Пеевски си отива. Да живее Пеевски!

Пеевски си отивал… Напускал страната, обяви вчера премиерът. “Не знам какво ще говорят сега, той им беше най-добрата дъвка“, заяви Бойко Борисов.

На мен лично, честно казано, още ми се дъвче тази дъвка. Щото не си е пуснала сока, онзи, най-важния, от сърцевината. До този момент само някое и друго балонче сме си направили с нея. А така не се прави. Говори ми се. Щото темата никак, ама никак не е изчерпана. Това, че някой “си отива”, не го прави чист като сълза. И не решава проблемите. Ако домът ми гори, а аз се изнижа по терлици, без да викна пожарната, няма да спася изгорялата покъщнина, нали? Ама стига толкова метафори. Че той Пеевски целият се превърна в една метафора. На задкулисието, на олигархията, на прогнилата съдебна система, на опасната връзка власт-пари-медии-банки, на бързото, бурно, мътно и необяснимо забогатяване. На медиите, които не са негови, но омаскаряват всеки негов опонент. На прокуратурата, която иначе хич не е зависима от него, но “опрасква” всеки, с когото Пеевски се е скарал. На властта, която гузно мълчи и винаги тихомълком избягва темата. Този човек достигна нови висини в човешкото съществуване – да маскариш други хора със себе си. Това се превърна в негова запазена марка – да припомня на всеки, който надигне глава и се опита да му се противопостави, “за една, там срещичка преди време, нали си спомняш, когато дойде в кабинета ми и тогава не ти се виждах толкова лош”. А да цапаш чужда репутация със самия себе си е висш пилотаж в издълбаването на дъното. А това, че си тръгвал, мен лично хич не ме топли. И причините затова са много. Въпросите, които си чакат отговора, също. Ще се опитам да изброя някои от тях. Не претендирам за изчерпателност. “Корпулентна” е биографията на “младия и успял”, корпулентно е и наследството му. В много сфери.

1. Защо напуска? Нали е избран за народен представител? “Страхуват ли го, страхува ли ги?” От имунитета си ще се откаже ли, както от Химко, или него ще си го държи така, за всеки случай?

2. Пак ли ще я караме по сталинския модел – “няма човек, няма проблем?” Няма ли някой да попита, как аджеба, за една година от един стар, очукан Опел, собствеността на Пеевски набъбна до дялове в много и разностранни бизнес начинания?! Да се изтръскаме от него, щото вече е много “осветен” и пречи, е вредно за държавата.

3. Ние, дъвчещите, не се интересуваме от човека Делян Пеевски. На мен лично той ми е безкрайно безинтересен. Вълнува ме моделът.  Пеевски е само “върхът на айсберга” (по “Шпигел”). Целта е да няма вече такива зависимости, връзки и политици, магистрати, банкери и бизнесмени, оплетени като свински черва. Идеята да се промени системата. Защото тя възпроизвежда уродливи явления като Пеевски. Той сам не се е създал. А това в момента прилича малко на ТОЙ си отива, за да оцелее КОЙ.

4. А за Булгартабак? Някой – дъвка, бонбон, драженце, нещо?!?

5. А за КТБ, където, нали, Пеевски нямаше нищо общо? Скоро очаквам някой да каже, че Пеевски и Цветан Василев не са се познавали изобщо, при това ще го каже с претенцията, че говори истини, а всички ние сме луди, нали…

6. Ще пращаме в странство всеки, за който има съмнения, че е участвал в корупция, контрабанда, търговия с влияние, така ли? Ми тогава що харчим пари, при това много, за МВР, Прокуратурата, Следствие, Съд… Да ги изселваме всички, без разбира се, да проверим откъде са парите, с които ще си живеят в странство и готово…

7. КОЙ си отива! А КОЙ идва на негово място? “КОЙ, КООЙ ще ни каже?”

И последно: не е дъвка това. Фекалия е. Без извинение. И смърди в устата на всеки, който мълчи и отказва да разнищи целия задкулисен модел. “Ще боли и ще мирише (по думите на здравния министър д-р Петър Москов), но трябва да режем до здраво месо. Иначе гнойта пак ще избие под формата на цирей. И ще се изплиска в лицата на всички ни.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!