der Meer и Gleeson Paulino се запознават на среща, организирана от техен приятел, който им казва: “Вие двамата трябва да се познавате. Важно е”. Срещат се на вечеря в Бруклин, след която разговарят дълго един с друг, разказват си истории, споделят преживени моменти, хапват бургери и започват да кроят общи планове. Малко по-късно заминават на тримесечно пътуване из Съединените щати. Достатъчно време, в което потъват дълбоко в изследване на същността на хората, с които се срещат, както и заобикалящата ги природа – пустини, реки, блата и планини. Все места, които документират необятната и необикновена красота, която Америка все още може да предложи.

_________

“Аляска е може би любимото ми място. Рядко място, където природата все още е запазена по един уникален начин.” Канадският фотограф Alex Strohl пътува през почти недостъпна земя, за да навлезе в дивата Аляска, създавайки автентични спомени и мигове на непредсказуемо време.

_________

Sarah Pannell живее и работи в Мелбърн. Напускайки Аделаида преди време, тя се впуска в пътуване, прекосявайки лозаро-винарския район на Южна Австралия. Там тя улавя фантастични, живописни моменти на морето, сливащо се със скали, гори, земеделски земи и планини. Ето някои от тях:

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!