“City Tree” – пейките, които пречистват въздуха

Нашата визия е свят, в който хората в градовете могат да живеят здравословно. Искаме да създадем условия на живот, които позволяват на всички хора по света да имат трайно чист и хладен въздух за дишане“, казват от германската компания Green City Solutions. Темата с чистотата на въздуха в големите градове е особено дискутирана в последните години, като мащабите на замърсяване вече достигат рекордни нива. Пред този проблем са изправени много европейски градове, а и не само, а решенията за преодоляването му са крайно наложителни. Ето, че и Green City Solutions е компания, която се е заела със задачата да работи в посока откриването на ефективни и дългосрочни решения, които да се борят със замърсителите.

Един такъв добър пример се появи преди няколко месеца в по-големите градове като Лондон, Париж и Амстердам – разработка на Green City Solutions, това са пейки, които имат функцията и да пречистват въздуха. City Tree представлява четириметров висок панел, изграден от мъх и зеленина, който може да филтрира замърсителите на въздуха, като с това да спомага за повишаването на качеството му. Всяка инсталация е еквивалентна на 275 дървета. Зелената система е комбинация от различни растения и мъхове, които премахват прах, азотен диоксид и озонови газове. Вградена е и система за мониторинг на нивата на замърсяване, температурата на въздуха, както и качеството на водата.

Вертикалният дисплей с растения е проектиран така, че от двете си страни да има пейки и слънчеви панели, които да захранват системите с енергия.

Компанията производител е основана през 2014 година от Денес Хонус, Питър Сангер, Дженлианг Ву и Виктор Сплитгербер. Green City Solutions е ориентирана към разработването на самостоятелни решения като проекта “CityTree”, които да се борят с намаляването на замърсяването на въздуха.

Още в годината на своето основаване, организацията на ЕС Climate-KIC обяви компанията за една от четирите водещи, стартиращи компании за чисти технологии в Европа. От 2014 година досега печели още множество награди и отличия, а последният проект, който грабна вниманието на хората е именно “CityTree”. За него и факта, че именно те бяха избрани да създадат подобно съоръжение, Дженлианг Ву – съосновател на компанията коментира: “Много сме благодарни и щастливи, че сме сред избраните кандидати и сега получаваме такава голяма подкрепа. Горди сме от факта, че съдиите разпознаха и оцениха стойността на нашия продукт“.

Новите пейки вече са поставени в някои от най-големите и оживени градове в Европа, които се опитват да преодоляват предизвикателствата, които климатичните промени налагат.

Кога у нас ще имаме възможност да видим реализирани подобни идеи, можем само да гадаем, но поне ефективни решения вече се откриват и успешно се прилагат.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!