Едно крещящо мълчание

Когато статии за български политици престанаха да бъдат новина за телевизиите ни…

Факти: Авторитетно немско издание публикува унищожителна статия за български народен представител, бивш заместник-министър, екс председател на Държавната агенция за национална сигурност, бивш следовател, бивш шеф на борда на директорите на пристанище Варна, бизнесмен, собственик на медии (вече официално)… Изданието е “Шпигел”, политикът е Делян Пеевски. “Пеевски е айсбергът на корупцията“- така е озаглавен обширният портрет на българския политик, написан от журналиста Франк Щир. “Както никой друг Пеевски олицетворява олигархичната система на клиентелизма”, обобщава авторът на статията. Според Щир кариерата на Делян Пеевски е показателна за развитието и механизмите на българската демокрация и пазарна икономика. “Във всички случаи неговата кариера обяснява далеч повече неща, отколкото необвързващите доклади на Европейската комисия за преборването на корупцията и престъпността”, пише още “Шпигел”.

Размисъл: Този текст обединява замисъла на две рубрики в Shash. Защото всичко в държавата ни е оплетено като свински черва. И няма разплитане. И смърди. Ще ни изгони всички тази воня оттук. Само тези, които обичат кочини, ще останат.

Но да се върнем на темата. Създадохме рубриката “Манипулация”, за да онагледим как някои от 16-те най-четени информационни сайтове /според класацията на Gemius/ удобно спестяват новини, факти, събития. Как други откровено клеветят, калят и стрелят по всеки опонент, по всеки неудобен, при това без никакви доказателства. Да онагледим манипулацията или откровена пропаганда в табличка, за да можем всички ние, читателите, по-лесно да се ориентираме, докато “плуваме” в калните води на българската журналистика. Днес няма да проследя 16-те медии. (Така или иначе ПИК най-вероятно са написали, че Ицо Петрофф има данни, че в “Шпигел” работят предимно “поръчкови продажници” с “мрачно гей минало”, а Франк Щир най-вероятно си го е “получил” с прякор “дълбоката” или “широката”, бел.ред.) Достатъчно показателни са ми трите национални телевизии у нас, една от които е с обществена функция. БТВ, НОВА и обществената БНТ. Нито дума за унищожителната статия на немския вестник за България в емисиите (БТВ и БНТ пуснаха информация в сайтовете си, Нова пропусна и това, бел.ред.)  Този очерк е за български народен представител, този материал онагледява съвсем ясно цялата българска политическа реалност. Показва ни много ясно как една личност може да е олицетворение на една цяла неработеща и нефункционираща демокрация. На същия принцип едно действие или бездействие на трите ни национални телевизии е показателно не просто за нивото на журналистика у нас, пълното неглижиране на подобни новини е метафора отново на цялата ни държава. Скопени, автоцензуриращи се медии, които разчитат на старата максима, че нещо не се е случило, ако не са го дали “по телевизора”. А когато основната функция, поне на националните медии, някъде по пътя е престанала да бъде тази да ни информират, то това си е класическа “Дефекация”. Защото те предават доверието на зрителя. И на данъкоплатеца, който ги издържа (в случая на БНТ). Особено на онази част от гражданите, които се информират единствено от малкия екран, разчитат на стайната антена, която “хваща” само националните телевизии (може и Канал 3 да “лови” вече, защото медиите на “айсберга на корупцията” обикновено имат по-добър обхват. Сигурно е случайно, не знам, не знам….). Предават и доверието на онези граждани, които ползват много и различни средства за информация. Всъщност, не, “предават доверието” е меко казано. На мен лично ми се повръща от тази “преклонена главица”, защото това е служба на мафията или олигархията. Волна или неволна.

Уважаеми ръководства и на трите национални телевизии! Желязната завеса падна! Не се крие истината току-така, както е било преди. Мнозинството от българските граждани чете чужди и наши издания, има достъп до всякакви медии и подобни статии няма как да останат в миманса, просто защото Вас Ви е шубе. И така, хем статията на лице, хем Вие изглеждате жалки в очите на тези, за чийто рейтинг се борите. И не, не ми казвайте, че сте ни информирали чрез сайтовете си! “Не се праветееее, не се праветеееее!” Сайтове – бол, за какво са ни телевизии тогава?!

Скоро няма да има кого да манипулирате! Не подкрепяйте корупцията, олигархията и клиентелизма. Вредно е за всички!

Bnt-peevski

*Скрийншот от единствената информация, поместена на сайта на БНТ. Преценете сами дали текстът на обществената телевизия представя дори нищожна част от всичко, написано в статията на “Шпигел”.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!