Благодаря, че спря!

През последните месеци се наслушахме, начетохме и нагледахме на предизборни програми, обещания, мерки за борба с трафика, презастрояването, мръсния въздух, инфраструктура и качество на ремонти. Едно е ясно – в неделя всико ще приключи и всички общини в България ще имат нови кметове. Дали ще изпълнят предизборните си обещания, дали ще се подобри работата на преизбрани градоначалници, дали промяната непременно означава развитие, ще бъдат ли прекъснати порочни модели на управление… предстои да разберем в следващите 4 години.

Това, което не бива да забравят жителите на тези общини, е, че активността не се изчерпва с гласуване (в най-добрия случай) през 4 години, а с действия през целия мандат на управление. Идеи, мнения, предложения, дискусии, несъгласие, мотивиран граждански натиск… Има начин да покажем отношението си към всичко, което се случва/не се случва в градовете, в които сме избрали да живеем.

И ето малко чужд опит по отношение на един сериозен проблем и у нас. Пешеходните пътеки. Които мнозина шофьори продължават да се правят, че не забелязват и спирането на зебра все още не се спазва масово. Макар и ясно да е описано в закона за движение по пътищата.

Преди година и половина Прокуратурата нареди извършването на проверка на всички пешеходни пътеки в страната и задължи стопаните на пътищата да приведат в годност пътеките, там където те не отговаряха на нормативните изисквания. Тези мерки бяха предприети във връзка с множеството инциденти на пешеходни пътеки, както и с големият брой загинали в следствие ПТП в зоната на пешеходна пътека.

По данни на Института за пътна безопасност обаче, инцидентите с пешеходци зачестяват. Всеки ден само в столицата бива помитан поне един пешеходец, съобщава bTV. “На ден имаме поне по един инцидент, който става на пешеходна пътека”, казва Любомир Костадинов от столичната Пътна полиция.

Ето така властите в Квебек са решили да се борят с инцидентите на пешеходни пътеки. С бариери, които принуждават шофьорите да спрат. На бариерата има надпис: “Благодаря, че спря. Пешеходните пътеки защиват пешеходците!”

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!