Пиано в операционната зала

10-годишно момче претърпя сериозна операция на музикален фон. Музика, изсвирена на пиано, в операционната зала в болница Салези в италианския град Анкона.

Молекулярният биолог и композитор-музикант Емилиано Тосо свири на роял, докато лекарите извършват операция за отстраняване на тумор от гръбначния мозък на момчето.

Въпреки че момчето е под обща анестезия по време на 4-часовата операция, лекарите са убедени, че на моменти се е усмихвало, докато работят, съобщава италианската информационна агенция ANSA. Операцията е извършена от неврохирурга Роберто Триняни, ръководител на отделението по неврохирургия на болницата в Анкона, в екип от 15 медици.

Енцефалограмата, която наблюдава електрическата активност на мозъка, показва, момчето “възприема музиката, защото при спиране на музиката, картината се променя”, споделя Триняни.

Това е първият случай в света, в който пиано влиза в операционна зала, съобщава ANSA, а Триняни го описва като вълнуващо, трогателно преживяване.

“В операционната беше внесена вълшебна атмосфера на пълна хармония”, казва неврохирургът.

Туморът е напълно отстранен и сега лекарите очакват допълнителни тестове, за да видят дали момчето ще се нуждае от допълнителна операция.

Що се отнася до малкия пациент, той казва: “Добре съм. Чух ли музиката? Да, чух я.”

Източник: https://www.wantedinrome.com/

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!